Nu poti preveni mereu accesele de furie ale copiilor. Micutii isi ies din fire adesea si reactioneaza destul de galagios. Desi iti vine uneori sa o iei la fuga si sa il lasi acolo, stii ca trebuie sa faci ceva. Cum detensionezi situatia? Iata care sunt cele mai eficiente reactii in fata acestor crize de isterie!
Fa tot posibilul sa iti mentii calmul!
Nu este usor niciodata acest lucru, pentru ca aceste crize te scot pur si simplu din minti si ai tendinta de a te lasa prada reactiilor de moment: acelea de a tipa si striga le el, ba chiar de a-l admonesta verbal. Aminteste-ti insa ca tu esti modelul copilului in ceea ce priveste controlul furiei si al agresivitatii si a modului in care rezolvi conflicte. Daca te va auzi tipand si gesticuland articulat va crede ca acesta este cel mai bun mod de a atenua astfel de situatii. Respira adanc, impune-ti sa stai calma si fii foarte stricta si la obiect!
Indeparteaza-te un pic de copil cand are un acces de furie!
Daca esti intr-un loc public sau nu te simti confortabil sa parasesti locatia sau incaperea, atunci stai pe aproape, dar nu chiar langa el. Este indicat sa nu ai un contact vizual cu micutul in acele momente si sa nu incerci sa te certi cu el. Majoritatea copiilor fac crize de isterie cand vor sa iti atraga atentia sau sa obtina ceva, pe post de santaj emotional. Cel mai probabil, daca va vedea ca acest acces de furie nu are efectul scontat asupra ta, va inceta rapid.
Daca are un acces de furie in public, du-l rapid intr-un loc mai linistit si mai intim!
Chiar daca nu poti preveni aceste crize, macar le poti izola. Este neplacut ca un astfel de scandal copilaresc sa izbucneasca intr-o zona publica si sa deranjeze si alte persoane. De aceea, este indicat sa il iei de acolo (fara a fi agresiva) si sa il duci intr-un loc linistit (in masina, la toaleta etc.) pana cand se mai linisteste.
Vorbeste-i calm si linistitor!
Ai vrea sa tipi din toti rarunchii, dar nu este indicat! Daca micutul tau zbiara si incepi sa o faci si tu, nu vei face altceva decat sa accentuezi si mai mult criza micutului. Vorbeste-i pe un ton calm si destul de incet. In primul rand ca te ajuta pe tine sa te calmezi daca nu te aprinzi si micutul va observa ca nu te poate scoate din minti prin aceasta metoda si ca nici nu vei ceda presiunilor lui, oricat ar incerca.
Foloseste-te de umor sau distrage-i atentia pentru a atenua criza de isterie a copilului!
Fa o fata amuzanta la el sau arata-i ceva interesant pentru el care sa ii atraga atentia si sa il indeparteze de sursa care i-a provocat frustrarea.
Nu incerca sa negociezi cu el cand este in mijlocul crizei!
Atunci cand copilul izbucneste o astfel de criza el se pierde cu firea. Nu este destul de stabil emotional pentru a reactiona in vreun fel la ceea ce incerci sa ii transmiti. De aceea este indicat sa astepti ca micutul sa se linisteasca cat de cat inainte de a vorbi cu el.
Nu ignora reactiile agresive ale copilului!
Unii copii doar plang si tipa foarte tare in timpul unui acces de furie, in timp ce altii manifesta si un comportament agresiv. Ei lovesc, musca, arunca sau sparg diverse lucruri care le stau in cale. Este important sa indepartezi copilul de sursa care i-a provocat criza si sa il pui sa stea intr-un loc linistit si izolat pentru a-si reveni. O mica pauza in care sa stea singur si sa mediteze ar putea fi de folos in cazul copiilor mai maricei.