Cand ar trebui sa ne ingrijoreze comportamentul copiilor? Ce este normal si ce este deja problematic? Pana unde e vorba de nazbatii copilaresti si de cand putem vorbi propriu-zis de tulburari de comportament la un copil?
Din punct de vedere psihologic, tulburarile de comportament sunt tulburari de conduita. Pentru ca un copil sa primeasca diagnosticul de tulburare de comportament, este obligatoriu ca el sa minta, sa fure si sa fuga de acasa. Iar aceste comportamente sa fie facute in aceasta ordine. In plus, copilul trebuie sa aiba peste sapte ani.
Cum debuteaza tulburarile de comportament
Prima data, copilul incepe sa minta. Iar acest lucru apare dupa sapte ani, pentru ca pana atunci micutii nu fac distinctia intre fantezie si realitate. Minciuna presupune din partea copilului pe de o parte cunoasterea realitatii, si, pe de alta parte, intentia de a o deforma. De cele mai multe ori, un copil care minte are un parinte care, la randul lui, minte.
A doua conduita definitorie pentru tulburarile de comportament este furtul. Copilul incepe sa ia obiecte care le apartin altora. Poate fi vorba de jucarii, mancare dar si de obiecte mai valoroase, precum bani, telefoane sau bijuterii. Ca si minciuna, furtul apare tot dupa sapte ani. Pana atunci, copiii nu stiu prea bine ce inseamna notiunea de proprietate si cand isi doresc ceva pur si simplu iau. De la varsta scolara micutii au deja fixate notiunea de "al meu" si "al tau" si le si respecta. Daca un copil fura, de obicei el si minte.
Fuga de acasa este conduita care intregeste o tulburare de comportament. Tot dupa varsta de sapte ani, micutii sunt constienti de domiciliul lor. La copiii de varste mici fuga de acasa dureaza cateva ore, in timp ce un preadolescent sau un adolescent poate lipsi zile in sir de acasa.
Alaturi de furt, minciuna si fuga de acasa, copiii cu tulburari de comportament pot incalca frecvent regulile, sunt sfidatori, se dedau la acte de vandalism si manifesta agresiune si cruzime, atat fata de oameni, cat si fata de animale.
Ce predispune la aparitia acestui tip de tulburare
Una dintre posibilele cauze ale tulburarii de comportament este faptul ca micutul a fost supus la o serie de abuzuri psihice si fizice inca din primii ani de viata. De asemenea, o familie disfunctionala sau parintii consumatori de droguri pot influenta negative comportamentul copilului. Si existenta unor antecedente in familie, de persoane cu tulburari psihice, pot explica aparitia tulburarilor de comportament.
De cele mai multe ori, pentru rezolvarea tulburarilor de comportament ale copiilor se recomanda psihoterapie, fie individuala, fie de familie. Netratate, aceste tulburari pot duce, pe termen lung, la aparitia tulburarii antisociale, a celei de personalitate sau de anxietate.