Gustarile sunt ca o sabie cu doua taisuri in alimentatia copilului tau. Sunt alimente hranitoare care au rolul de a potoli rapid senzatia de foame care cuprinde copilul dupa episoade intense de joaca sau dupa cateva ore solicitante la scoala. Multi parinti nu inteleg ca aceste gustari necesita respectarea unor reguli stricte in meniul copilului. Ajung sa ii ofere alimente grase, procesate industrial sau de tip junk-food, al caror aport nutritiv este zero, dar foarte mare din punct de vedere caloric, putand ajunge sa inlocuiasca si o masa. Iata cand anume gustarile pe care le oferi micutului tau pot deveni dusmani ai sanatatii lui!
Gustari grase si hipercalorice, fara beneficii nutritive
La varste mici, nivelul de activitate al copilului este crescut si consuma foarte multa energie si calorii in timpul zilei. De aceea, din cand in cand, are nevoie de "reincarcarea bateriilor" pentru noi runde de joaca sau activitati care-l solicita din punct de vedere fizic si intelectual. Aici intervin gustarile si aportul lor nutritiv bogat!
O parte dintre parinti nu intelege ca portiile gustarilor trebuie sa fie substantial mai mici in comparatie cu mesele principale si ca alimentele alese pentru aceste mese trebuie sa fie bogate in vitamine si minerale, esentiale pentru energizarea organismului. De asemenea, ele trebuie sa aduca un aport de calorii cat mai mic cu putinta.
Din lipsa de timp si idei, dar si din comoditate, multi parinti aleg sa ofere copiilor gustari cumparate sau de tip junk food - prajituri ambalate, sticks-uri, chips-uri, bomboane, cartofi prajiti etc. - bogate in grasimi, aditivi alimentari nocivi si calorii, insa fara un aport nutritiv bogat si valoros pentru dezvoltarea lui. Netinand cont de cantitatea si calitatea preparatelor oferite ca gustari, parintii cresc riscul aparitiei obezitatii si a problemelor grave de sanatate la copii.
Gustari nelimitate, de-a lungul intregii zile
Exista parinti care nu inteleg ca gustarile oferite zilnic copilului trebuie integrate responsabil in programul de masa al acestuia. Nu sunt echivalentul unei mese principale si nici nu pot fi consumate de-a lungul intregii zile.
Gustarile sunt preparate care se ofera copiilor doar de 2 ori pe zi, intre mesele principale - intre mic dejun si pranz si intre pranz si cina. Sunt preparate hranitoare si sanatoase care potolesc partial foamea prichindelului si il ajuta sa reziste pana la ora mesei principale.
Parintii mai fac uneori greseala de a crede ca daca alimentele oferite pe post de gustari sunt sanatoase - fructe, legume, iaurturi, batoane si biscuiti din cereale integrale, orez cu lapte etc. - pot fi oferite copilului oricand si in orice cantitati.
Cel mic ajunge sa manance toata ziua, fara masura, dintr-o multime de preparate care-si pun amprenta asupra sanatatii sale. Indiferent daca sunt sau nu sanatoase, gustarile copilului trebuie limitate in programul lui alimentar de zi cu zi. Chiar daca sunt hranitoare, nu sunt lipsite de calorii, de aceea, trebuie oferite cu precautie si responsabilitate.
Gustarile oferite ca recompensa sau mita
Gustarile devin un pericol pentru sanatatea si dezvoltarea copilului si atunci cand sunt oferite pe post de recompense sau metoda de santaj. In momentul in care mituiesti copilul cu o prajiturica sau bombonica sa fie cuminte intr-o anumita situatie sau il "premiezi" cu un hamburger pentru performantele scolare sau reusita intr-o anumita activitate, nu faci decat sa ii dezvolti obiceiuri alimentare nesanatoase.
Copilul va conditiona alimentele de reusite si performante si se va astepta sa primeasca "ceva bun" de fiecare data cand va castiga un joc, va lua o nota buna sau va fi ascultator. Este un pericol la care multi parinti isi expun, involuntar, copiii si pe care-l constientizeaza, de multe ori, prea tarziu.
Este important sa ii dezvolti de mic obiceiuri alimentare sanatoase si sa nu conditionezi niciodata comportamentul de alimentatie. In plus, este indicat sa respecti regulile legate de gustari si modul in care trebuie incluse ele in programul alimentar zilnic, astfel incat sa cresti un copil frumos, destept si puternic.
Mai cunosti si alte cazuri in care crezi ca gustarile pot fi daunatoare copilului? Spune-ne si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!