Gelozia este un sentiment universal, inevitabil si mai ales natural in copilarie, venit dintr-un instinct de supravietuire care ii face pe cei mici sa se teama ca ar putea pierde dragostea, afectiunea si atentia parintilor. In general ea apare la copii odata cu nasterea unui frate mai mic, dar poate fi directionata si spre alti copii carora parintii lor le acorda, la un moment dat, mai multa atentie.
Gelozia modifica simtitor comportamentul copiilor
Un copil gelos chiar sufera. Ca parinti trebuie sa fim constienti de existenta ei si sa evitam sa generam temeri, sa acuzam copilul care este gelos sau sa adoptam atitudini care pot croniciza aceasta gelozie, care cauzeaza batai de cap pentru toata familia.
Cand un copil devine gelos, parintii trebuie sa stie cum sa gestioneze situatia si sa nu cultive acest sentiment.
Greselile parintilor fac copiii gelosi
Iata o lista cu cele mai frecvente greseli comise de parinti, care provoaca gelozie la copii.
Ii ceri sa fie mai matur decat poate
Copilul ramane copil si cand are un fratior sau o surioara mai mici. Multi parinti, insa, incearca sa il responsabilizeze si ii cer, chiar daca doar tacit, sa accepte sa treaca in plan secund. Marirea familiei poate fi un moment dificil si pentru parinti, care nu mai au rabdare cu primul copil si numai tolereaza anumite comportamente, uitand ca si el este inca mic si are nevoie de eila fel, daca nu chiar mai mult decat inainte.
Cand in familie apare un fratior sau o surioara, copilul mai mare ar putea inregistra un regres la anumite capitole. De exemplu, ar putea incepe sa ude din nou patul, desi nu o mai facea de ceva timp. Ca parinti trebuie sa fim rabdatori si intelegatori pentru ca este o etapa care va trece cu putin ajutor din partea noastra.
Ai asteptari nerealiste
Sa tratezi primul copil ca si cum ar fi crescut brusc si sa presupui ca el trebuie sa se comporte diferit odata ce a devenit frate mai mare este una dintre cele mai mari greseli pe care le poti face ca parinte. Ii cerem mereu sa se poarte mai frumos, sa aiba grija de fratiorul sau de surioara lui, sa-l iubeasca neconditionat din prima clipa in care il vede, sa imparta totul cu el, sa se gandeasca mereu la el. Asa ceva nu se intampla de pe o zi pe alta si este nevoie de rabdare si de exercitiu. Sentimentele pozitive se construiesc, in timp ce cele negative, cum este gelozia, apar chiar peste noapte.
Ii impui sa stea la distanta de fratiorul mai mic
Toti copiii vor sa "colaboreze" cu parintii cand in familie mai apare un copil. Daca il lasi sa o faca se va simti important si isi va lua in serios rolul de frate mai mare. Daca nu o faci, se va simti dat la o parte, marginalizat sau chiar exclus din familie.
Lasa-ti copilul mai mare sa participe activ la baia bebelusului, sa-i cante, sa-l alinte, sa-l consoleze atunci cand plange. Acestea sunt sarcini care il vor face sa creada ca are un rol special in viata mezinului, il vor face sa se simta important si ii vor stimula respectul de sine, alungand sentimentul ca mami si tati il iubesc de acum mai mult pe bebelus.
Pe lista am putea sa mai includem si tendinta de a-i scoate mereu in evidenta greselile, de a-l certa in permanenta dup anasterea fratelui mai mic sau pur si simplu faptul ca incepi sa uiti sa-i arati cat este de iubit. Daca la toate acestea adaugam si faptul ca il "parasti" altora pentru comportamentele pe care e consideri nepotrivite sau, mai rau, il compari mereu cu alti copii, ai reteta "perfecta" pentur un copil plin de frustrari, care se simte neiubit si care va face totul pentru a atrage atentia parintilor. Iar in astfel de situatii "totul" nu inseamna ceva bun.