Zaharul se gaseste in multe alimente procesate, nu numai in cele evidente, precum bomboane, prajituri si sucuri, dar, de asemenea, in mancaruri preparate, in paine de tip sandvis, pizza, ketchup, sos pentru gratar, conserve de legume, etc. in tot ceea ce consumam zilnic, atat adultii, cat si copiii.
Multe studii au aratat ca un consum excesiv de zahar in cazul copiilor poate contribui la aparitia tulburarilor de atentie (ADHD), dificultati de concentrare, carii dentare, obezitate si comportament ciudat. Zaharul este digerat rapid in glucoza, hrana creierului, iar in cantitati mari, face ca neuronii din creier sa ii determine pe copii sa manifeste un comportament perturbator.
Dr. Horatiu Albu, master in biologia moleculara a cancerului si oncologie moleculara, membru al Societatii Europene de Nutritie Clinica si Metabolism (ESPEN), ne detaliaza efectele zaharului asupra sanatatii copiilor, dar si alternativa sanatoasa care inlocuieste acest element nociv din alimente.
Cum actioneaza zaharul in organismul copiilor?
Excesul de zahar slabeste sistemul imunitar prin crearea unui dezechilibru in tractul digestiv, intre microorganismele bune si cele rele. Acesta este un sistem foarte complex, care protejeaza copiii de infectie, dar zaharul consumat in exces submineaza functionarea corespunzatoare a acestuia. De fapt, acesta ajuta la cresterea necontrolata a bacteriilor si ciupercilor, care pot duce la infectii si boli in cazul celor mici.
Copiii, in special inainte de a merge la scoala, ar trebui sa manance un mic-dejun lipsit de zahar. Multe familii au obiceiul de a manca cereale sau dulceata procesata pe paine prajita in fiecare dimineata, desi acestea contin mult zahar care le afecteaza concentrarea si starea generala de sanatate.
Indulcitorii naturali – alegerea sanatoasa pentru copii
Zaharul ofera doar „calorii goale”, care nu sunt digerabile intr-un mod benefic. Inlocuirea zaharului cu indulcitorii naturali este o alegere benefica pentru intreaga familie, mai ales pentru copii.
Indulcitorii naturali, bio, precum cei din agave, zahar de mesteacan sau steviol, fabricati la cele mai inalte norme dietetice actuale, inlocuiesc foarte bine zaharul din alimentatia zilnica, dar mai ales din deserturile pregatite pentru masa de sarbatori. Zaharul de Mesteacan are jumatate din caloriile zaharului si un indice glicemic de 8, iar indulcitorul steviol are zero calorii si zero index glicemic.
„Avantajele suplimentare ale indulcitorilor Bio NaturGreen, ce se regasesc pe www.farmaciaortomoleculara.ro, sunt multiple si incontestabile: sunt bio, iar toate poarta inscriptiile de vegan, fara gluten, fara lactoza, fara lapte. Ele sunt alimente dietetice fara colesterol, ou si zahar, sarace in grasimi, proteine si sodiu si pot fi utilizate de gravide, copii si diabetici, dar unele chiar si de catre bolnavii de cancer”, explica dr. Horatiu Albu.
Un mic-dejun sanatos pentru copii
Dimineata, in loc de a manca alimente procesate bogate in zahar, incercati sa-i preparati celui mic o reteta simpla si sanatoasa. Aveti nevoie de: 1 cana de faina de ovaz, 1 cana de lapte, se fierbe la temperaturi ridicate, pana cand incepe sa faca bule. Se adauga nuci, fructe sau fructe uscate, dar si indulcitorul natural de la NaturGreen. Acest mic-dejun va fi gata in aproximativ 3-4 minute, iar copilul va manca ceva dulce si sanatos.
O alimentatie corespunzatoare si un stil de viata sanatos sunt cheia pentru o viata frumoasa si sanatoasa pentru copilul dumneavoastra. Efectele negative asupra sanatatii ale consumului mare de zahar, glucoza si fructoza libera sunt astfel mult diminuate, iar cei mici se pot bucura din plin de deserturile pregatite pentru masa de sarbatori.