9 jocuri pentru copii cand sunt nevoiti sa astepte

/ / Modificat: 2017-10-19
9 jocuri pentru copii cand sunt nevoiti sa astepte

Aproape in fiecare zi te lovesti de situatii in care trebuie sa astepti: la magazin, la medic, la banca etc. Partea si mai complicata apare atunci cand sunt si copiii cu tine, pentru ca ei se plictisesc repede si nici nu stii cand incep sa planga ori sa faca grimase rugandu-te sa plecati mai repede acasa.

Colacul tau de salvare in astfel de situatii sunt jocurile cu care poti sa le distragi atentia de la faptul ca mai trebuie sa asteptati inca 10 minute la banca. Nu numai ca alunga plictiseala, insa jocurile sunt si o modalitate ideala de a-i invata pe cei mici lucruri noi, dar si pentru a le modela comportamentul, pentru ca vor invata sa fie mai rabdatori.

Iata care sunt cele mai interesante jocuri care pot fi jucate in alte locuri decat acasa, pentru ca nu este nevoie de mult spatiu de desfasurare si nici nu au reguli complicate:

1. Fazan

Fazan este un joc de cuvinte educativ, distractiv si usor de jucat, pe care si noi, adultii, il mai jucam din cand in cand. Se poate juca in minimum doua persoane, asa ca trebuie sa te implici si tu in cazul in care prichindelul tau nu are alt partener de joaca.

Unul dintre jucatori spune in gand alfabetul iar celalalt va spune "stop". Litera la care s-a oprit in momentul respectiv este cea cu care trebuie sa inceapa primul cuvant, iar celalat jucator trebuie sa formeze un alt cuvant cu ultimele doua litere ale cuvantului spus de partenerul sau de joaca.

Cand un jucator nu mai stie un cuvant, el primeste litera "F", apoi, daca greseste din nou primeste "A", si tot asa pana cand primeste "Z", "A" si "N" si este exclus din joc.

In joc sunt interzise prepozitiile, numele proprii si nici nu trebuie repetate cuvintele. 

2. Vad ceva ce tu nu vezi

Acest joc poate sa fie jucat oriunde, insa este ideal pentru drumurile lungi pe care un parinte le are de facut impreuna cu cei mici.

Un jucator va trebui sa puna ochii pe un obiect din jurul sau, iar celalalt participant ii va pune intrebari astfel incat in baza raspunsurilor primite sa poata sa identifice obiectul.

3. Ghici care este obiectul care lipseste

Intr-o cutie pune cateva obiecte, apoi lasa-i pe copii sa le priveasca si sa le memoreze timp de 30-40 de secunde. Apoi, roaga-i pe cei mici sa se intoarca cu spatele, sa inchida ochii, timp in care tu iei unul sau doua obiecte din grup. Odata ce copiii se intorc din nou cu fata la cutie si se uita la obiecte, ei trebuie sa isi dea seama care sunt articolele care lipsesc.

Este ideal ca in cutie sa pui intre 6 si 10 obiecte pentru copiii de varsta prescolara. Pentru cei mai mari, poti pune 10-12 obiecte, chiar mai multe, iar ca totul sa fie mai distractiv, incepe prin a elimina un obiect, dupa care la urmatoarea runda doua obiecte, apoi trei. Un astfel de joc creste capacitatea de atentie a copilului - va invata sa fie atent la detalii.

4. Continua povestea

Este un joc in care copilul trebuie sa improvizeze. Tu spui o propozitie, spre exemplu "A fost odata o pisica jucausa, care s-a pierdut de stapana ei", iar copilul trebuie sa continue cu o alta propozitie, dupa care vii tu si spui o alta fraza sau propozitie, si tot asa, pana cand povestioara ajunge sa aiba un final.

5. Desenatul

Daca micutului tau ii place sa deseneze, poarta mereu in geanta cateva coli de hartie si creioane colorate. Cand se plictiseste la restaurant, in masina, in tren sau la medic, cel mic poate sa deseneze fara sa ii deranjeze pe cei din jur.

Desenul il va ajuta pe copil nu doar sa uite de plictiseala, dar alunga si anxietatea, in caz ca are teama de medic.

6. Alege o culoare

Fie ca te afli intr-o camera de asteptare, la restaurant sau intr-un mijloc de transport, jocul "Alege o culoare" este numai bun ca sa alunge plictiseala. Poate fi jucat atat in doi, dar si in mai multi jucatori.

Ceea ce trebuie sa faci este sa te gandesti la o culoare pe care apoi o comunici celorlalti jucatori. Ei trebuie ca intr-un minut sa identifice cat mai multe obiecte care au culoarea respectiva si sa le scrie pe o hartie sau sa ti le spuna (daca micutii sunt inca la varsta la care nu au invatat sa scrie). Castiga jucatorul care a gasit cele mai multe obiecte in culoarea specificata de tine.

7. Ti-ar placea sa...?

"Ti-ar placea sa..." este un joc tare haios care poate fi practicat de copiii de toate varstele, iar cu cat sunt mai multi jucatori, cu atat este mai interesant.

Este simplu, distractiv, iar pe parinti ii ajuta sa isi cunoasca mai bine copilul si sa afle lucruri despre pasiunile lui. Ceea ce trebuie sa faci este sa incepi prin a pune o intrebare, de exemplu: "Ti-ar placea sa mergi in vacanta la munte sau la mare?" Copilul raspunde, dupa care are voie sa iti adreseze tie sau jucatorului aflat la rand o intrebare formulata pe acelasi principiu.

8. Ma gandesc la...

Este un joc care le va placea la nebunie copiilor: trebuie sa te gandesti la un obiect, la un animal, o pasare, o piesa vestimentara etc., dupa care spui o propozitie care sa descrie putin alegerea facuta: "Ma gandesc la un obiect metalic care zboara".

Dupa ce spui propozitia de inceput, copiii trebuie sa iti puna intrebari care sa ii ajute sa afle cat mai multe despre obiectul la care te-ai gandit tu, apoi sa il identifice. Cel care ghiceste primul, castiga.

Este distractiv sa ii privesti pe cei mici cum se gandesc la tot felul de variante si pun intrebari, mai ales ca astfel invata si lucruri despre lumea inconjuratoare.

9. Coloreaza localitatea

Daca plecati in concediu cu masina, scoate la imprimanta o harta pe care sa marchezi locul din care porniti la drum si destinatia finala. Ceea ce va trebui sa faca copilul tau pe tot parcursul drumului este sa coloreze orasele prin care treceti cu o culoare, iar raurile peste care treceti cu o alta culoare, astfel incat la sfarsitul drumului sa aiba o harta cu itinerariul. 

Taguri Jocuri copii Jocuri educative Jocuri amuzante copii Jocuri

Articole recomandate

Citeste si despre