Cum sa-ti ajuti copilul mic sa-si exprime furia intr-un mod sanatos

/ / Modificat: 2024-10-07
Cum sa-ti ajuti copilul mic sa-si exprime furia intr-un mod sanatos

Gestionarea furiei la copii mici poate fi o provocare pentru parinti, dar este esential sa ii ajutam sa invete sa isi exprime emotiile intr-un mod sanatos. Emily Edlynn, expert in parenting, explica cum putem sprijini copiii in momentele lor de furie.

Edlynn sugereaza sa ne concentram pe „Cum o pot ajuta sa isi exprime furia in moduri sanatoase?”. Actiunile pe care le faci in timpul acestor episoade conteaza, deoarece creierul copilului dezvolta abilitati de reglare emotionala pe masura ce invata sa gestioneze sentimentele intense.

De ce este greu sa invatam gestionarea furiei? Furia este una dintre cele mai dificile emotii de gestionat, atat pentru copii, cat si pentru parinti. Experientele noastre din copilarie in ceea ce priveste furia adultilor ne pot influenta modul in care reactionam la furia copiilor nostri. „Daca ne simtim mai confortabili cu furia ca emotie umana naturala, ii ajutam pe copiii nostri sa isi accepte propria furie, fara sa raneasca pe nimeni – sau sa mormaie”.

Furia si dezvoltarea creierului la copii mici

Copiii mici au capacitatea de a simti emotii puternice brusc, dar nu si dezvoltarea necesara pentru a le controla. Edlynn mentioneaza ca cei mici nu pot exprima calm cum se simt cand sunt furiosi, deoarece este prea complicat pentru creierul lor. Acest proces implica observarea emotiei, oprirea impulsurilor puternice si gasirea cuvintelor pentru a exprima o experienta emotionala intensa. Multi adulti intampina, de asemenea, dificultati in acest sens.

Este important sa aplicam conceptul de „scaffolding” in dezvoltarea copiilor, adica sa ii ajutam sa isi construiasca abilitati in functie de stadiul lor de dezvoltare. In acest caz, scopul este sa-i inveti cum sa-si regleze fizic emotiile puternice si sa devina confortabili cu furia lor.

Co-reglarea emotionala este esentiala

Edlynn subliniaza ca auto-reglarea este una dintre cele mai puternice strategii pentru sanatatea emotionala. Cand copilul tau se enerveaza, „trebuie sa ne reglam si noi impreuna cu ei”. Prin oferirea de confort fizic, cum ar fi o imbratisare sau tinerea de mana, parintele ajuta la calmarea copilului, permitand sistemului nervos sa se relaxeze.

Acceptarea furiei

Un alt aspect important este sa ii aratam copilului ca furia este o emotie acceptabila. „Validarea – 'esti furios pentru ca nu obtii ce vrei si asta este foarte greu' – ofera empatie si ajuta mult”. Invatand copilul sa recunoasca ca furia este o emotie trecatoare, il ajutam sa inteleaga ca poate trece peste ea.

Cu timp, rabdare si practica, copilul tau va depasi etapa „animalului furios”. Acceptand emotia furiei si lucrand la abilitatile de exprimare, ii vei oferi o baza solida pentru sanatatea emotionala pe termen lung.

Sursa: parents.com

Sursa foto: freepik

Taguri Accese furie copii

Articole recomandate

Citeste si despre