Rezolutiile de inceput de an au devenit o traditie pentru multi dintre noi, dar este inca un domeniu neexplorat in randul copiilor. Este timpul sa inveti copiii mici si mari sa faca un obicei din a-si stabili obiective pentru anul nou si sa ii incurajezi sa le infaptuiasca, amintindu-le constant de ele si de pasii necesari pentru a le realiza. Iata cateva modalitati eficiente prin care ajuti copiii sa transforme rezolutiile in adevarate succese personale!
Chiar daca pare o treaba "de oameni mari", stabilirea rezolutiilor impreuna cu copilul poate fi un moment distractiv si interesant, o experienta pozitiva in dezvoltarea celui mic. In plus, reprezinta si o oportunitate pentru ca toti membrii familiei sa se apropie mai mult intre ei. Psihologii sustin ca stabilirea rezolutiilor de inceput de an reprezinta un exercitiu util in dezvoltarea copilului, deoarece il ajuta sa inteleaga mai bine perspectivele altora si ale lui.
Este o modalitate de a-l ajuta sa fie mai responsabil si independent si de a-i oferi sansa de a deveni mai bun in tot ceea ce face, dar si de a-si demonstra ca este capabil sa indeplineasca anumite obiective.
Vorbeste cu el despre ce sunt rezolutiile si ce rol au!
Specialistii sustin ca primul pas in stabilirea obiectivelor de inceput de an ale copilului il reprezinta discutia despre acestea. Copilul tau nu va reusi sa isi puna rezolutii si nici sa le duca la indeplinire daca nu intelege ce sunt si ce rol au.
In al doilea rand, este important ca tu sa crezi in aceste rezolutii si obiective de inceput de an pentru a-i insufla si copilului aceasta credinta. Vorbeste cu cel mic despre aceste planuri sau obiective. Explica-i ca fiecare membru al familiei isi va stabili astfel de rezolutii, in functie de interesele pe care le are si de ce este important pentru el. Transformati momentul stabilirii obiectivelor intr-o traditie de familie!
Lasa-l sa-si stabileasca propriile rezolutii!
Este important sa ajuti copilul sa-si stabileasca astfel de obiective, punandu-i cateva intrebari esentiale:
- Care sunt lucrurile pe care isi doreste cu tot dinadinsul sa le aiba sau sa le indeplineasca pana la sfarsitul anului?
- Care este cea mai mare dorinta a lui? Ce crede ca il va face foarte fericit sau satisfacut?
- Vrea sa schimbe ceva la el, sa imbunatateasca comportamentul in vreun fel, pentru un anumit scop?
Chiar daca unele raspunsuri nu par a fi cele mai potrivite pentru ceea ce se vrea a fi definitia rezolutiei, lasa-l sa isi puna ce obiective doreste. Este important sa il ghidezi, pentru a-l ajuta sa inteleaga mai bine ce sunt ele, ba chiar sa ii expui cateva categorii la care sa se gandeasca - rezolutii personale - legate de propria persoana, de prieteni, de comportament etc, materiale - legate de jucarii, calatorii, obiecte etc., obiective academice - legate de scoala, performante, activitati etc., dar si extracurriculare.
Esential este sa il lasi pe el sa aleaga ce este important pentru el, sa nu il influentezi sau sa ii impui tu rezolutiile.
Pune-l sa scrie rezolutiile si limiteaza numarul lor!
Atentie la numarul de rezolutii pe care si le propune cel mic. Pentru un copil, 2 sau 3 rezolutii mari, complexe, sunt mai mult decat suficiente. Cu cat sunt mai multe, cu atat exista pericolul sa se simta coplesit de ele si sa se dea batut in fata lor.
Este indicat ca acestea sa fie notate pe hartie si sa stea mereu la vedere. Chiar daca le puteti tine minte, tocmai pentru ca nu sunt multe, scrisul are un impact puternic asupra sanselor de a reusi sa le duca la indeplinire. Pune-l sa le scrie pe o foaie. Inrameaza foaia si agat-o pe perete, in dormitorul lui, pentru a o vedea zilnic.
Fii un model pozitiv pentru el!
Stabiliti impreuna rezolutiile si creati un moment relaxant si distractiv din acest moment, dar demonstreaza-i copilului ca nu sunt vorbe goale, ci ca le pui si in practica. Nu uita ca cel mic invata cel mai repede si usor din ceea ce vede in jurul lui, adica din sanul familiei.
Alege una din rezolutiile pe care ti le-ai pus. Vorbeste-i copilului despre cum te ajuta fiecare actiune in parte in efortul de a duce la indeplinire o anumita rezolutie. Sa luam un exemplu. Sa spunem ca una dintre rezolutiile tale este sa mananci sanatos si echilibrat. Spune-i copilului rezolutia, explica-i ce inseamna asta (la ce trebuie sa renunti, de ce, ce alimente trebuie sa alegi etc.). Apoi, de fiecare data cand mergeti la cumparaturi, intreaba-l daca mai stie ce ati vorbit legat de rezolutia aceasta.
Arata-i ca, pentru a contribui la infaptuirea ei, vei cumpara urmatoarele produse: legume, fructe, lactate etc., care te vor ajuta ca pana la sfarsitul anului sa consumi doar astfel de alimente sanatoase. Il va ajuta sa-si faca o idee despre cum trebuie sa-si duca la indeplinire propriile rezolutii si sa constientizeze ca acestea se infaptuiesc cu rabdare si printr-o abordare progresiva, cu pasi marunti.
Adopta o atitudine pozitiva fata de rezolutii!
Chiar daca unele dintre obiectivele propuse la inceput de an sunt destul de provocatoare si deloc usor de realizat, nu ceda si nu renunta la ele. Este important sa afisezi in fata ta, dar mai ales a copilului, o atitudine pozitiva si optimista cu privire la ceea ce poti face pentru a le indeplini, indiferent de obstacolele care-ti ies in cale.
De fiecare data cand ceva tinde sa te faca sa renunti la ce ti-ai propus, spune, cu voce tare, in fata copilului, ca este un impediment in infaptuirea rezolutiei, dar ca vei lupta si vei gasi alte solutii pentru a indeplini scopul propus. Arata-i copilului ca ai o atitudine de invingatoare si multa incredere in tine. Il va ajuta sa-si dezvolte mai multa incredere in forte proprii si sa faca fata mai bine esecurilor, dar mai ales sa invete cum sa le depaseasca constructiv.
Lauda-i fiecare pas spre indeplinirea obiectivelor!
Chiar daca infaptuirea rezolutiilor reprezinta momentul de glorie care merita toate aplauzele si laudele, este foarte important ca cel mic sa fie complimentat si pe parcurs, de fiecare data cand face un pas inainte spre indeplinirea rezolutiilor. Reprezinta un impuls important pentru a merge mai departe si il incurajeaza sa depaseasca obstacolele mai usor.
Tu ti-ai pus rezolutii pentru noul an? Ti se pare interesanta si productiva ideea de a invata copilul sa-si stabileasca obiective de inceput de an? Spune parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!