Copilul este miscare pura, iar miscarea se conecteaza cu alte sfere de dezvoltare: socializare, afectivitate, emotii si cunoastere. Toata aceasta interactiune este abordata prin intermediul psihomotricitatii, o disciplina care are ca scop imbunatatirea dezvoltarii generale a copilului, in special la nivel psihomotor.
Insa ce este psihomotricitatea si mai ales cum o putem stimula in cazul copiilor?
Ce este psihomotricitatea
Psihomotricitatea este definita ca fiind "psihologia miscarii". Aceasta disciplina se bazeaza pe o conceptie globala a persoanei.
Sarcina psihoterapeutului este de a oferi copilului instrumente si strategii pentru o dezvoltare globala adecvata (motrica si comunicativa) prin: corp, gesturi, posturi si utilizarea diferitelor obiecte.
Corpul nostru, care este miscare, este conectat la mintea si la emotiile noastre.
In acest fel, psihomotricitatea se ocupa de interactiunea dintre emotiile, miscarile si cunostintele noastre si este, de asemenea, responsabila pentru imbunatatirea capacitatii de a ne exprima si de a relationa cu mediul inconjurator.
Dezvoltarea psihomotricitatii in cazul copiilor
Potrivit psihoterapeutilor psihomotricieni exista o serie de exercitii pe care le poti face cu cei mici pentru a le dezvolta psihomotricitatea. Iata cateva dintre acestea:
Exercitii de motricitate fina
1. Modelarea plastilinei
Modelarea plastilinei este un exercitiu foarte bun pentru motricitatea fina: da-I copilului o imagine sau un obiect si plastelina si pune-l sa reproduca respectivul obiect. In acest fel nu doar ca va intinde, framanta si modela plsastelina, insa trebuie sa-si dezvolte si coordonarea mana-ochi.
2. Realizarea de coliere
Un exercitiu si distractiv pentru fete, confectionarea de coliere sau bratari, cu ajutorul margelelor, ajuta la antrenarea motricitatii.
3. Decuparea
Un alt exercitiu simplu pentru dezvoltarea motricitatii fine este decuparea formelor. Printeaza-I copilului diverse forme pe coli de hartie si pune-l sa le decupeze. Ai grija insa la foarfeca pe care o foloseste, pentru a nu se rani.
4. Realizarea de puzzle-uri
Puzzle-urile sunt un instrument foarte util pentru dezvoltarea motricitatii fine, dar si a altor abilitati, in acest caz cognitive, cum ar fi atentia si concentrarea, coordonarea vizuo-spatiala si vizuo-motorie. Iar avantajul este ca in prezent exista o multime de puzzle-uri foarte frumoase, destinate pentru toate varstele.
Exercitii de motricitate grosiera
Pentru dezvoltarea motricitatii grosiere, exista, de asemenea, mai multe exercitii. Cele mai multe dintre ele sunt legate de sport sau pur si simplu de miscarea si coordonarea intregului corp:
5. Sarituri
Aceasta presupune sarituri efectuate in diverse moduri: cu ambele picioare, intr-un singur picior, alternand picioarele, etc.
6. Inot
Inotul este un sport excelent pentru dezvoltarea motricitatii grosiere, deoarece implica coordonarea diferitelor membre, precum si utilizarea fortei, dar si a echilibrului in apa.
7. Saritul coardei si dansul
Saritul coardei este, de asemenea, un exercitiu care permite antrenarea abilitatilor motorii grosiere. Acelasi lucru se intampla si in cazul copiilor care iau lectii de dansuri.
Foto: pexels.com