Greseli frecvente pe care parintii le fac cand vine vorba despre alimentatia copilului

/ / Modificat: 2022-10-30
Greseli frecvente pe care parintii le fac cand vine vorba despre alimentatia copilului

Alimentatia copiilor este un subiect care ii preocupa in mod deosebit pe parinti inca de cand copiii sunt bebelusi. Sa stim daca au o alimentatie sanatoasa, variata si suficienta sunt unele dintre aspectele care ne preocupa cel mai mult, de aceea este important sa adoptam obiceiuri care sa promoveze o alimentatie corecta in toate etapele cresterii lor.

Dar este adesea usor sa ne simtim coplesiti de agitatia vietii de zi cu zi si de graba, ba chiar sa ne lasam influentati de publicitate sau de mediul inconjurator, ceea ce ne determina sa facem urmatoarele greseli in alimentatia copiilor.

Nu se acorda suficienta atentie micului dejun

Micul dejun nu este cea mai importanta masa a zilei, dar este la fel de importanta ca si celelalte, deoarece asigura intre 20% si 25% din aportul zilnic de energie de care un copil are nevoie pe parcursul zilei. Din acest motiv, parintii ar trebui sa se asigure ca micutii lor iau micul dejun in mod corect, oferindu-le o varietate de optiuni sanatoase si dedicand timpul necesar pentru a lua micul dejun in mod calm, oferindu-i copilului rutine de tranzitie calme dupa trezire.

Conditionarea gusturilor copiilor

De prea multe ori facem greseala de a le oferi copiilor nostri alimente care ne plac si pe care le consumam doar noi; cu alte cuvinte, le conditionam gusturile in functie de preferintele noastre.

Este normal ca lista de cumparaturi a unei familii sa fie mai mult sau mai putin aceeasi in fiecare saptamana si este imposibil sa le oferim copiilor nostri toate tipurile de alimente. Dar daca descoperim ca in camara noastra nu este loc pentru anumite alimente importante si sanatoase doar pentru ca nu ne plac, nu trebuie sa ne privam copiii de ele.

Recompensarea cu alimente nesanatoase

Mancarea nu ar trebui sa fie niciodata o recompensa sau o pedeapsa. Cu alte cuvinte, nu ar trebui sa folosim dulciurile sau ciocolata ca un stimulent pentru a manca alimente sanatoase pe care copilul le mananca cu greu (de exemplu, peste sau legume) si nici invers (sa pedepsim copilul pentru ceva ce a facut, obligandu-l sa manance tot broccoli).

In acest fel, copilul va asocia inconstient consumul anumitor alimente cu ceva sacrificial, urat si neplacut si va sfarsi prin a le elimina din dieta sa. In plus, vom contribui la o crestere a consumului de zahar prin utilizarea dulciurilor ca recompensa sau desert.

Fortarea de a manca

Numeroase studii au constatat ca fortarea copiilor sa manance este contraproductiva, deoarece nu numai ca nu ajuta la reducerea problemelor de alimentatie, dar ar putea avea efectul opus si ar putea duce la o respingere mai mare. A-i obliga pe copii sa manance inseamna si a insela, a santaja, a manipula, a ameninta, a le distrage atentia pentru ca ei sa deschida gura in timp ce noi bagam lingura.

Cumpararea a prea multe alimente procesate

Potrivit unui studiu recent, consumul de alimente procesate a crescut vertiginos in randul copiilor. Acest grup include biscuitii, cerealele pentru micul dejun, gustarile ambalate, carnatii, inghetata, preparatele din carne (cum ar fi pepitele de pui sau degetele de peste), pizza si chiar si alimentele pentru copii din comert.

Multe dintre aceste alimente sunt normalizate in dieta copiilor si a bebelusilor si, in general, din cauza lipsei de cunostinte a parintilor si a putinului timp de care dispunem in viata de zi cu zi, acestea castiga teren in meniurile zilnice.

FOTO: freepik.com

Taguri Alimentatia copilului Greseli alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre