Cum faci copilul sa inteleaga ca a gresit

/ / Modificat: 2010-09-21
Cum faci copilul sa inteleaga ca a gresit

Copilul tau a facut o boacana! O palma peste fata sau la fundulet sau o insulta nu isi vor atinge scopul pe care il vizezi: sa inteleaga ca a gresit si ca nu mai trebuie sa repete niciodata acea actiune. Dar care este solutia?

Actele tale de furie si violenta nu il vor face pe copil decat sa se rusineze, sa devina nesigur pe el si - cel mult - sa i se faca frica de tine, dar nu va intelege de ce este rau sau nepotrivit ceea ce a facut.

Iata cativa pasi prin care vei reusi sa corectezi comportamentul neadecvat al copilului ajutandu-l sa inteleaga implicatiile pe care le au boacanele lui si de ce nu este bine sa le mai faca.

Atentie la modul in care reactionezi!

Orice parinte isi mai iese din fire, dar daca incepi sa te infurii si mai ales sa tipi, copilul va fi mai atent la modul in care te porti tu decat la ceea ce ii spui, iar ceea ce va retine va fi doar comportamentul tau agresiv.

Poarta-te firesc (atentie la grimasa si la gesticulatii) si vorbeste cu el despre ceea ce s-a intamplat – ii vei capta atentia asupra ceea ce spui si copilul va fi dispus sa te asculte.

Critica greseala, nu copilul!

Multi parinti atribuie copilului tot felul de insulte care il pot frustra si care se pot transforma in traume. De exemplu, daca abia a spart un pahar si i-ai spus ca nu este bine ceea ce a facut, iar el mai sparge inca unul, unii parinti fac copilul neindemanatic, ceea ce este o mare greseala, pentru ca va scade increderea de sine a copilului.

Criticile si micile certuri trebuie sa se limiteze la boacanele pe care le-a facut si nu la copil in sine.

Asteapta momentul potrivit!

Cand copiii fac boacane, cel mai adesea incep sa planga in hohote si devin agitati. Nu incerca sa porti o discutie cu el in acele momente, pentru ca il vei coplesi si oricum nu te va asculta. Asteapta sa nu mai planga si sa se calmeze putin, apoi il poti lua la o discutie despre fapta sa.

Focuseaza-te pe emotii si sentimente!

Empatizeaza cu copilul tau; arata-i intelegere si explica-i ca si tu gresesti uneori, iar repercusiunile nu sunt placute, de aceea tu nu mai repeti acea greseala. Ofera-i exemple personale si leaga-le de boacana pe care a facut-o el.

Nici el nu se simte tocmai confortabil cu greselile pe care le face, de aceea este important sa nu il faci sa se simta si mai prost.

Aplica-i pedepse!

Pedeapsa copilului este un instrument foarte bun in disciplina lui si poate avea efectul scontat. Totusi, exista cateva reguli in privinta ei: sa fie administrata pe drept (chiar sa merite) si sa nu fie de ordin fizic.

Cel mai bine este sa il pedepsesti interzicandu-i accesul temporar la ceea ce ii place sa faca cel mai mult: sa foloseasca un joc, sa se uite la desene, sa stea la calculator. Atunci cand o aplici asigura-te ca el intelege de ce primeste aceasta pedeapsa si ce scop are ea, pentru a nu-si focusa atentia pe interdictia in sine.

Pedeapsa are ca scop atat constientizarea ca ceea ce a facut este gresit, dar mai ales intelegerea motivului pentru care este gresit si ajuta la asigurarea unui comportament pozitiv.

Taguri Greseli copil Comportament

Articole recomandate

Citeste si despre