Conceperea unui plan alimentar adecvat și hrănitor poate ajuta la ameliorarea simptomelor ADHD. Deficitul de atenție cu hiperactivitate (ADHD) este o tulburare de neurodezvoltare frecventă la copii. Câteva studii afirmă că anumite alimente și nutrienți pot avea un impact asupra dispoziției și autocontrolului copilului.
În general, copiii cu ADHD ar trebui să aiba o dietă sănătoasă și bine echilibrată care să le susțină comportamentul și să le ajute creșterea și dezvoltarea corespunzătoare.
Alimente de inclus în dieta pentru ADHD
Deși nu există un aliment specific care să vindece sau să amelioreze simptomele ADHD, ADHD este asociat cu anumite diete. Potrivit unor studii, o dietă de tip occidental bogată în grăsimi și zahăr rafinat este asociată cu un risc crescut de ADHD, în timp ce o dietă mediteraneană bogată în fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, fructe de mare și ulei de măsline are o relație inversă cu ADHD. Prin urmare, părinții ar trebui să se concentreze pe a face ca dieta zilnică a copilului să fie nutritivă.
O dietă bine echilibrată pentru ADHD ar trebui să conțină diverse alimente sănătoase din diferite grupe de alimente și să furnizeze următorii nutrienți.
1. Carbohidrați complecși
Carbohidrații complecși sunt zaharuri pe care organismul le digeră lent, provocând o eliberare constantă de glucoză (un zahăr simplu) în sânge. O eliberare constantă de glucoză este esențială pentru reglarea foamei și a apetitului și pentru metabolismul energetic. Cerealele integrale, legumele, fructele și legumele cu amidon sunt surse bune de carbohidrați complecși. Așadar, adăugați aceste alimente în dieta copilului dumneavoastră cu moderație și ca parte a unei alimentații sănătoase și sănătoase.
2. Proteine slabe
Proteinele reprezintă elementul de bază al vieții și ajută la reglarea multor funcții din organism, de la regenerarea celulelor la producerea de enzime. Adăugați surse sănătoase de proteine, cum ar fi fasolea, legumele, tofu, lactatele cu conținut scăzut de grăsimi, albușurile de ou, puiul, peștele și nucile, în dieta zilnică a copilului pentru creșterea musculară. Copiii între 4 și 14 ani au nevoie de 19 până la 46 de grame de proteine pe zi.
3. Grăsimi sănătoase
Copiii cu vârsta cuprinsă între 4 și 14 ani ar trebui să primească între 25 și 35 la sută din totalul energiei zilnice din grăsimi. Dintre acestea, mai puțin de zece la sută ar trebui să provină din grăsimi saturate, iar restul din grăsimi nesaturate. Grăsimile sunt esențiale pentru oameni din mai multe motive, inclusiv pentru a ajuta la absorbția vitaminelor liposolubile A, D, E și K.
Așadar, hrăniți un copil cu grăsimi nesaturate, cum ar fi MUFA și PUFA, în proporțiile corecte. Și asigurați-vă că includeți acizi grași omega-3 (PUFA), care pot reduce simptomele ADHD. Unele dintre sursele bune de acizi grași omega-3 includ
- Peștii grași (ton și somon)
- Nuci
- Semințe, precum cele de chia și de in
4. Vitaminele și mineralele
Nivelurile scăzute de zinc și fier sunt adesea asociate cu ADHD. Cu toate acestea, nu există dovezi concrete că deficiența vreunei vitamine sau minerale cauzează ADHD. Cu toate acestea, unele studii indică faptul că suplimentarea cu micronutrienți poate îmbunătăți anumite simptome ale ADHD, cum ar fi lipsa de atenție. În plus, în general, consumul de micronutrienți este necesar pentru sănătatea și bunăstarea generală.
