De ce copilul meu face inca pipi in pat?

/ / Modificat: 2019-09-25
De ce copilul meu face inca pipi in pat?

Copiii care fac pipi in pat nu o fac din placere sau pentru a enerva pe cineva ori pentru ca le este lene sa mearga la baie.

Nu e vorba nici de o problema mentala sau de invatare. In majoritatea cazurilor problema este una de ordin fizic sau psihologic.

Unii copii reusesc sa isi controleze instinctul de urinare pe parcusul zilei, insa nu o mai pot face si pe timpul noptii. Poate parea o prostie, dar cu siguranta nu este usor pentru parintii nevoiti sa se ridice in timpul noptii si sa schimbe lenjeria de pat a copilului. Pe langa disconfortul celor mari, nici cel mic nu se simte prea bine cand vede ca patul sau este ud si mai ales cand simte dezamagirea parintilor.

In continuare vom incerca sa aratam ce se intampla de copilul, desi suficient de mare, nu reuseste sa se trezeasca pentru a urina, dar si ce putem face pentru a-l ajuta sa capete o rutina normala.

In cazul copiilor mici, parintii considera incontinenta urinara drept rezultatul lipsei de maturizare. Insa pe masura ce timpul trece, copilul creste, dar problema ramane nerezolvata, trebuie cautate solutii. Pentru ca in majoritatea cazurilor motivul e de ordin fizic sau psihologic.

Specialistii indica cateva motive pentru care copiii mai mari continua sa ude patul:

  • Nu se pot trezi cand au vezica plina.
  • Produc mult mai multa urina atunci cand dorm, spre deosebire de alti copii.
  • Capacitatea vezicii urinare a unor copii este mai mica decat a altora.
  • Trec printr-o situatie care le afecteaza starea emotionala, cum ar fi nasterea unui frate, separarea parintilor, moartea unei rude etc.

Pot exista multe motive pentru care un copil continua sa faca pipi in pat. Pentru a gasi o solutie, este esential sa fie identificata cauza.

Consecinte pentru copil

Udatul patului este o problema in primul rand pentru copil. Se simte rusinat pentru ca stie ca nu e bine ce face. Mai mult decat atat, daca ar afla si altii, s-ar amuza pe seama lui, motiv pentru care e tentat sa renunte la activitatile sociale, cum ar fi iesitul in parc cu partenerii de joaca.

Copilul dezvolta, de asemenea, un sentiment de vinovatie, deoarece devine constient de grija parintilor sai, de faptul ca de fiecare data cand face pipi in pat, acestia trebuie sa schimbe cearsafurile, sa le spele, sa ii dea alte pijamale etc.

Drept urmare, stima de sine a copilului este afectata. Pot aparea si alte probleme psihologice, cum ar fi tristetea, anxietatea, frica. Rolul parintilor este de a arata intelegere si de a linisti copilul. Este important sa intelegem ca nu trebuie sa-i reprosam niciodata in aceste cazuri, ci mai degraba sa stabilim un dialog care sa-l motiveze sa rezolve problema fara a-l face sa se simta inconfortabil.

Ce ar trebui sa faci in cazul in care copilul inca face pipi in pat:

  • Nu-l speria si nu-l pedepsi.
  • Acorda o atentie deosebita cuvintelor pe care le folosesti atunci cand abordezi problema, pentru a nu-l rani emotional.
  • Motiveaza-l sa depaseasca acest blocaj.
  • Cand trebuie sa faca pipi in timpul zilei, cere-i sa se abtina un timp si urmareste cum se comporta. In acest fel, vei putea intelege daca simte cu adevarat nevoia de a merge la baie.
  • Cand face pipi, spune-i sa se opreasca pentru cateva secunde: acest lucru favorizeaza controlul voluntar al sfincterului.
  • Pe un calendar pe care il puteti crea impreuna, pune un autocolant cu o fetisoara zambitoare atunci cand s-a trezit si patul este uscat. Daca primeste trei autocolante zambitoare timp de trei zile la rand, promite-i o surpriza.
  • Dupa ce a reusit sa se controleze timp de trei zile, creste obiectivul pentru a obtine recompensa.

Articole recomandate

Citeste si despre