Complexul Oedip: influenta asupra copiilor si cum trebuie gestionata aceasta faza

/ / Modificat: 2017-05-17
Complexul Oedip: influenta asupra copiilor si cum trebuie gestionata aceasta faza

Cu siguranta ai auzit de "complexul lui Oedip", conceptul lansat de parintele psihanalizei Sigmund Freud. Cum se manifesta acest complex, ce influenta are el asupra copilului nostru si, mai ales, cum gestionam aceasta faza astfel incat copilul sa treaca de ea fara probleme.

Legenda lui Oedip si teoria lui Freud

Pentru a descrie aceasta notiune, Sigmund Freud a pornit de la o legenda din mitologia greaca. Oedip a fost fiul regelui Laios din Theba si a reginei Iocasta. Pentru ca un oracol i-a prezis regelui Laios ca Oedip il va ucide, el porunceste ca baiatul sa fie abandonat undeva cat mai departe de Theba. Un pastor il gaseste si il duce la regele Polybus, care il creste ca pe fiul sau. Ajuns la maturitate, Oedip pleaca intr-o calatorie spre Delphi si ajunge sa-si omoare tatal si sa se insoare cu propria sa mama fara sa stie de acest lucru.

Din cauza acestei legende, Freud a dat numele de "complexul lui Oedip" legaturii de natura erotica a copilului fata de parintele de sex opus si rivalitatea fata de parintele de acelasi sex. Aceste legaturi se produc in mintea micutilor nostri intre 3 si 6 ani. Conceptul de "complex al lui Oedip" a fost teoretizat si a aparut pentru prima data in lucrarea lui Freud publicata in 1910, "Psihologia vieții sexuale".

Desi este o teorie care a fost contestata de-a lungul timpului de numerosi alti psihologi, este de asemenea si luata in considerare pe scara larga si vazuta ca fiind valida de multi psihologi si cercetatori. O dovada vie a faptului ca acest complex exista este faptul ca s-a intamplat des sa auzi copiii prietenilor, nepotii sau chiar pe proprii tai prichindei spunand "cand o sa fiu mare, o sa ma casatoresc cu mama/tata".

Psihanalistul austriac explica de asemenea ca aceste manifestari sunt normale si ca toti copii le au si nu reprezinta o devianta de la comportamentul natural uman, copiii isi iubesc ambii parinti in aceeasi masura si nu le doresc raul in niciun fel. Acest complex oedipian este unul inconstient la copii si, odata constientizat, dupa varsta de 6 ani, ii determina pe copii sa-si indrepte aceasta afectiune spre persoane din exteriorul familiei si sa-si gaseasca un partener, asa cum au facut si parintii sai. Practic, complexul lui Oedip incepe odata cu conturarea identitatii sexuale a copilului, care iti poate parea timpurie la 3 ani, insa este absolut normala. Aceasta notiune nu este aceeasi cu orientarea sexuala, care se va contura mai tarziu in viata, pe la varsta adolescentei.

Conform teoriei lui Freud, acest complex al lui Oedip se intalneste la toti copii, insa la unii dintre ei este mai accentuat, in timp ce la altii trece neobservat. Insa el se gaseste acolo, in inconstientul micutului.

Complexul Oedip "inversat" si complexul lui Oedip in familiile monoparentale

Uneori, baiatul dezvolta o legatura stransa cu tatal sau considerand-o pe mama persoana care i-l poate fura, la fel si in cazul fetelor, care pot simti o atractie fata de mamele lor. Acest lucru nu prevesteste orientarea sa sexuala. Este insa o prevestire a faptului ca viitorul adult va avea probleme cu autoritatea venita din partea persoanelor de acelasi sex, spun unii specialisti.

Chiar daca observi la copilul tau acest complex oedipian "inversat" nu trebuie sa-ti faci neaparat griji si trebuie sa abordezi situatia intr-o maniera propice pentru ca micutul tau sa depaseasca aceasta faza si sa fie pregatit pentru a stabili relatii amoroase sanatoase cu alte persoane la varsta maturitatii.

Daca avem de-a face cu o familie monoparentala sau formata din parinti de acelasi sex, copilul isi va proiecta afectiunea fata de o persoana de sex opus foarte apropiata familiei, care este prezenta in permanenta in jurul lui, poate fi vorba despre un unchi, o matusa, var sau verisoara sau chiar bona.

Cum sa reactionezi atunci cand copilul tau trece prin aceasta faza

In primul rand trebuie sa constientizezi ca este o etapa normala in dezvoltarea copiilor prin care si tu insati ai trecut si prin care trec toti copii, chiar daca la unii e mai putin evident atasamentul fata de parintele de sex opus.

Ceea ce trebuie sa faci este sa stabilesti niste limite in relationarea cu micutii. Daca pana la 2 ani ai crezut ca nu este nimic daunator in a purta tinute foarte lejere prin casa, incepand de acum trebuie sa iti dai seama ca micutul tau se dezvolta si priveste altfel goliciunea, bineinteles, intr-un mod inconstient si cu candoare. Acelasi lucru se poate spune si despre afectiunea exagerata pe care o manifesta in general mamele fata de copiii lor. Atunci cand micutul a implinit 2 ani este recomandat ca mamele sa fie mai rezervate pentru ca micutii sa realizeze ca exista limite.

Nu exagera insa nici cu aceste limitari, iar daca observi o manifestare a complexului oedipian abtine-te de la reactii exagerate, hiberbolizate, pentru ca acest lucru ar putea sa dezvolte un sentiment de vinovatie in mintea copilului tau. Atunci cand iti spune copilul "eu vreau sa ma casatoresc cu mama/tata" reactia potrivita ar fi sa-i explici ca mama este deja casatorita cu tata si ca el va gasi persoana potrivita mai tarziu. Explica-i ca dragostea fata de membrii familiei este diferita fata de dragostea manifestata fata de prieteni sau fata de alte persoane din afara familiei.

Fiecare copil este diferit iar reactia potrivita atunci cand observi manifestari ale complexului lui Oedip este atitudinea deschisa si comunicarea cu copilului. Bineinteles, la 3 ani nu poti explica pe intelesul copilului un concept din psihanaliza deoarece este peste capacitatea lui de intelegere, insa poti sa-l ghidezi folosindu-te de explicatii simple, pe intelesul copilului.

Iti reamintim ca probabil si tu si partenerul tau de viata ati trecut prin aceasta faza in copilarie si probabil nu va mai amintiti de ea, insa ati depasit-o cu bine fara ca acest lucru sa aiba o influenta negativa asupra vietii voastre amoroase de la maturitate. La fel va trece si copilul vostru peste faza aceasta indreptandu-si afectiunea spre persoane din afara familie, mai apropiate de varsta lui.

Articole recomandate

Citeste si despre