Invata-ti copilul sa iubeasca si sa protejeze natura!
Spiritul eco nu este doar un trend extravagant aparut recent. El inseamna de fapt grija pentru natura si crearea unui mediu favorabil cresterii sanatoase a unui copil. Tot ceea ce facem azi pentru a proteja mediul inconjurator ii ajuta pe copii in viitor sa fie mai sanatosi si longevivi. Este important ca aceasta constiinta ecologica sa fie incurajata si dezvoltata la copii! Cum ii ajuti?
Petrece mai mult timp cu el in natura!
O sa spui ca oricum faci acest lucru, nu-i asa? Iesirea la joaca in parculet sau diversele sporturi in natura la care l-ai inscris necesitand contactul cu natura. Ideea este sa petreci timp in natura pentru natura, si anume sa nu mergi cu micutul tau in parculet pentru a se plimba cu bicicleta, ci mai degraba sa o faci pentru a explora natura si ceea ce are ea de oferit.
Explorati impreuna natura!
Invata-l pe copilul tau sa se bucure de fiecare frunzulita si copacel pe care le intalneste in cale. Cumpara o lupa si uitati-va impreuna la diverse insecte: gargarite, furnici etc. Copiii pot fi fascinati de aceste activitati.
Implica natura in jocurile lui!
Pe de-o parte il poti invata sa deseneze tot felul de plante si animalute care se gasesc in natura pentru a se apropia de ele si pentru a cunoaste mai bine mediul incojurator. Pe de alta parte, te poti folosi de joculete care se practica in natura (fata-ascunselea, leapsa, jocuri cu mingea, castele de nisip la mare, drumetii amuzante pe munte etc.)
Jucati-va in noroi!
Parintii incearca adesea sa ii tina departe de natura pe copii in zilele ploioase. Mai mult, au tendinta sa ii certe furtunos daca murdaresc chiar si un pic hainutele. Copiii trebuie sa ia contact cu tot ceea ce ofera natura, inclusiv o mare de noroi. Lasa-l sa se joace si sa exploreze mediul inconjurator intr-o zi ploioasa.
Desi se crede ca hainutele ude sau apa in cizmulite sunt cauza racelilor si gripei, specialistii sustin ca adesea copiii racesc de la virusii pe care-i contacteaza pe cale orala din aer si mai putin de la piciorusele ude. In plus, doar nu fac asta in fiecare zi!
Faceti excursii dese in natura!
Chiar si micile iesiri la iarba verde in padure reprezinta o modalitate buna ca micutul tau sa stabileasca o conexiune cu natura si sa se bucure de ea. Excursiile la munte sunt cele mai frumoase si ofera o multime de oportunitati in ceea ce priveste insuflarea unei constiinte eco copilului.
Mergeti impreuna in camping pentru a experimenta dormitul in natura si felul in care iti adaptezi conditiile de trai la mediul inconjurator. Poate fi o experienta minunata alaturi de copilul tau!
Du-l la Zoo, la Gradina Botanica si la Muzeul de Istorie Naturala!
Toate centrele in care se regasesc elemente din natura sunt o modalitate eficienta si inteligenta de a-l apropia pe prichindelul tau de natura. Copilul va avea in acest fel sansa sa invete o multime de lucruri minunate.
Implica-l in gradinarit!
Invata-l sa te ajute la gradinarit si plantati impreuna diversi arbusti, copacei, legume etc. Vorbeste mereu cu el despre ceea ce faceti, ce rol are si ce beneficii aveti de pe urma acelui lucru.
Lasa-l sa se catere in copaci!
Nu il certa daca vrea sa se urce intr-un copacel. Lasa-l sa exploreze natura asa cum simte! Cataratul in copaci poate fi un mod inedit de a dezvolta o relatie cu mediul inconjurator si un mod de joaca si distractie pentru el.
In plus, ii administrezi copilului tau o doza de aventura, in timp ce el isi dezvolta dexteritatea si isi lucreaza musculatura pentru un corp puternic si sanatos.