A fi parinte este o experienta minunata, dar in acelasi timp este cel mai dificil lucru pe care il vei face vreodata.
Educarea copilului este cea mai complicata si cea mai grea sarcina de pe pamant, dar si una plina de satisfactii.
A fi parinte inseamna a trai vazandu-ti copilul cum creste si a face fata provocarilor zilnice pe care le are. Una dintre acestea sunt crizele de isterie, care nu apar doar cand este mic, ci la orice varsta.
Fotografia care iti arata ce sa faci
Atunci cand decizi sa fii parinte, nu te gandesti la ce trebuie sa faci cand micutul tau are crize de nervi, insa te vei lovi de ele. Psihologul Maria Jose Roldan spune ca exista modalitati prin care copilul poate invata ca aceste iesiri sunt doar emotii intense pe care trebuie sa stie sa le canalizezi si sa le inteleaga. Dar pentru a reusi acest lucru (si nu este posibil peste noapte, ci in ani de practica) cel mic va avea nevoie de ceva foarte important de la tine: calmul si rabdarea ta.
In imagine poti vedea un exemplu clar despre ceea ce este vorba. In fotografie apare actorul american Justin Baldoni, care are o fiica pe nume Maiya. Fetita in varsta de aproximativ doi ani face o criza in mijlocul unui magazin, care pare a fi un supermarket.
In astfel de situatii, copilul are nevoie de ceea ce vezi in imagine: calm si liniste din partea adultilor din jurul sau, aici este vorba de tatal si bunicul micutei. Justin transmite un mesaj viral prin aceasta imagine, un mesaj pe care toti parintii ar trebui sa si-l aminteasca in cresterea celui mic: depinde de modul in care reactionezi la crizele copilului tau, la fel si dezvoltarea lui emotionala.
Simte-te confortabil, intr-o situatie stanjenitoare
"A fi comod intr-o situatie stanjenitoare" este una dintre frazele pe care Justin le foloseste atunci cand comenteaza reactia sa la crizele fiicei sale: "A fi comod intr-o situatie stanjenitoare. Ceva cu care am crescut vazand la el (n.r. tatal sau) si o vad din nou." Aceasta fraza este importanta pentru ca poti vedea in imagine cum Justin urmeaza exemplul tatalui sau. In plus, cei doi au aceeasi reactie, privind-o pe fetita in timpul crizei.
Daca te-ai simtit vreodata incomod fiind vazut in intr-un loc public, in timpul unei crize de nervi a copilului, nu-ti face griji, este normal. Realitatea este ca nu trebuie sa-ti pese de ce cred ceilalti, trebuie sa te gandesti la binele si la dezvoltarea micutului tau si de aceea trebuie sa tii cont ca, in functie de cum reactionezi, asa va creste si el. Dupa cum spune Justin in mesajul sau: "Nu exista parinti desavarsiti, dar un lucru pe care tatal meu m-a invatat este acela de a nu-mi exercita paternitatea pe baza a ceea ce cred altii."
Istericalele nu sunt confortabile nici pentru copii, nici pentru parinti, dar se intampla si se vor intampla pentru ca face parte din dezvoltarea emotionala a copilului. Cel mic are nevoie de repetitii pentru a interioriza lucrurile, astfel incat rabdarea va fi cel mai bun instrument pentru ca el sa invete din aceste crize, putin cate putin.
Copilului ii este greu sa comunice si sa-si exprime sentimentele si in multe ocazii, cand este mai mic, nu intelege ce ii spui. Dar toate acestea sunt normale si reprezinta modul in care isi exprima emotiile cele mai intense, dezamagirile sau frustrarile.