Astfel, asigurați-vă că îi oferiți copilului toți micronutrienții vitali în cantitățile potrivite. Unii micronutrienți care sunt cruciali în timpul copilăriei și al adolescenței includ vitamina D, vitamina B6, calciu, zinc, fier și magneziu. Fructele, fructele uscate, legumele, cerealele integrale, lactatele cu conținut scăzut de grăsimi, fructele de mare, semințele și nucile vă pot oferi acești micronutrienți și încă câțiva alți micronutrienți din abundență. Așadar, asigurați-vă că vă hrăniți copilul cu o varietate de alimente.
Acum că știți care sunt alimentele pe care ar trebui să le adăugați în dieta copilului, trebuie sa stiti si care sunt alimentele pe care ar trebui să le evitați sau să le limitați.
Alimente pe care să le limitați sau să le evitați
ADHD nu poate fi vindecat prin eliminarea alimentelor din dietă. Cu toate acestea, unele studii și dovezi anecdotice demonstrează că eliminarea anumitor alimente nesănătoase din dietă poate îmbunătăți unele simptome ale ADHD. Eliminarea unora dintre următoarele alimente și ingrediente alimentare ar putea ameliora simptomele ADHD ale unui copil.
1. Coloranții și coloranții alimentari artificiali
Alimentele procesate și ambalate conțin adesea coloranți alimentari artificiali. Acești aditivi fac ca alimentele să aibă un aspect colorat și atractiv, dar pot exacerba simptomele ADHD. Mecanismul exact al modului în care acești coloranți pe bază de substanțe chimice afectează ADHD este necunoscut. Cu toate acestea, menținerea la minimum a consumului de alimente care conțin coloranți artificiali este importantă pentru sănătatea fiecărui copil.
2. Zahărul rafinat
Unii părinți cred că un consum ridicat de zahăr cauzează hiperactivitate la copii, în special la cei cu ADHD. Cu toate acestea, experții afirmă că hiperactivitatea și consumul ridicat de zahăr nu sunt corelate. Cu toate acestea, o dietă bogată în zahăr nu este bună pentru nimeni, cu atât mai puțin pentru copii.
Cercetările arată că un consum ridicat de zahăr în copilărie expune copilul la probleme de sănătate cronice, cum ar fi obezitatea, cariile dentare și diabetul de tip 2. Prin urmare, limitarea aportului de zahăr al copilului este o decizie înțeleaptă, chiar dacă nu afectează în mod direct comportamentul.
3. Cofeina
Cofeina este un stimulent natural care poate afecta negativ sistemul nervos central și inima atunci când este consumată în cantități mari. Academia Americană de Pediatrie (AAP) sfătuiește împotriva utilizării cofeinei sau a băuturilor cu cofeină, cum ar fi băuturile răcoritoare, pentru copiii cu vârsta sub cinci ani. Deși cofeina și-a demonstrat eficacitatea în îmbunătățirea funcționării și reducerea hiperactivității, aceasta poate amplifica efectul medicamentelor pentru ADHD, iar consumul său excesiv poate avea efecte secundare, cum ar fi suprimarea apetitului și insomnia, care pot agrava simptomele ADHD. Astfel, toți copiii ar trebui să evite cofeina și produsele cu cofeină. În ceea ce privește utilizarea cofeinei pentru ameliorarea simptomelor ADHD, este o chestiune care trebuie discutată cu un medic pediatru.
4. Alergeni
Unii copii cu ADHD pot avea sensibilitate sau intoleranță la anumite alimente, cum ar fi alimentele care conțin salicilați (roșii și struguri) și alergeni comuni, cum ar fi laptele, soia, fructele de mare, grâul și arahidele. Un studiu transversal efectuat pe copii de vârstă școlară a concluzionat că "alergia alimentară timpurie este asociată cu ADHD".
Astfel, eliminarea alimentelor care provoacă sensibilitate poate fi de ajutor. Cu toate acestea, însă, acest lucru trebuie făcut sub îndrumarea atentă a pediatrului, deoarece intervenția poate să nu fie de ajutor pentru copiii cu ADHD care nu sunt alergici sau sensibili la alimente.