In calitate de parinti, dorim in mod instinctiv sa ne hranim copiii. Mancarea ii ajuta pe copii sa fie sanatosi si sa creasca. Atunci cand nu mananca, ne ingrijoram pentru starea lor de sanatate si astfel ne straduim din rasputeri sa-i determinam sa manance. Numeroase mame incep sa depuna mult efort si atentie pregatirii mesei. Apoi vine momentul adevarului: "Oare va manca?"
Pentru ca stim cat de dificil este sa faci fata unui copil mofturos la mancare, ti-am pregatit cateva strategii numai bune de aplicat. Acestea te vor ajuta nu doar sa-ti pastrezi rabdarea la masa, ci si sa nu o iei razna.
1. Iesi din camera INAINTE ca cel mic sa vada ca plangi, ca iti dai ochii peste cap sau ca tipi intr-o perna
Ia o pauza de cateva minute pentru a face acel lucru care stii ca te ajuta sa te linistesti. De exemplu sa numeri pana la 10. Exercitiile de respiratie profunda, concentrandu-te pe ceva pozitiv, sau ascultarea unei melodii relaxante, sunt alte instrumente pe care le poti folosi.
2. Fa un plan de alimentatie pentru copilul tau care nu vrea sa manance
Bineinteles ca trebuie sa fie un plan personalizat, in functie de fiecare copil in parte, dar cele 4 reguli de mai jos sunt un bun inceput:
- Distanta dintre mese sa fie de 2,5-3 ore. Pentru un apetit optim, intre mese, copilul nu ar trebui sa primeasca nimic altceva in afara de apa. Calculeaza timpul de la inceputul unei mese pana la urmatoarea masa;
- La fiecare masa serveste-i un fel mancare preferat (una pe care stii sigur ca o va manca);
- Expune-l in mod regulat la alimente noi sau refuzate - macar sa le tolereze in farfurie;
- O mica schimbare. Uneori copiii se blocheaza in rutina, in timpul unei mese care nu porneste cu dreptul. Si de multe ori o simpla schimbare ii poate face sa manance din nou. Acest lucru se poate face cu putin efort, de exemplu oferindu-i o noua lingura (ceva mai distractiva), utilizand o scobitoare (daca este cazul), oferindu-i farfurii in diferite culori si forme etc.
Odata ce descoperi ce trebuie sa faci la masa si care sunt cele mai bune strategii pentru ca micutul tau sa nu mai refuze cele mai multe tipuri de mancare, vei fi mult mai rabdatoare cu el.
3. Schimba-ti perspectiva
Cand copiii nostri nu mananca, ne intrebam adesea: "De ce sunt atat de dificili? De ce nu vor sa manance pur si simplu?". Dar daca nu ne mai gandim la cat de dificil este copilul nostru si, in schimb, ne gandim: "Copilul meu nu este dificil, ci doar trece printr-o perioada dificila".
Acest mod de gandire ne poate da acea schimbare de perspectiva de care avem nevoie cu disperare pentru a avea dintr-o data si imediat rabdare cu el.
4. Teoria, ca teoria, dar practica...
Lucrurile nu vor merge perfect din prima! Iti vei pierde rabdarea din cand in cand, dar nu renunta. Du-te inapoi la strategiile de mai sus si practica-le din nou. Si din nou. Daca progresul este lent, ai incredere ca pana la urma ajungi undeva, este nevoie doar de timp. Stim ca este mai usor de zis decat de facut.
Tocmai de aceea e bina sa fii receptiva si intelegatoare in ceea ce priveste hranirea micutului tau. De asemenea, in timp, vei invata sa-ti dezvolti abilitatea de a-ti asculta copilul si vei lasa ca feedback-ul si comportamentul lui sa te ghideze, atunci cand insisti cu mancarea.
Sa incerci sa-ti hranesti corect copilul, cand acesta refuza cele mai multe tipuri de mancare, si sa ai si rabdare in acelasi timp, este o sarcina istovitoare si continua.
5. Fa din momentul mesei o experienta pozitiva si placuta!
Uneori acest lucru poate fi dificil, iar cand ai de-a face cu un copil de 2 ani care arunca mancarea pe jos sau intoarce capul, poate fi chiar imposibil. Totusi, evita sa vorbesti negativ la masa despre lipsa de varietate a alimentatiei copilului tau. Incearca sa-ti pastrezi zambetul pe buze chiar si atunci cand cel mic nici macar nu vrea sa guste un aliment nou.
Asta nu inseamna ca nu devii frustrata uneori, dar incearca sa faci tot posibilul sa tii asta departe de el. Nu uita ca un mediu fericit la masa este foarte important pentru mentinerea unui nivel scazut de stres pentru tine.