Cum sa gestionezi gelozia intre frati. Trucurile la care poti apela cu incredere

/ / Modificat: 2023-01-29
Cum sa gestionezi gelozia intre frati. Trucurile la care poti apela cu incredere

Este una dintre cele mai mari temeri ale cuplurilor atunci cand vine a doua sarcina: Ce se va intampla cu copilul mai mare? Cum va primi noul bebelus? Va fi gelos pe fratele sau? Ni-l va arunca in fata?

Potrivit Almudenei Palacios, profesoara, educatoare in Disciplina Pozitiva si experta in metoda Montessori, gelozia este ceva natural care mai devreme sau mai tarziu ajunge sa iasa la suprafata, asa ca este important ca parintii sa stie cum sa abordeze situatia intr-un mod respectuos si sa insoteasca copilul in sentimentele sale.

"Gelozia este naturala"

Atunci cand un bebelus ajunge intr-o familie in care exista deja un frate sau frati mai mari, fiecare trebuie sa isi gaseasca din nou locul, deoarece unicul copil devine un frate mai mare, iar in cazul mai multor copii, cel mai mic copil pana in prezent se va muta intr-o pozitie mai centrala.

Structura familiei, asa cum a fost cunoscuta pana acum, se schimba si este normal ca, odata cu sosirea unui nou membru, copiii sa fie nesiguri si/sau sa concureze pentru dragostea si atentia parintilor lor.

"Este imposibil sa eviti gelozia intre frati. Gelozia este naturala si, mai devreme sau mai tarziu, va iesi la iveala. Ceea ce trebuie sa facem este sa stim cum sa o abordam in cel mai respectuos mod posibil atat pentru copii, cat si pentru parinti si restul familiei", explica educatoarea.

Pregatirea fratelui sau surorii mai mare pentru sosirea copilului

Asa cum spuneam la inceput, problema geloziei intre frati genereaza, de obicei, multa anxietate pentru parinti, pentru ca ne dorim cu totii ca situatia sa decurga bine, copilul nostru sa se adapteze fara probleme la noul bebelus si relatia lor sa fie mereu minunata.

In favoarea noastra avem faptul ca sarcina este o etapa lunga de care putem profita pentru a-l pregati pe fratele mai mare pentru sosirea celui mic, urmand aceste sfaturi pe care le recomanda expertul:

  • Profita de cartile sau povestile care se refera la sosirea unui nou copil in familie, la sentimentele pe care acest lucru le poate genera in randul membrilor ei, la modul de abordare si gestionare a acestuia.
  • Implica-ti copilul cel mare in venirea pe lume a bebelusului, cerandu-i sa te insoteasca la vizitele medicale si la ecografii.
  • Implica-ti copilul in toate pregatirile pentru copil, de la cumparaturi sau decorarea camerei copilului pana la alegerea numelui, de exemplu.
  • Vorbeste cu copilul cu toata transparenta si naturaletea despre sosirea fratiorului sau surioarei lor. Este important sa ii explici lucrurile in functie de nivelul lor de intelegere si sa ii raspunzi intotdeauna la toate intrebarile.

Sfaturi pentru a face fata geloziei intre frati

Daca a aparut gelozia intre frati si surori, Almudena ne ofera urmatoarele chei pentru a o gestiona, pornind de la o educatie pozitiva:

  • Nu judeca comportamentul fratelui mai mare si incearca sa vezi situatia in ansamblu, fara a te concentra exclusiv pe protectia fratelui mai mic.
  • Uita de etichete si comparatii intre frati, care dauneaza atat de mult stimei de sine a copilului. Fiecare copil este unic, iar daca ii etichetam si ii comparam unii cu altii, vor ajunge sa creasca cu aceste etichete puternic internalizate.
  • Atunci cand te confrunti cu un conflict intre frati, nu este intotdeauna recomandabil sa intervii imediat. Este preferabil sa le oferi instrumentele de care au nevoie pentru a-si rezolva singuri conflictele.
  • In cazul unei certuri sau al unei dispute, nu recurge la pedepse, recompense sau santaj, deoarece copiii se vor simti mai rau din punct de vedere emotional.
  • Sa ai incredere in copiii tai si sa te concentrezi pe evidentierea tuturor lucrurilor bune pe care le fac atunci cand sunt impreuna.

FOTO: freepik.com

Taguri Gelozia intre frati

Articole recomandate

Citeste si despre