Care este perioada cheie pentru a stabili limite copiilor

/ / Modificat: 2020-05-15
Care este perioada cheie pentru a stabili limite copiilor

A stabili limite pentru copiii cu varste intre 3 si 6 ani, inseamna sa ii inveti, nu numai sa se supuna, ci si sa inteleaga ca exista lucruri care sunt permise si altele care nu sunt acceptate. Stabilirea regulilor de baza este extrem de importanta pentru familie.

Parintii pot incepe sa fixeze niste reguli imediat ce copilul intelege cuvantul "nu." In mod normal pe la varsta de un an. Momentul ideal pentru a incepe poate fi atunci cand cel mic incepe sa se tarasca si poate atinge lucrurile mai usor.

La varsta cuprinsa intre 3 si 6 ani poate fi ceva mai complicat sa impui limite, pentru ca cel mic incearca sa demonstreze ca "stiu sa fac si eu," dar in felul lui.

Intre 3 si 6 ani

La aceasta varsta parintii incep sa intampine mai multe probleme in stabilirea limitelor, iar  copiii sa le respecte. Pana la varsta de trei ani, cei mici sunt mai "docili," dar dupa aceasta perioada lucrurile se complica. Acum este mai important ca niciodata sa le stabilesti limite, astfel incat acestia sa inceapa sa fie mai ascultatori, dar respectandu-i intotdeauna ca oameni si mai ales, sa nu folosesti frica sau autoritatea toxica in strategiile educationale. Trebuie doar sa ai suficienta rabdare pentru a obtine rezultate bune, nu numai pe termen scurt, ci si pe termen lung.

Fii atent la mama si tata

La trei ani, copiii au dezvoltat limbajul si stiu sa explice ce simt. Se contreaza cu adultii din ce in ce mai mult, iar crizele de nervi sunt mai puternice. In acelasi timp, arata mai multa autonomie si inteleg mai bine mediul inconjurator, precum si normele sociale. Rutinele si obiceiurile sunt inca importante, dar acum regulile si limitele apar si acasa si in sfera sociala cu o mai mare regularitate.

La aceasta varsta, cei mici incep sa fie mai sociabili cu ceilalti copii, astfel incat normele sociale incep sa aiba o importanta deosebita in educatie (sa nu tipe in locuri publice, sa nu loveasca pe altii, sa nu alearge in locuri necorespunzatoare, sa nu se ridice de la masa in timp ce mananca).

Consecinte si consolidare

Odata cu stabilirea limitelor apar si consecintele, daca acestea nu sunt respectate, dar si consolidarea atunci cand sunt respectate. Copiii invata ca ignorarea inseamna un rezultat negativ (consecinta).

Dar trebuie sa tii cont de ceva foarte important: trebuie sa-i explici copilului regulile stabilite si sa te asiguri ca a si inteles. Un alt aspect de care sa tii cont se refera la faptul ca trebuie sa fii coerent si consecvent, iar asta inseamna ca trebuie sa respectati regulile si consecintele. Daca nu o faci, nu vor avea niciun efect si vor fi inutile. Doar facand lucrurile corect copiii vor putea "adopta" regulile.

Fii ferm, dar flexibil in acelasi timp, si, mai ales, trebuie sa fii cel mai bun exemplu de urmat pentru micutii tai.

Taguri Limite copii

Articole recomandate

Citeste si despre