Mamicile se plang mereu de pofta de mancare scazuta a copilului lor si, totusi, este normal ca apetitul sa aiba fluctuatii la copiii cu varste intre doi si sase ani, in functie de nivelul de energie al fiecaruia.
De ce nu are copilul pofta de mancare
Atunci cand lipsa poftei de mancare este insa insotita si de o scadere in greutate, ar trebui sa consulti un pediatru. Ar putea fi util de stiut pentru tine care sunt cateva dintre cauzele care pot provoca lipsa poftei de mancare in cazul celor mici.
Rata de cresterea lenta
Schimbarile in crestere pot cauza o pierdere a apetitului la copii. Daca in primul an de viata, copiii cresc foarte repede, dupa aceea, rata de crestere este mai lenta si este posibil ca ei sa manance mai putin. In aceasta perioada o scadere a apetitului este normala.
Imbolnavirea
Atunci cand se imbolnavesc, copiii isi pierd deseori pofta de mancare; daca sufera de dureri in gat, de dureri de burtica, diaree, dureri de cap, febra sau orice alte astfel de simptome, atunci este posibil sa manance mai putin decat de obicei.
Stresul
Stresul poate avea multe efecte negative asupra celor mici, incluzand lipsa poftei de mancare. Daca, urmarindu-l cu atentie, descoperi ca isi pierde interesul in ceea ce priveste mancarea sau are probleme cu somnul, atunci este posibil ca micutul tau sa fie stresat.
Principalele cauze ale stresului la copii sunt reprezentate de probleme familiale sau de cele academice.
Depresia
Majoritatea parintilor confunda depresia cu tristetea, dar ele nu sunt acelasi lucru. Sentimentele de tristete trec odata cu timpul, pe cand depresia nu. Daca cel mic manifesta o lipsa de interes pentru activitati pe care in trecut obisnuia sa le iubeasca, este posibil sa sufere de depresie.
Anorexia nervosa
Daca copilul mananca din ce in ce mai rar si mai putin si observi o scadere brusca in greutate, consulta un specialist pentru ca este posibil ca el sa sufere de o forma de anorexie.
Anemia
Copiii care sufea de anemie par mai obositi, mai slabiti si mai iritati; pentru ca daca lasi anemia netratata, aceasta ar putea afecta dezvoltarea copilului, fa-i analize de sange ca sa elimini aceasta posibilitate.
Viermii intestinali
Viermisorii intra in sistemul digestiv si traiesc acolo ca paraziti cauzand lipsa poftei de mancare, dar si sangerari intestinale si alte complicatii.
Cum sa previi lipsa poftei de mancare a copilului tau
Pentru a preveni pierderea poftei de mancare a copilului tau, prepara-i feluri de mancare atractive din punct de vedere vizual, da-i voie sa ia gustari intre mese, nu il certa atunci cand este la masa si nu il forta sa manance daca nu ii este foame.
Cum sa stimulezi pofta de mancare a copilului tau
Incurajarajeaza-i pe cei mici sa mearga pe bicicleta sau sa practice un sport, activitatile fizice stimuleaza pofta de mancare; anumite alimente, cum sunt arahidele, provoaca pofta de mancare, deci includeti-le in dieta copilului si ai grija ca aceasta sa contina produse sanatoase si bogate din punct de vedere nutritiv.
Daca copilul tau este sanatos, fericit si odihnit, nu trebuie sa te alarmezi de fiecare data cand acesta isi pierde pofta de mancare. Daca insa lipsa poftei de mancare se manifesta pe o perioada mai lunga, este mai bine sa consulti medicul pentru a putea identifica cauza. Cel mai important lucru este sa monitorizezi cu atentie obiceiurile alimentare ale copilului tau, pentru ca intotdeauna este mai bine sa previi decat sa tratezi.