Multi parinti au probleme cu cei mici, care sunt mofturosi si se vaita, pentru ca vor atentie. Pentru a scapa de scancetele lor in momentele cand isi doresc ceva, trebuie sa gandesti strategii de succes prin care opresti acest fenomen si, in plus, imbunatatesti relatia cu copilul tau.
Partea negativa este ca, daca alegi o strategie gresita, aceasta nu va face decat sa incurajeze vaicareala copilului in momentele cand acesta vrea cu ardoare ceva.
Atentie la abordare, ai putea sa inrautatesti situatia
Expertii sunt de parere ca parintii trebuie sa fie foarte atenti atunci cand copilul recurge la scancete pentru a obtine ceva, pentru ca daca il iei in ras sau il ignori, efectul poate fi dezastruos.
Este important sa afli care este lucrul care il motiveaza sa se vaicareasca. Daca cel mic considera ca aceasta este singura modalitate de a-ti atrage atentia, este timpul sa analizezi daca ii acorzi sau nu minimul de atentie de care orice copil in dezvoltare are neovie.
Insa, daca raspunzi pozitiv acestei atitudini, prin cedare in fata cerintelor celui mic, acest fapt nu va face decat sa il incurajeze sa continue, deoarece ii dai incredere in puterea lui asupra ta. Astfel iti va fi si mult mai greu sa il controlezi si sa il educi pe viitor.
Tehnici de abordare pentru calmarea copilului
Iata cateva sfaturi bune, reprezentand solutii oferite de mamici care au trecut prin situatii asemanatoare:
• Incearca sa il ignori cand se vaicareste, insa imediat dupa incearca sa ii explici de ce nu trebuie sa faca acest lucru, apoi il lingusesti, il ameninti si la final... te vaicaresti tu!
• Creeaza-ti un caracter integru in fata copilului, ramanand ferma in raspunsuri: NU inseamna nu, iar DA inseamna da. Daca cedezi nu vei reusi niciodata sa il dezveti de acest alint, prin care profita de slabiciunea ta.
• Atunci cand scanceste dupa ceva, ii faci clar faptul ca tu nu ai inteles ce a spus, chiar daca ai inteles de fapt. Curand va intelege ca trebuie sa vorbeasca intr-un mod rezonabil (cum ar fi pe un ton moderat si cu o formulare potrivita) si ca atunci cand vorbeste rezonabil este inteles si ii sunt ascultate cererile, cand se vaicareste nu este inteles si nu i se raspunde.
• Copiii stiu ca atunci cand scancesc, li se acorda atentia dorita. Nu tonul vocii plangarete trebuie sa ne atraga atentia. Problema se poate evita daca incerci mai mult sa il asculti pe cel mic, iar astfel nu va mai simti nevoia sa apeleze la acest prost obicei.
• Foloseste-te de simtul umorului pe care il detine copilul tau. Daca se vaicareste, raspunde-i in acelasi mod ("Dar mamaaaaaaaaaaa...", insista ei, "Dar draguleeeeeee...", le raspunzi tu). De obicei cel mic se plictiseste primul de acest duel verbal si cedeaza. Victorie!
• Nu il face sa capete incredere in puterea lui asupra ta atunci cand incerci sa afli care este motivul pentru care scanceste, pentru ca uneori acest motiv nu exista de fapt, iar cel mic incearca doar sa sacaie adultul. Asadar, atunci cand simti ca ai ajuns la un prag al intrebarilor care te duce la aceasta concluzie, gaseste-i o ocupatie.
Daca problemele de disciplina pe care le intampini cand vine vorba de copilul tau sunt mult mai greu de abordat si rezolvat, este indicat sa vizitezi un expert in psihologia copilului, care te poate ajuta cu cele mai potrivite sfaturi.