5 lucruri pe care sa nu le faci niciodata intr-o criza a copilului

/ / Modificat: 2017-09-07
5 lucruri pe care sa nu le faci niciodata intr-o criza a copilului

Accesele de furie ale copilului sunt unul dintre cosmarurile pe care le au de infruntat parintii in primii ani ai copilului, fara sa isi dea seama insa ca tot ei fac cateva greseli care intensifica si mai mult comportamentele neplacute ale micutului.

Felul in care parintii reactioneaza la o criza de isterie a copilului influenteaza comportamentul imediat al copilului. Iata cateva lucruri pe care sa nu le faci niciodata atunci cand copilul tau are o criza de isterie in public!

criza-copil

Iti iesi din fire si devii agresiva

Nu te lasa coplesita si condusa de emotiile care te cuprind in fata comportamentului inacceptabil al copilului. Daca tipi si devii agresiva in fata lui, il vei speria, dar nu il vei calma. Conflictul va escalada, iar manifestarile lui se vor inrautati. Este important sa respiri adanc, sa numeri pana la zece si apoi sa incerci sa temperezi conflictul.

Razi de el si il ironizezi

Copilul tau este macinat de sentimente negative - furie, teama, frustrare etc. Daca razi de el atunci cand se tavaleste ori il ironizezi poreclindu-l, nu ii vei transmite cel mai bun mesaj. Copilul se va simti prost pentru emotiile pe care le manifesta. Nu uita ca, la varsta prescolara, accesul de furie este doar un limbaj prin care incearca sa iti transmita un mesaj, in lipsa unui limbaj verbal adecvat.

Nu este recomandat sa il imiti, sa il poreclesti si sa razi de el, intrucat transmiti un exemplu negativ. Copilul trage concluzia din comportamentul tau ca este bine sa razi de oameni atunci cand trec prin momente neplacute, sa faci glume pe seama lor si sa le ignori sentimentele.  

Pleci de langa el

Copilul tau se tavaleste pe jos, tipa si plange de mama focului, iar daca plecarea de langa el crezi ca are efect calmant asupra lui, te inseli. Multi parinti gresesc atunci cand apeleaza la acest truc in incercarea de a potoli mai usor copiii, insa nu fac decat sa ii sperie si mai mult. Atunci cand li se spune ca vor fi lasati singuri, cei mici intra in panica si traiesc un sentiment de abandon.

Mesajul pe care il primesc este: "nu avem voie sa fim suparati, tristi sau frustrati, caci mami ne abandoneaza". Atunci cand sunt navaliti de sentimentele negative care ii conduc spre comportamentele isterice, copiii au nevoie ca parintii lor sa fie langa ei mai mult ca oricand. Daca acestia simt ca au nevoie de o pauza, trebuie doar sa respire adanc, sa numere pana la zece si sa isi gaseasca resursele interioare pentru a gestiona corespunzator accesul de furie care a cuprins copilul.

Apelezi la mita

In disperare de cauza si lipsa de solutii, multi parinti fac greseala grava de a mitui copiii pentru a se calma. Altii apeleaza la acest truc pentru a evita situatia stanjenitoare si privireile acide ale martorilor la comportamentul celor mici. Insa este una dintre metodele gresite care seteaza un exemplu negativ.

Daca apelezi la aceasta metoda, tot ce va intelege copilul va fi ca daca se poarta urat, primeste dulciuri sau jucarii. Nu va ezita sa transforme accesele de furie intr-o metoda de manipulare. Este recomandat sa apelezi la mita ca ultim resort si doar in cazuri exceptionale, pentru a nu oferi ocazia copilului sa inteleaga un mesaj gresit sau sa profite de pe urma masurii tale.

Incerci sa ii vorbesti imediat

Da, comunicarea este una dintre cele mai bune tehnici de disciplinare a copilului, insa trebuie folosita inteligent, in momentele corespunzatoare. Atunci cand este dominat de furie, resentimente, suparare, ultimul lucru la care se gandeste este sa te asculte. Asadar, incercarea ta de a comunica cu el exact in mijlocul crizei va fi soldata esecului. Nu va auzi absolut nimic din ce ii spui, daramite sa se conformeze cerintelor tale.

Cel mai bun moment pentru a initia discutiile cu el este atunci cand simptomele incep sa se diminueze. Nu inseamna ca trebuie ignorat. Este indicat sa folosesti propozitii scurte - "sunt aici", "totul va fi bine", "stiu ca esti suparat", "voi astepta sa te calmezi" - si apoi sa faci ceea ce i-ai spus: sa astepti sa se linisteasca inainte de a purta o discutie cu el.  

Ce alte lucruri crezi ca NU ar trebui sa mai faca parintii atunci cand copiii lor au un acces de furie? Unde crezi ca mai gresesc? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Accese furie copii Comportamente copii Probleme comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre