Principala „problema” a sucurilor, fie ca vorbim despre sucuri de fructe sau despre bauturi carbogazoase, este continutul ridicat de zahar. Tocmai de aceea au aparut pe piata alternative cu „zero zahar” si „zero calorii”, sucuri cu indulcitori in loc de zahar, pe care multi le aleg in locul sucurilor clasice, crezand ca nu ingrasa. Medicul Mihail Pautov, care prezinta emisiunea de la Antena 1 MediCOOL si care are o activitate intensa de educare a publicului in mediul online a testat ce se intampla cand consumam astfel de sucuri si a spulberat mitul.
Parintii care le ofera copiilor sucuri cu „zero zahar”, crezand ca nu ingrasa, ar trebui sa stie cum stau lucrurile, de fapt. Corpul uman este o masinarie complexa, iar lucrurile functioneaza putin mai complicat decat ne-am imagina. Medicul Mihail Pautov a testat sucurile cu si fara zahar, intr-o perioada in care a purtat un dispozitiv de monitorizare a glicemiei, si a expus concluziile pe conturile sale de pe retelele sociale.
Atunci cand a consumat un suc cu zero zahar, indulcit cu aspartame, glicemia sa a ramas la un nivel constant, insa ce s-a intamplat ulterior a fost ca i-a scazut usor glicemia. Dupa ce consumam bauturi cu zero zahar, corpul secreta mai multa insulina, ducand la senzatia de foame acuta. Astfel ajungem sa mancam haotic, sa consumam produse nesanatoase pentru a potoli foamea, iar acest lucru este valabil mai ales in cazul copiilor.
Dupa ce a consumat o bautura carbogazoasa obisnuita, care are un continut de 10 grame de zahar/100 de ml, glicemia sa a crescut cu aproximativ 50 mg pe decilitru, dupa care a coborat brusc. Zaharul ajuns in sange nu este folosit, prin urmare ajunge in celule, iar corpul secreta multa insulina si creste nivelul de trigliceride. La finalul experimentului, medicul a prezentat concluziile:
„Atentie, exista foarte multe studii care asociaza Cola Zero (sau orice alta bautura dulce fara zahar, cu indulcitori) cu cresterea in greutate, cu un BMI mai mare, cu mai multa grasime viscerala, cu aproape acelasi risc de a face diabet si sindrom metabolic ca si sucul normal. Asa ca nu e bine sa le beti zilnic, dar cred ca sunt o alternativa buna din cand in cand la sucul normal. Si cand spun din cand in cand, vreau sa zic probabil o data pe luna”, a conchis medicul.
Mihail Pautov a specificat ca alternativa cea mai buna la sucurile indulcite cu zahar sunt cele indulcite cu stevia si a tinut sa puncteze, in descrierea videoclipului, ca solutia cea mai buna, sanatoasa si corecta de hidratare este apa, atat pentru copii, cat si pentru adulti.