Simularea bolii la copii
Pe masura ce cresc, copiii gasesc tot mai multe portite de salvare din activitati precum gradinita sau scoala. Odata ce au experimentat "statul acasa" cand erau bolnavi si au simtit gustul, ei vor simula adesea simptomele pentru a te pacali si a sta acasa. Cele mai invocate simptome sunt: tuse, dureri de burtica, dureri de gat etc. Este intr-adevar sezonul gripelor si al racelilor, dar cum iti dai seama ca micutul tau este chiar bolnavior sau se preface?
Aproximativ 10% dintre copii incearca sa isi pacaleasca frecvent parintii pentru a nu merge la doctor, gradinita, scoala, in vizita sau pur si simplu pentru ca nu vor sa se trezeasca de dimineata.
Uneori acest paravan este relativ inofensiv si copilaresc, insa in alte cazuri poate ascunde probleme emotionale serioase precum anxietate, depresie sau tentativa de a evita/ocoli o problema frustrantade la gradinita.
Cum iti dai seama daca micutul tau are nevoie intr-adevar de ingrijire medicala sau nu? Cum il prinzi pe micutul mincinos? Iata cateva trucuri:
Verifica fiecare simptom al bolii pe care o acuza!
Cei mai multi copii se folosesc de raceala si gripa ca pretext pentru a nu face ceea ce le creeaza o stare de anxietate sau alte probleme. Simptomatologia racelii include mai multe manifestari, de aceea este indicat sa le verifici pe toate in parte, in special pe cele pe care el le acuza:
-
stranut/tuse;
-
dureri de oase/muschi;
-
oboseala accentuata;
-
stare de somnolenta;
-
dureri in gat;
-
nas care curge sau infundat.
Pe unele dintre ele nu le poti verifica indeproape si oricum nu toate se manifesta in acelasi timp, insa cel mai bine este sa ii iei prima data temperatura. In general, febra mare face copilul sa se simta foarte molesit. De regula se citeste pe chipul lor cand au o stare letargica asociata virozelor sezoniere.
De asemenea, daca se plange ca il doare in gat atunci ii poti verifica gatul sa vezi daca e rosu sau ii poti pipai amigdalele pentru a vedea daca sunt inflamate.
Atentie, nu incerca sa neglijezi semnalele doar mergand pe principiul ca minte. Daca observi ca se simte intr-adevar rau, este indicat sa apelezi la medic.
Urmareste-i semnalele prin care minte!
Copiii nu reusesc sa minta fara a se da de gol intr-un fel sau altul. Urmareste-l cu atentie, el are tendinta de a se preface cand esti atenta la el, dupa care "uita" sa o mai faca. De exemplu, daca iti spune ca a inceput sa tuseasca s-ar putea o faca doar atunci cand ti-o spune, dupa care simptomele sa dispara ca prin minune, uitand ca tusea nu se manifesta o singura data si gata.
Il mai poti prinde testandu-l astfel: pune-l sa se joace la calculator sau sa se uite la tv. Un copil bolnav va fi molatec si nu va avea in niciun caz disponibilitate spre aceste activitati. Raceala ii determina pe copii sa aiba o stare de somnolenta continua, asa ca daca micutul tau este foarte activ in timp ce se joaca si chiar zambeste, se bucura de ceea ce face, s-ar putea sa nu fie chiar atat de bolnav.
Iata in articolul "Cum iti dai seama cand copilul minte" si alte semne prin care iti poti da seama ca micutul minte prin microexpersiile pe care le foloseste, limbajul trupului, comportament sau reactii verbale.
Ce faci cand il prinzi ca se preface bolnav?
Dupa ce te-ai prins ca minte, incearca sa aprofundezi problema si sa descoperi care este motivul din spatele acestei minciuni.
In unele situatii, copiii mint pentru ca se simt prea adormiti pentru a merge la gradinita, pentru ca au o stare de leneveala sau pentru ca au impresia ca daca unii copii lipsesc ca sunt bolnavi si el are acelasi drept.
In alte cazuri insa, aceste minciuni ascund si alte probleme emotionale profunde si foarte importante. Uneori este vorba de anxietate, teama etc., simularea bolii fiind singura lui metoda de a evita aceste stari. Verifica daca nu cumva:
-
este agresat de alt copil;
-
nu ii place educatoarea;
-
educatoarea se poarta urat cu el;
-
a fost jignit de cineva etc.
In astfel de cazuri este vorba de o problema psihologica care are un simptom fiziologic. Simularea bolii devine metoda lui de a evita ceva ce il deranjeaza sau ii creeaza sentimente contradictorii, frustrante, anxioase etc. O depresie poate sta bine ascunsa in spatele acestei prefaceri.
Aceste probleme apar adesea la copiii mici care nu stiu sa verbalizeze aceste temeri, sa le comunice. Ei nici nu isi dau seama ca au de fapt o problema ascunsa in spatele dorintei de a sta acasa.
Daca investighezi starile lui emotionale si constati ca prefacerea este doar o razvratire, nu incuraja acest comportament al copilului. Nu arata ca ai picat in capcana lui pentru ca acesta se va folosi mereu de astfel de pretexte si va fi din ce in ce mai greu sa il dezveti dupa.
Copiii au nevoie sa li se impuna limite, sa isi dea seama ca nu trebuie sa faca numai ce vor, ci si ce trebuie. Faptul ca trebuie sa mearga la gradi in ciuda lipsei de dorinta il ajuta sa se responsabilizeze. Se va descurca mai bine la maturitate cu astfel de sentimente daca nu i le incurajezi cand sunt mici.