Cum sa gestionezi corect rivalitatea intre frati

/ / Modificat: 2024-09-26
Cum sa gestionezi corect rivalitatea intre frati

Iata-i din nou, se lupta si tipa pentru acelasi animal de plus si ultima felie de pizza. De cate ori ai fost nevoit sa joci arbitru intre ei? Este epuizant. Esti frustrat, coplesit si, sincer, pur si simplu obosit de certurile constante ale copiilor tai. Dar va dura pentru totdeauna? Si ar putea rivalitatea intre frati sa aiba consecinte pe termen lung asupra relatiei copiilor tai unii cu altii?

Psihologul Susan Albers ofera cateva sfaturi utile pentru a crea un mediu familial pasnic si cooperant, atunci cand nu poti sa nu te intrebi: De ce nu ne putem intelege cu totii?

Ce este rivalitatea intre frati?

Rivalitatea fratilor descrie competitia si animozitatea inevitabile care apar intre frati. Acest tip de relatie se intampla cel mai adesea la fratii apropiati de varsta, dar poate aparea si atunci cand sunt prezente diferente mai mari de varsta, precum si intre fratii care nu sunt rude de sange. Mai degraba decat o disputa o singura data cu privire la cine primeste note mai bune sau acea ultima bucata de bomboane de Halloween extrem de ravnita, rivalitatea intre frati tinde sa izbucneasca adesea, in mod constant si uneori, fara nici un numitor comun cunoscut.

Sfaturi pentru a face fata rivalitatii intre frati

Cand esti coplesit de copii care se cearta, poate fi dificil sa izolezi motivul real din spatele argumentelor si sa scapi de orice cearta persistenta. Dar este posibil sa redirectionezi conflictele catre solutii mai pozitive facand mici schimbari zilnice. 

Iata cateva strategii care pot ajuta la prevenirea rivalitatii intre frati si modalitati de a o opri:

Ramai calm, linistit si in control

Fii atent la ceea ce fac copiii tai, astfel incat sa poti interveni inainte ca o situatie sa inceapa sau sa escaladeze. Pastreaza-ti calmul si copiii tai vor invata sa faca la fel.

Creeaza un mediu de cooperare

Evita sa compari copiii, sa-l favorizezi pe unul fata de celalalt sau sa incurajezi competitia intre ei. In schimb, creeaza oportunitati de cooperare si compromis, dandu-le puterea sa se joace impreuna, sa exploreze curiozitatile individuale si sa impartaseasca timp cu tine.

Planifica timp distractiv in familie

Cinele in familie, jocurile de societate, petrecerea timpului in parc si activitatile sunt modalitati excelente pentru copii de a se lega si de a impartasi amintiri pozitive impreuna. Aceste momente le ofera copiilor mai putin stimulente sa se bata intre ei si le ofera oportunitatea de a petrece mai mult timp cu tine.

Trateaza copiii in mod corect, nu in mod egal

Pentru parinti, corectitudinea este esentiala, dar corect nu inseamna intotdeauna egal. Pedepsele si recompensele ar trebui sa fie adaptate nevoilor individuale ale copiilor tai. De exemplu, nu trebuie sa ambilor copii aceeasi jucarie. In schimb, ofera-le diferite jucarii potrivite varstei si intereselor lor. Acest tip de corectitudine va merge mult mai bine.

Asculta

In timpul unei lupte, majoritatea copiilor sunt frustrati si emotionati. Cu siguranta, poate provoca multa anxietate pentru parinti sa analizeze toate detaliile, dar uneori, a-ti acorda doar timp pentru a-ti asculta copiii si a le respecta sentimentele poate avea un impact foarte mare.

Ofera copiilor instrumente de rezolvare a problemelor

Pentru a evita viitoarele dispute, foloseste conflictul ca o oportunitate de a oferi copiilor instrumente pentru rezolvarea problemelor viitoare. Demonstreaza cum ar putea compromite, impartasi sau aborda o situatie similara intr-un mod mai pozitiv si mai adecvat.

Planifica o intalnire de familie

Aduna familia si vorbiti pentru a oferi tuturor sansa de a spune ceea ce vor sa spuna. Este, de asemenea, o oportunitate de a stabili regulile casei pe care membrii familiei pot fi de acord sa le respecte. Agata aceste reguli intr-un spatiu public, cum ar fi bucataria, pentru a reaminti tuturor de angajamentul lor de a fi o familie fericita si sanatoasa.

Se termina vreodata rivalitatea intre frati?

Cand fiecare nou conflict se termina, ai impresia ca ai castigat batalia pana la urmatorul razboi. Dar rivalitatile intre frati nu dureaza intotdeauna pentru totdeauna, atata timp cat iti faci timp si iti creezi spatiul pentru a aborda fiecare conflict direct. Cu cat esti mai constient despre educatia parentala, cu atat va fi mai usor sa navighezi in aceste batalii intre frati. De fapt, copiii tai sunt vigilenti si vegheaza mereu. Conducand prin exemplu, facandu-si timp pentru a aborda orice animozitate persistenta si incurajand uniunea, copiii tai vor invata sa se sprijine unii pe altii si sa se sprijine unul pe altul de-a lungul timpului.

https://health.clevelandclinic.org/sibling-rivalry

Sursa foto: freepik

Taguri Rivalitate frati Parinti copii Frati conflicte

Articole recomandate

Citeste si despre