Copilul tau vrea sa castige mereu? Cum sa reactionezi si cum sa-l inveti sa accepte ca in viata mai si pierzi

/ / Modificat: 2023-03-30
Copilul tau vrea sa castige mereu? Cum sa reactionezi si cum sa-l inveti sa accepte ca in viata mai si pierzi

Copilul tau vrea sa castige mereu la orice si daca nu castiga, se enerveaza? Inainte de varsta de 6 ani copiii fac cu greu fata pierderilor. Au tendinta de a concura pentru orice, chiar si pentru cea mai buna jucarie. Aceasta competitivitate este normala la aceasta varsta. Este si varsta la care invata cat de important este sa castigi, dar si cat de dezamagitor este sa pierzi. 

Problema apare atunci cand sunt atat de pretentiosi incat se enerveaza atunci cand nu sunt primii. Ei chiar se simt prost cu ei insisi. Cand se intampla acest lucru si castigarea devine o prioritate care ii impiedica sa fie fericiti, atunci trebuie sa actionam. Dar ce pot face parintii in aceasta privinta? Nu ratati acest articol in care va spunem totul despre asta.

De ce devin copiii atat de competitivi?

In societate, avem tendinta de a acorda o mare importanta rezultatelor si notelor. In acest fel, ne educam copiii axati pe ceea ce este dorit de ceilalti si nu pe ceea ce au ei cu adevarat nevoie. Aceasta presiune sociala ne face pe noi, parintii, sa ne simtim dezorientati cand vine vorba de educarea copiilor nostri si ajungem sa ii comparam cu altii. Cu toate acestea, nu realizam ca fiecare copil este diferit, cu propriul ritm de dezvoltare si maturitate.

Copilul tau vrea sa castige mereu?

Este clar ca tuturor le place sa castige si sa isi vada munca si efortul recunoscute si recompensate. Nimeni nu prefera sa piarda. Cu toate acestea, unii oameni fac fata mai bine infrangerii decat altii. A fi competitiv, intr-un fel, este pozitiv, deoarece ne ajuta sa ne apropiem de excelenta, sa ne imbunatatim si sa atingem succesul. Si, odata cu acesta, fericirea.

Problema cu aceasta atitudine apare atunci cand devine o obsesie, ceea ce duce la nefericire, egocentrism si singuratate. In cazul copiilor, aceasta atitudine poate duce la o stima de sine scazuta, la o toleranta scazuta la frustrare si chiar la stres. Trebuie avut in vedere faptul ca nu intotdeauna se obtin rezultatele dorite.

In cazul unui copil sub 6 ani, este normal ca acesta sa fie egocentric si sa creada ca totul se invarte in jurul sau. Cu toate acestea, acest comportament evolueaza pe masura ce cresc si inteleg ca nu intotdeauna castiga. Daca copilul tau are 10 ani, sau mai mult, si manifesta unele dintre urmatoarele comportamente excesiv de competitive, ar trebui sa cauti solutii pentru a-l ajuta sa faca fata pierderilor:

  • Se concentreaza intotdeauna pe rezultate, mai degraba decat sa se distreze in cadrul activitatii.
  • Daca nu castiga, se enerveaza.
  • Atunci cand cred ca ar putea pierde intr-o activitate, prefera sa nu participe.
  • Daca nu reuseste, da vina pe ceilalti.
  • Este excesiv de perfectionist si nu-si accepta propriile greseli.
  • Sa fie primul in toate si sa castige a devenit obsesia lui.

Ce poti face daca copilul tau vrea mereu sa castige

Este bine pentru copii sa fie competitivi intr-un mod sanatos, deoarece acest lucru le permite sa avanseze, sa se imbunatateasca si sa obtina succes. Problema este atunci cand exista un exces de competitivitate si devin obsedati de dorinta de a fi cei mai buni, ceea ce le provoaca nefericire. Pentru a evita aceste comportamente si atitudini, poti apela la urmatoarele trucuri:

  • Invata-ti copiii si aminteste-le ca ceea ce este cu adevarat important este sa participe, sa invete si sa se distreze. Nu este intotdeauna posibil sa castige.
  • Copiii nu ar trebui sa fie prea exigenti. Este important sa subliniem importanta efortului lor pentru a obtine ceea ce isi doresc, dar daca nu reusesc, pot incerca din nou alta data.
  • Nu face niciodata comparatii cu fratii sau prietenii lor.
  • Invata-i ca nimeni nu este perfect si ca a face greseli ne ajuta sa invatam si sa avansam.
  • Atunci cand ne jucam cu copiii nostri, nu ar trebui sa-i lasam intotdeauna sa castige. De la o varsta frageda, trebuie sa-i obisnuim sa castige si sa piarda.
  • Daca pierde, nu ar trebui sa ii permitem sa se enerveze foarte tare. El trebuie sa invete sa castige si sa piarda. Daca are aceasta atitudine, trebuie sa-l calmam intr-un mod adecvat.
  • Apreciaza-i si recompenseaza-i efortul, chiar daca nu a castigat. Trebuie sa il motivezi, nu sa-l presezi.
  • invata-ti copiii inca din frageda pruncie valori importante precum toleranta, respectul, efortul, empatia si cooperarea.
  • Reaminteste-le ca nu este necesar sa castige sau sa fie primii in toate pentru a se distra si a se bucura.
  • Ajuta-i sa isi stabileasca obiective realiste si sa fie mai flexibili cu ei insisi.

FOTO: freepik.com

Taguri Copil invingator

Articole recomandate

Citeste si despre