Uita de expresia "trebuie sa imparti jucariile"! Copiii pot invata sa nu fie egoisti si fara sa imparta cu forta ce e al lor

/ / Modificat: 2021-12-20
Uita de expresia

Inca de cand sunt foarte mici, copiii au un simt al proprietatii foarte bine dezvoltat. Jucaria preferata, paturica, suzeta si toate lucrurile la care tin sunt numai si numai ale lor; iar atunci cand cineva atenteaza la ele, se lasa cu plans si cu frustrari. De aceea, cei mai multi parinti se grabesc sa ii invete pe copii ca este bine sa imparta, inca din primii ani de viata. De la primele conflicte aparute la locul de joaca, cand un alt copil vrea sa se joace cu jucaria lor, mai exact.  Doar ca a imparti ceva cu cineva nu trebuie sa fie o obligatie, ci un gest benevol.

Studiile recente arata ca tot ce stiam pana acum este eronat si ca, dimpotriva, nu trebuie sa insistam ca un copil sa le dea si altora jucariile lor, daca nu doreste. Sunt alte metode mai eficiente si mai putin frustrante pentru a-i invata pe copii sa nu fie egoisti.

De ce nu inteleg copiii notiunea de a impartasi

Copiii mici nu au notiunea de a impartasi lucruri, asa ca nu putem avea pretentia ca ei sa faca acest lucru atunci cand le cerem. Autorii studiului „Terrific Toddlers” arata ca, in primii ani de viata, copiii nu pot stapani anumite notiuni complexe precum a darui sau a impartasi, chiar daca ei inteleg ce le spunem si par pregatiti sa faca acest pas.

Asa cum un copil de un an nu merge la fel de bine ca unul de trei ani, nu ne putem astepta ca un copil de doi ani sa inteleaga ca este important sa isi imparta jucariile, asa cum o face unul de cinci ani, de exemplu.

Copiii au un simt al proprietatii foarte accentuat

In primii ani de viata, copiii nu au constiinta de sine si se raporteaza la ei insisi prin intermediul lucrurilor si persoanelor din jurul lor. Din acest motiv, simtul proprietatii este puternic accentuat, pentru ei conceptul fiind simplu: detin, deci exist! Ei nu pot intelege ca lucrurile le pot apartine si altor oameni, nu doar lor, deci nu putem avea pretentia ca ei sa se conformeze atunci cand un alt copil le cere jucaria, chiar daca ii asiguram ca le va fi inapoiata.

In plus, copiii mici nu au notiunea timpului. Prin urmare, a le spune ca obiectul la care trebuie sa renunte le va fi inapoiat imediat sau in cateva minute nu are nicio valoare. In mintea lor, a da din mana un obiect este sinonim cu a renunta la el definitiv.

Copiii sunt manati de instincte si impulsuri

Crezul lor este simpu: „Daca il vreau, este al meu! Daca l-am folosit ieri, este al meu! Daca ti-l pot lua, e al meu!”. Adauga in ecuatie un alt copil care doreste fix aceleasi jucarii sau obiecte, in acelasi timp, si un adult care se straduieste sa faca pe arbitrul sa convinga primul copil sa isi imparta jucariile. Ei bine, ai toate ingredientele pentru o situatie care sta sa explodeze.

Chiar daca atunci cand va jucati impreuna va dau bucurosi jucariile lor, este nerealist sa aveti pretentia sa faca acelasi lucru si atunci cand merg in parc sau in vizita, cu niste copii pe care abia i-au cunoscut.

Aceiasi specialisti arata ca pana in jurul varstei de trei ani, copiii nu au abilitati de socializare si, deci, nu vor fi dornici sa isi dea jucariile pentru a-si face prieteni. In cazul unora, aceasta situatie se poate prelungi si mai mult. Asa ca, atunci cand insistam sa isi imparta jucariile, desi ei nu vor sa faca acest lucru, copiii simt constrangere, iar notiunea de a impartasi capata conotatii neplacute pentru ei, in loc sa fie perceputa ca un act pozitiv.

 Ce putem face pentru a-i invata pe cei mici sa nu fie egoisti

In primul rand, trebuie sa avem grija cum gestionam situatiile in care copiii isi smulg jucariile din mana, pentru ca acestea sunt frecvente si cu potential de a crea frustrari. Daca un alt copil ii smulge jucaria copilului vostru, spuneti-i celui mic: „Stiu ca nu iti place ca ti-a luat jucaria, te inteleg. Data viitoare tine-o mai bine si spune-i ca nu vrei sa i-o dai”.

Daca, dimpotriva, copilul vostru ia jucaria din mana altui copil, spuneti-i: „Data viitoare intreaba daca poti sa iei si cere voie sa te joci cu jucaria lui. Este a lui si trebuie sa respectam acest lucru!”

In al doilea rand, exemplu personal este foarte important. Copiii se uita la noi ca la niste modele si preiau mult din comportamentul nostru. Daca ne vad pe noi ca impartim, incet-incet vor ajunge si ei sa faca acest lucru. Poate dura mai mult sau mai putin, in functie de copil.

Aveti rabdare si dati-le timpul necesar pentru a devein generosi. Dati-le exemple, dar respectati atunci cand se tin tari pe pozitii si nu doresc sa renunte la lucrurile lor.

 FOTO: pixabay.com

Articole recomandate

Citeste si despre