Pericolul din inghetata. Ingredientul care ne poate afecta grav sanatatea! Cum alegem inghetata din comert

/ / Modificat: 2024-07-18
Pericolul din inghetata. Ingredientul care ne poate afecta grav sanatatea! Cum alegem inghetata din comert

Inghetata este unul dintre cele mai apreciate deserturi pe timpul verii, mai ales de catre cei mici. Putini stiu, insa, ca unele sortimente de inghetata pot reprezenta un pericol pentru sanatate.

Pericolul din inghetata. Ingredientul care ne poate afecta grav sanatatea

Ingredientele care confera o consistenta cremoasa si uniforma inghetatei, batoanelor de ciocolata si altor gustari ambalate pot povoca anumite boli inflamatorii cronice, conform unui studiu publicat pe Science.org. Cercetatorii vorbesc de riscul aparitiei bolilor metabolice si a inflamatiei intestinale, in cazul in care in inghetata se gasesc doi emulgatori utilizati in alimentele procesate. Emulgatorii sunt niste compusi asemanatori detergentului care se transforma intr-un amestec neted, cremos, exact asa cum este nevoie in compozitia inghetatei. Acesti emulgatori perturba bariera dintre sistemul imunitar si microbiom.

„Descoperirea trimite un mesaj foarte clar, ca schimbarile aduse aprovizionarii cu alimente ne modifica microbiota si sanatatea”, spune Karen Madsen, microbiolog la Universitatea Alberta din Edmonton, Canada, potrivit antena3.ro.

Cum alegem inghetata din comert

Atunci cand cumparam o inghetata, este important sa ne uitam cu atentie la ingredientele acesteia. Cauta produse cu ingrediente simple si naturale si evita inghetatele cu o lista lunga de aditivi si conservanti.

Evita inghetatele cu un continut ridicat de zahar, grasimi saturate si grasimi trans. De asemenea, evita produsele care contin coloranti si aromatizanti artificiali.

Atentie la stabilizatori si emulgatori! Desi sunt comuni in inghetata, e mai bine sa gasesti produse cu cat mai putini astfel de aditivi.

De la ce varsta putem da copiilor inghetata?

In general, se recomanda ca inghetata sa fie introdusa in dieta copiilor dupa varsta de 1 an. Pana atunci, stomacul si sistemul digestiv al acestuia sunt inca in dezvoltare si poate fi sensibil la ingredientele din inghetata, in special la zahar si lactate.

Inghetata poate fi o delicatesa ocazionala pentru copii, dar trebuie consumata cu moderatie din mai multe motive:

  • Zahar si Calorii: Consumul excesiv de zahar poate duce la probleme de sanatate, cum ar fi obezitatea si cariile dentare.
  • Alergii: Unele inghetate pot contine ingrediente care provoaca alergii, cum ar fi lactatele, ouale, sau nucile.
  • Nutritie: Inghetata nu ofera multe beneficii nutritive, deci ar trebui sa fie doar o mica parte din dieta copilului, nu o componenta majora.

Ofera-i copilului portii mici de inghetata si fii atenta la eticheta, pentru a te asigura ca alegi variantele cele mai sanatoase disponibile. De ce nu, incearca sa faci inghetata acasa folosind fructe proaspete si iaurt natural pentru o varianta mai sanatoasa.

CITESTE SI: Retete de inghetata facuta in casa

„Ar trebui sa avem o masina de inghetata si sa preparam acasa o inghetata buna, cu ingrediente proaspete, fara coloranti si conservanti. Cu lapte, cu smantana, cu oua proaspete, sa stim exact ce mancam. Altfel, evident ca daca le interzicem acest produs celor mici nu facem decat sa marim tentatia. Pleaca la scoala si tot mananca. Important este sa le spunem cum o aleg, cum o mananca, in ce momente, astfel incat sa nu-si puna sanatatea in pericol”, spune medicul ORL, Liana Moisa, pentru adevarul.ro.

Atentie la inghetata pe canicula!

Desi inghetata pare un desert ideal si racoritor pe canicula, de fapt supraincalzeste organismul, potrivit foxweather.com.

Medicul ORL Liana Moisa recomanda parintilor sa nu le ofere inghetata copiilor atunci cand acestia sunt supraincalziti sau transpirati. Nu este recomandata nici in cazul in care cei mici au amigdalita streptococica, viroza sau faringita.

„Vom avea grija sa nu fie in acelasi timp cu inghetata in mana si cu soarele puternic deasupra capului, sau sa fie transpirat. Adica inghetata este buna, dar mancata in anumite conditii. Interdictii se impun daca are o amigdalita streptococica, o viroza, o faringita. In rest poate sa manance, dar cu inghitituri mici. Te poti racori cu o inghetata sau un suc rece, dar la umbra si nu cand esti supraincalzit.

Totul este sa alegi calea de mijloc. Poti sa mananci o inghetata la pranz, in conditiile pe care le-am amintit anterior, si sa mai mananci o inghetata seara, la plimbare. Inghetata are avantajul ca este un dulce cu mai putine calorii decat prajiturile, de exemplu“, spune medicul cu specialitatea ORL, Liana Moisa, pentru adevarul.ro.

Taguri Inghetata copii Inghetata Alimente canicula

Articole recomandate

Citeste si despre