7 moduri pozitive prin care il faci pe copilul tau sa fie organizat

/ / Modificat: 2018-10-22
7 moduri pozitive prin care il faci pe copilul tau sa fie organizat

Odata ce ai devenit mama si pe masura ce copiii tai cresc, cu siguranta ai zile in timpul saptamanii in care te trezesti plina de serenitate, doar ca o ora mai tarziu, cand incerci sa iesi pe usa casei cu un prescolar care vocifereaza ceva despre jucaria lui preferata pe care a uitat sa o ia astazi la gradi si un elev de clasa a II-a care insista ca isi dorea perechea de pantofi sport galbeni si nu cei negri cu care i-ai spus tu sa se incalte, sa te simti frustrata, agitata si cu nervii intinsi (din nou) la maxim.

Tipatul pare a fi singura ta solutie de a gestiona situatia, insa trebuie sa stii ca poti evita interactiunile negative cu cei mici, care sunt de altfel si ineficiente, folosind cateva moduri pozitive prin care sa iti inveti micutii cum sa fie organizati, astfel incat diminetile voastre din timpul saptamanii, cand totul este pe repede inainte, sa fie mai relaxate.

Ce poti face pentru ca sa iti inveti copilul sa fie organizat?

Multi copii au nevoie de ajutor in a invata cum sa fie mai organizati pentru a putea sa isi indeplineasca sarcinile legate de rutina de dimineata, dar si responsabilitatile de la scoala; atunci cand au probleme de organizare acest lucru le poate afecta nu numai performanta educationala, dar si nivelul de conflict existent in familie.

Alternativa la tipete

Este important ca tu sa incerci sa eviti sa tipi la copilul tau, pentru ca aceasta strategie nu functioneaza decat temporar, in timp ce un ton ferm dar placut il poate face pe cel mic sa fie mai cooperant nu doar pe moment, ci si in viitor.

Asa ca in loc sa ii vorbesti copilului cu duritate in speranta ca il vei determina sa fie mai organizat, foloseste rugaminti pozitive, pe un ton placut, incurajandu-l sincer. Copiii nu sunt atat de diferiti de adulti, si lor le place sa fie tratati cu respect si cu politete.

Daca ai un copil care are probleme de organizare, care nu isi gestioneaza timpul in mod eficient si care nu a invatat inca sa faca planuri, iata ce poti face pentru a-l ajuta, folosind o atitudine pozitiva:

1. Asigura-te ca esti aproape de copil

Nu tipa la el din baie sa isi faca ghozdanul cand el se afla in dormitor, pentru ca daca vei face asta, probabil ca te va ignora

2. Capteaza-i atentia

Ia contact vizual cu copilul tau ori de cate ori ii soliciti sa faca ceva; daca cel mic se joaca pe calculator sau trimite mesaje pe telefon, cu siguranta nu iti va auzi solicitarile.

3. Cere-i sa faca un singur lucru, pe rand

Daca il rogi sa faca mai multe lucruri, probabil ca va uita sa indeplineasca cel putin una dintre sarcini, asa ca este mai bine sa il rogi sa faca un singur lucru si dupa ce a terminat, sa ii trasezi urmatoarea sarcina.

4. Exprima-te clar

"Pune in ghiozdan cartile si caietele pentru materiile pe care le ai astazi" in loc de "fa-ti ghiozdanul"

5. Foloseste un ton pozitiv si incurajator

Poate fi dificil, dar incearca sa nu lasi frustrarea sa isi faca loc in tonul pe care il folosesti cu copilul atunci cand il rogi sa indeplineasca o sarcina. Respira adanc inainte sa ii vorbesti.

6. Nu il bate la cap

Atunci cand iti bati copilul la cap, in special cand este vorba despre ceva ce deja i-ai solicitat de mai multe ori sa faca, este posibil ca tot ce micutul tau sa auda dupa a sasea oara de repetare a aceleiasi rugaminti sa fie doar un "bla bla bla".

7. Concentreaza-te pe momentul prezent si uita de trecut

"Te rog sa iti pui sandvisul in ghiozdan" in loc de "Hai sa vedem daca astazi iti aduci aminte sa iti iei pachetelul la tine"

Pe masura ce copilul se obisnuieste cu un anumit tipar comportamental, vei descoperi ca nu mai este nevoie sa il rogi atat de frecvent sa indeplineasca anumite sarcini. Continua sa folosesti rugaminti pozitive si sa il incurajezi pana cand comportamentul sau este unul facut din obisnuinta.

Nu face greseala sa te astepti ca va intelege si va face bine ceea ce ii ceri de prima data, acorda-i timp sa se obisnuiasca si sa se adapteze, ai rabdare cu el si sprijina-l intr-un mod pozitiv, pentru a-l incuraja.

Taguri Organizare copii Comportament copii mici

Articole recomandate

Citeste si despre