Bebelusii au o atractie deosebita fata de telefoane pentru ca te vad mereu pe tine vorbind la ele si devin o sursa de interes. Mai intai se joaca cu ele, le arunca de colo pana colo, pentru ca mai tarziu sa inceapa sa imite un "alo", rezultat al comportamentului vazut la altii. La un moment dat, in perioada prescolara, trebuie sa incepi sa il inveti pe micut bunele maniere pentru atunci cand raspunde la telefon si vorbeste cu cineva.
Vorbeste cu el despre ce trebuie sa spuna la telefon!
-
Primul pas consta in explicatii. Vorbeste cu micutul tau despre ce anume trebuie sa spuna cand suna telefonul si ridica receptorul. Spune-i ca trebuie sa zica in primul rand "Alo" si apoi "Buna ziua, eu sunt X".
-
Invata-l ce sa spuna atunci cand cineva intreaba de un membru al familiei "Asteptati un moment, o chem pe mama/tata/bunica".
-
In cazul in care respectivul membru al familiei nu este acasa, invata-l sa spuna "X nu este momentan acasa, puteti suna, va rog, mai tarziu?".
-
Copilul trebuie sa stie sa sfarseasca fiecare apel prin a-si lua la revedere de la respectiva persoana, asa ca invata-l acest lucru, pentru ca asa face o persoana manierata.
-
Invata-l sa intrebe intotdeauna cine este la telefon!
-
Este important sa intrebe acest lucru pentru a nu da informatii pretioase unor straini. Explica-i ca trebuie sa intrebe intotdeauna cu cine vorbeste si daca nu recunoaste numele sau vocea sa nu spuna niciodata ca este singur acasa pentru siguranta lui.
Practicati impreuna jocuri de rol!
Cel mai bine copilul invata punand in practica tot ceea ce ii spui. Asadar, luati 2 telefoane mobile sau de jucarie si creati un mic scenariu in care vorbiti la telefon pentru a verifica daca micutul a inteles cum sa procedeze cand suna telefonul. Daca greseste, corecteaza-l cu blandete. Trebuie sa ii repeti de mai multe ori pana ii intra in rutina.
Nu invata copilul sa minta apelantii!
Nu il pune pe micut in situatia de a minti pentru tine. De exemplu, daca suna cineva cunoscut care vrea sa vorbeasca cu tine, dar tu nuesti dispusa sa faci acel lucru la momentul respectiv, nu il pune sa spuna ca nu esti acasa, cand tu esti chiar langa el. Cel mai bine este sa preiei apelul sau sa ii spui sa spuna ca mami nu poate vorbi chiar in momentul ala, dar ca revine cu un telefon imediat ce se elibereaza. Nu incuraja minciuna!
Varsta copilului si modul de folosire al telefonului
4 ani
Pana la aceasta varsta, majoritatea copiilor deja stiu sa:
-
raspunda la telefon si sa spuna "alo";
-
sa aiba o conversatie foarte scurta;
-
sa spuna "il chem imediat" atunci cand interlocutorul doreste sa vorbeasca cu cineva din familie si sa se duca sa spuna acestuia ca este cautat.
6 ani
-
pana la aceasta varsta copii pot fi educati sa intrebe cine e la telefon si sa nu dea informatii strainilor prin telefon.
8 ani
-
pana la 8 ani copilul ar trebui sa fie capabil sa preia si un mesaj pentru un membru al familiei atunci cand acesta nu este acasa, inclusiv un nume si un numar de telefon.