7 secrete ale disciplinarii unui copil mic

/ / Modificat: 2017-07-27
7 secrete ale disciplinarii unui copil mic

Varsta prescolara este o perioada deosebit de provocatoare pentru parinti. Intre 3 si 6 ani, copiii incep sa devina mai independenti si se descopera ca indivizi. Cu toate acestea, capacitatea lor de a comunica si de a rationa este inca limitata. Copiii mici inteleg ca actiunile lor au urmari, lucru care ii determina sa-si doreasca sa se afirme si sa-si puna amprenta asupra unui lucru. Problema este ca ei nu sunt suficient de maturi pentru a-si putea controla emotiile sau pentru a judeca rational.

Ca parinte, este de datoria ta sa intervii pentru a-ti educa copilul si a-l indruma pe calea cea buna. Iata cateva strategii la care poti apela pentru a disciplina un copil mic:

1. Fii constant in atitudine

Ordinea si rutinele zilnice le ofera copiilor mici acel refugiu sigur, intr-o lume coplesitoare si imprevizibila. Un copil care se simte in siguranta are tendinta de a se comporta calm, deoarece stie la ce sa se astepte.

Incearca sa-i faci copilului un program fix in ceea ce priveste mesele, somnul de dupa pranz, timpul de joaca si ora de culcare. Daca urmeaza sa-l lasi in grija unei rude, spune-i din timp cu cine isi va petrece cateva ore si de ce. Acest lucru il va pregati pentru schimbarea de program, prevenind o eventuala “scena” la culcare.

Atitudinea constanta este si ea importanta cand vine vorba de disciplina. Cand ii atragi atentia sa nu loveasca un copil pe terenul de joaca, va trebui sa ii repeti acelasi lucru de fiecare data cand comite aceeasi greseala, pana cand copilul se conformeaza.

2. Evita situatiile stresante

In primii 3 ani de viata ai copilului, te familiarizezi cu reactile acestuia in diferite situatii si ajungi sa stii exact ce anume ii declanseaza o iesire emotionala. Cauzele cele mai frecvente sunt foamea, oboseala si schimbarile de locatie. Evita astfel de crize, planificand lucrurile in avans. De exemplu, nu iesi la cumparaturi atunci cand copilul trebuie sa-si faca somnul de dupa-amiaza.

Incearca sa ramai cu copilul acasa atunci cand trebuie sa doarma sau sa manance. Daca trebuie sa iesi totusi in oras, ia cu tine ceva de mancare si o sticluta cu apa pentru cel mic. Evita orele de varf, cand traficul este aglomerat si magazinele, pline de cumparatori. Planifica-ti orice iesire din timp, astfel incat sa nu fie nevoie sa te grabesti si sa agiti copilul.

Poti usura tranzitiile prin implicarea copilului in proces. De exemplu, poti seta unui cronometru la 5 minute, spunandu-i celui mic ca trebuie sa faca baie sau sa se imbrace dupa ce suna alarma. Sau ii poti da posibilitatea sa aleaga intre a purta camasa rosie sau bluza albastra.

3. Pune-te in pielea lui

Copiii mici nu sunt adulti in miniatura. Ei nu inteleg multe lucruri pe care adultii le considera logice, cum ar fi respectarea unor instructiuni sau adoptarea unui comportament corespunzator intr-o anumita situatie.

De exemplu, poti sa ii spui celui mic ca stii ca nu ii place sa fie pus in scaunul auto pentru copii, insa acest lucru este necesar pentru siguranta lui. In felul aceasta, ii validezi sentimentele si ii trasmiti ca regulile sunt facute pentru a fi respectate. Copilul tau va intelege ca il respecti, ca vrei sa fie in siguranta si ca iti doresti totodata sa-l ajuti sa-si depaseasca frustrarile.

4. Apeleaza la distragerea atentiei

Copiii mici au o capacitate de atentie redusa. Cand cel mic arunca cu mingea in perete pentru a zecea oara, desi i-ai tot repetat sa se opreasca, cel mai bine este sa-i redirectionezi atentia catre o activitate mai productiva - cum ar fi cititul povestii preferate. O alta varianta este sa-l inviti sa-si continue joaca afara.

5. Nu apela la pedepse lungi

Aplicarea pedepselor in cazul copiilor mici poate avea implicatii negative, in sensul ca le poate da de inteles ca sunt mai degraba rai. Daca te decizi totusi sa-l trimiti in camera lui, limiteaza pedeapsa la maxim 2 minute. In loc sa ii spui ca e pedepsit, foloseste un termen cu o conatatie pozitiva. De exemplu, inventeaza “coltul confortabil”, acel loc din casa ferit de stimuli care ii pot distrage atentia si unde copilul se poate retrage in liniste, pentru a-si aduna gandurile.

Corecteaza comportamentele nedorite si lauda-le pe cele bune. Daca nu-ti arati multumirea cand se comporta exemplar, s-ar putea sa faca ceva gresit doar pentru a-ti atrage atentia.

6. Pastreaza-ti calmul

Este foarte usor sa-ti pierzi controlul cand copilul plange isteric in mijlocul magazinului. Din pacate, nu te ajuta la nimic sa-ti descarci nervii. Din contra, vei inrautati situatia si te vei simti, la final, vinovat de cum ai reactionat.

Exista o metoda mai buna de a innabusi o revolta a copilului in public. Specialistii o numesc abordarea "Stepford Wife". Cand copilul tau tipa si se tavaleste pe podea, nu arata nicio emotie. Spune-i doar "Stiu, stiu", in timp ce il ridici de pe jos. Uneori, cea mai buna tactica este sa ignori comportamentul deranjant. Copilul va realiza in cele din urma ca nu-i dai atentie si se va plictisi sa strige in gura mare.

Este foarte adevarat ca un copil coleric te poate aduce pana in punctul in care iti vei dori sa-l plesnesti. Majoritatea expertilor sunt impotriva acestei practicii. Cand parintii isi lovesc copiii cu palma la fund, cei mici invata ca pedeapsa fizica este acceptabila. Involuntar, adultii ii determina pe cei mici sa faca exact ceea ce nu-si doresc. In cazul copiilor de varsta prescolara, redirectionarea atentiei si trimiterea la “coltul confortabil” pentru cateva minute sunt tactici de disciplina mult mai eficiente.

7. Fa compromisuri

Exista lucruri care nu pot fi negociate cu un copil. El trebuie sa manance, sa se spele pe dintii, sa stea in scaunul auto special in timpul calatoriei cu masina si sa faca baie in mod regulat. Lovitul si muscatul altor copii nu sunt nici ele acceptabile.

Alte lucruri nu merita sa-ti bati capul cu ele. Daca cel mic vrea sa mearga la supermarket imbracat in costum de super-erou, indeplineste-i dorinta. Odata ce i-ai facut hatarul, il poti ghida treptat intr-o alta directie, sugerandu-i alte tinute pe care sa le poarte la cumparaturi.

Este normal sa te simti uneori stresat din cauza copilul. Niciun parinte nu este perfect. Fiecare face insa ceea ce poate. Sunt zile mai bune si zile mai rele. Important este sa fii consecvent si ferm, cand vine vorba de reguli.

Taguri Disciplina copii mici Disciplinare copii Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre