Morcovul este, dupa cartof, cea de-a doua cea mai consumata leguma din lume. Folosit crud in salate sau sucuri, fiert, la cuptor, in aproape toate mancarurile gatite, supe si ciorbe, morcovul confera consistenta, gust si aroma.
Despre morcov, se crede ca a fost cultivat pentru prima data in zona cunoscuta astazi drept Afganistanul, ca o radacina bifurcata, lemnoasa, cu gust amar. Dar stiati ca din cele mai vechi timpuri a fost asociat cu puterile magice? Multa vreme s-a crezut ca femeile care nu puteau ramane insarcinate se pot trata prin consumul semintelor de morcovi.
Nelipsit din aproape orice mancare, morcovul este foarte bun si pentru bebelusi, de multe ori fiind prima leguma cu care se incepe diversificarea.
Morcovul este bogat in vitamine si minerale (potasiu, calciu, magneziu), in special vitamina B (care are proprietati calmante si regenerante) si C, morcovul ar trebui sa fie nelipsit din alimentatia noastra, fie ca il consumam proaspat (il putem curata si taia in bastonase sau putem face suc din el, care va fi mai delicios alaturi de mar), fie fiert in ciorba, piure de morcov, diverse mancaruri sau in deliciosul carrot cake.
Pe langa proprietatile sale nutritive, faptul ca este bogat in acid folic il face perfect pentru consum de catre femeile care isi doresc sa ramana insarcinate sau cele aflate in primul trimestru de sarcina.
Datorita antioxidantilor pe care-i contine, morcovul ajuta la a trata diverse tipuri de cancer (cancerul de plamani, de colon sau mamar). Este ideal si pentru a preveni boli cardiovasculare si foarte bun in cazul dietelor, pentru ca este sarac in calorii, dar foarte satios.
Ca si caracteristica principala, cred ca toata lumea stie ca betacarotenul din morcov ajuta la imbunatatirea vederii. in plus, ajuta la scaderea colesterolului, are un efect pozitiv asupra pielii (ajuta la vindecarea acneei, la uniformizarea tenului, hidrateaza pielea uscata, catifeleaza si elasticizeaza pielea, trateaza eficient iritatiile), regleaza activitatea ficatului (actioneaza asupra bilei in special).
Morcovul trebuie sa fie tare la atingere sa aiba o culoare portocalie puternica. Poate fi tinut la umbra si racoare timp de luni de zile pe perioada iernii, preferabil intr-un loc intunecos, in ladite cu nisip. Desi este tare atunci cand este crud, morcovul devine moale si usor cremos atunci cand este fiert.
Acum ca v-am povestit despre multele beneficii ale morcovului, nu uitati ca il puteti comanda oricand si online, prin serviciul de livrare legume proaspete, sanatoase, de la tara, in Bucuresti, www.legumelatineacasa.ro .