Discutia cu copilul despre greutate, obezitate si diete de slabit este sensibila si trebuie abordata cu multa precautie de parinti. Comunicarea cu copilul pe tema supraponderalitatii sau obezitatii de care sufera trebuie sa fie constructiva si benefica in dezvoltarea lui viitoare. Stima si imaginea de sine pot avea de suferit pe termen lung daca cel mic este invinovatit, criticat sau jignit din cauza greutatii sau aspectului lui fizic! Iata cateva trucuri eficiente de care sa tii cont atunci cand abordezi subiectul greutatii in discutiile cu copilul!
Vorbeste sincer si deschis cu el despre greutatea lui!
Daca cel mic sufera de obezitate sau supraponderalitate, vorbeste sincer cu el despre aceste afectiuni si riscurile lor. Ai grija sa folosesti cuvinte pe intelesul lui, nu foarte dure sau serioase, si sa le "indulcesti", acolo unde este cazul.
Vorbeste-i deschis si pe un ton prietenos despre cauzele care o determina, riscurile care apar si ce trebuie sa faca pentru a scapa de aceasta problema. Arata-i ca esti langa el si ca o sa il ajuti in orice ar avea nevoie. Este important sa stie ca nu este singur in lupta cu kilogramele in plus si ca esti un sprijin important pt el.
Nu porecli sau eticheta copilul, nici macar in gluma!
Multi parinti care au copii supraponderali au tendinta fie de a-i "alinta", spunandu-le "grasuni", "grasuti", "bondoci", "butoiasi" etc., fie de a-i critica si de a le spune ca sunt "grasi", "obezi", "cat un butoi" etc.
Parintii au impresia ca daca "indulcesc" aceste alinturi, folosind diminutive sau cuvinte mai blande, nu il jignesc si il vor face mai atent la ce mananca. Dimpotriva, spun specialistii, orice apelativ referitor la greutate este un mod de a-i atrage atentia asupra felului in care arata, ceea ce-i poate afecta stima de sine.
Este important sa nu faci glume pe seama greutatii lui si sa nu-i lasi nici pe ceilalti sa il tachineze. In situatia in care este insultat si jignit la scoala, pe seama greutatii lui, vorbeste cu profesorii. Acestia sunt obligati sa ia masurile corespunzatoare impotriva atacurilor verbale ale colegilor lui.
Arata-i ca il iubesti neconditionat!
Nu lasa niciodata copilul sa creada ca, din cauza greutatii, nu il mai iubesti. Cu atat mai putin nu trebuie sa il santajezi emotional in aceasta privinta. Nu ii spune "daca mai mananci asa mult sau te ingrasi, mami nu te va mai iubi". Copilul trebuie sa simta zilnic dragostea si afectiunea parintilor, indiferent de starea lui de sanatate, aspectul fizic sau boacanele pe care le face.
Nu conditiona iubirea pentru el de nimic. Dimpotriva, asigura-l ca esti alaturi de el orice s-ar intampla si nu rata nicio ocazie de a-i spune ca il iubesti!
Vorbeste-i despre diete si de necesitatea de a slabi!
Inainte de a incepe un plan de slabit, vorbeste cu el despre acest subiect. Pregateste-l din timp pentru ce se va intampla. Ajuta-l sa inteleaga de ce este important sa tina un regim, sa nu mai manance anumite alimente si sa slabeasca. Doar in acest fel va fi receptiv la schimbarile prin care va trece o buna perioada de timp.
Fa din slabit o activitate distractiva!
Nu lasa copilul sa vada doar partile negative ale slabitului: restrictii, efort fizic intens, consum de alimente nu tocmai gustoase, controale medicale etc . Transforma slabitul intr-o activitate interesanta si distractiva pentru cel mic. Ajuta-l sa savureze alimentele, chiar daca nu au cel mai placut gust. Amesteca-le cu alimentele lui preferate, foloseste mirodenii si arome si nu in ultimul rand, aranjeaza-le cat mai frumos si vesel pe farfurie!
Deschide-i copilului apetitul pentru sport, aratandu-i cat poate fi de distractiv. Du-l sa incerce mai multe activitati fizice dragute si lasa-l sa o aleaga pe cea care il incanta cel mai mult. Fa din asta o activitate zilnica in programul copilului!
Fii un model pozitiv pentru el!
Fii un model sanatos si de urmat pentru copilul tau, adoptand o dieta mereu sanatoasa si avand grija la greutatea ta. Nu poti avea pretentia de la copilul tau sa manance sanatos si sa aiba grija de greutatea lui, daca exista persoane obeze in familie, cu un stil de viata dezorganizat si program alimentar haotic. Copilul invata si adopta in comportamentul lui ceea ce vede in familie.
Copilul tau a avut probleme cu greutatea? Cum ai abordat subiectul slabitului si l-ai ajutat sa treaca peste schimbari? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!