Cum inveti copilul sa se prezinte sau sa faca cunostinta cu ceilalti?

/ / Modificat: 2011-03-14
Cum inveti copilul sa se prezinte sau sa faca cunostinta cu ceilalti?

A te prezenta in fata unei persoane sau a face cunostinta cu cineva sta la baza intemeierii relatiilor sociale dintre 2 oameni. Reprezinta primul pas in stabilirea relatiilor, iar copiii trebuie invatati inca de mici cateva lucruri esentiale vizavi de aceste maniere. Pasii pe care trebuie sa ii urmeze un copil nu sunt deloc diferiti de cei pe care ii facem noi ca adulti cand suntem pusi in situatia de a intalni o persoana noua. Iata cateva trucuri utile!

Prima impresie pe care o lasi in interactiunea cu o persoana straina este esentiala. Se pot afla multe numai dintr-o privire sau dintr-un gest facut la prima vedere. Pentru copii, formulele de adresare, datul mainii si alte canoane sociale de la intalnirea cu o persoana necunoscuta reprezinta ambiguitati sociale. Insa tu, ca parinte, il poti ajuta sa intelegea rolul lor si mai ales efectul pe care il au asupra lor. Copiii se vor simti mai increzatori in forte proprii si isi vor consolida stima de sine.

Contactul vizual

Contactul vizual este esential atunci cand faci cunostinta cu o persoana. Invata-l si pe copil acest lucru. Acestat arata deschidere si interes pentru persoana cu care tocmai urmeaza sa faca cunostinta.

Limbajul clar, simplu si cu formulele speciale de curtoazie

Daca micutul tau este primul care se prezinta atunci el trebuie sa respecte cateva canoane sociale clasice. Trebuie sa se prezinte cu "buna" atunci cand se prezinta unor copiii apropiati varstei lui si cu "buna ziua" atunci cand se prezinta unor adulti. Trebuie sa ii explici care este diferenta. Astfel ca este suficient daca spune "buna/buna ziua, numele meu este....". Invata-l intotdeauna sa inceapa cu prenumele si sa termine cu numele de familie (daca isi prezinta tot numele in fata unei persoane straine, intre prieteni poate sa spuna doar prenumele si atat).

Daca altcineva i se prezinta atunci este important sa fie invatat formulele clasice:

  • "imi pare bine sa va/te cunosc";

  • "imi face placere sa va/te cunosc";

  • "incantat de cunostinta".

De asemenea, formulele clasice de adresare cu "domnule, doamna etc." trebuie si ele insuflate copilului pe masura ce incepe sa invete cum stau lucrurile cu prezentarile.

Intinsul manutei

Copilul trebuie invatat sa "dea mana" cu fiecare persoana noua pe care o va cunoaste. Este un gest care valideaza prezentarea dintre 2 persoane care se cunosc pentru prima oara. Este un gest care trebuie insotit neaparat de un contact vizual direct si de un zambet.

Zambetul

Invata-ti copilul sa zambeasca in fiecare zi, nu numai atunci cand il inveti din codul bunelor maniere! Insa cand vine vorba sa se prezinte in fata celorlalti este indicat si placut ca micutul tau sa zambeasca. Da dovada de caldura si afectiune precum si de disponibilitate fata de celalalt. In plus, ofera un plus de optimism si buna dispozitie interlocutorului.

Tonul cald, prietenos, dar sigur si hotarat

Copilul va avea cel mai probabil tendinta sa se rusineze in fata unei persoane straine cu care intra in contact. Asa ca este posibil sa isi spuna numele cu capul plecat usor in piept la insistentele tale, cu ochii abia ridicati si cu un botic trist si usor jenat. Este important sa il inveti ca nu trebuie sa ii fie rusine sau sa se simta prost. Dimpotriva, trebuie ca schimbul de replici sa se faca e un ton cald si calm, fara a fi autoritar, dar care sa denote siguranta si incredere de sine.

Micutul tau va reusi sa o faca in timp cu rabdare si cu mult antrenament. Nu trebuie sa te ingrijorezi daca pare sa nu inteleaga nimic din ce ii spui din primele dati. Odata ce ii vor intra in obisnuinta nu le va mai uita niciodata.

Jocurile de rol

Implica-te cu micutul tau in jocuri de rol care sa puna in evidenta toate aceste "lectii" de bune maniere in interactiunile cu ceilalti. Fa-le intr-un mod cat mai amuzant si ajuta-l acolo unde se incurca!

Taguri Bune maniere copii Comportament copii Dezvoltare sociala copii

Articole recomandate

Citeste si despre