Copilul meu face pipi in pat! Intrebari frecvente ale parintilor

/ / Modificat: 2013-11-21
Copilul meu face pipi in pat! Intrebari frecvente ale parintilor

Udatul patului de catre copiii mici este o problema pe cat de comuna, pe atat de rusinoasa. Exista explicatii stiintifice, o varsta limita si masuri care trebuie luate pentru a-l obisnui pe copilul tau sa nu mai faca pipi in pat?

Pentru ca 1 din 5 copii cu varsta de 5 ani uda frecvent patul, parintii au o multime de intrebari cu privire la aceasta problema. Noi raspundem la ele!

De ce uda copiii mici patul?

Exista doua situatii in care trebuie sa incadrezi experienta copilului tau:

  • face pipi in pat zilnic, cu mici exceptii (enurezis primar – este cea mai des intalnita conditie);

  • udarea patului a survenit recent, el neavand in general probleme de aceste gen (enurezis secundar – se intalneste mai rar).

Majoritatea copiilor se confrunta cu enurezisul primar, care nu are nicio cauza fiziologica de ordin patogen. Nu exista motive medicale pentru a explica aceasta conditie, dar se remite spontan odata cu cresterea copilului.

Care sunt cauzele pentru care copiii fac pipi in pat?

In privinta enurezisului primar, cauzele fiziologice nu sunt determinate de specialisti. Exista totusi teorii care sustin ca ar putea avea o cauza genetica, sa fie "mostenit" de la parinti care au trecut prin astfel de momente in copilarie.

Cea mai populara dintre teorii sustine ca micutii care fac pipi in pat ar avea o intarziere in dezvoltarea sistemului nervos central. Atunci cand vezica urinara este plina, centrul somnului din creier trebuie sa trimita semnale vezicii ca aceasta sa nu isi dea drumul in acele momente. Daca sistemul nervos al copilului este usor nedezvoltat este posibil ca acest semnal sa nu se trimita sau sa nu fie bine receptat.

Alte explicatii sustin faptul ca cei care fac pipi in pat au un somn prea adanc, astfel incat nu pot reactiona si nu reusesc sa trimita semnalul de la creier la vezica pentru a nu se scapa pe ei.

Trebuie luata vreo masura impotriva udatului patului sau se asteapta remiterea?

Este adevarat ca aceasta problema intra in remisiune (pana la disparitie) odata cu varsta. Totusi, nu trebuie sa stai in expectativa si sa vezi daca acest lucru se va intampla sau nu.

Mai intai vorbeste cu pediatrul pentru a realiza investigatiile necesare in vederea eliminarii unei cauze fiziologice, adica a enurezisului secundar. Copiii pot face pipi in pat si ca urmare a altor afectiuni:

  • constipatia;

  • infectia urinara;

  • tulburari de somn (apneea de somn);

  • traume psihologice, stres post-traumatic.

La ce varsta a copilului trebuie sa ma ingrijorez?

In fiecare an, 15% dintre copiii care fac pipi in pat scapa de aceasta afectiune. Poti sta in expectativa asteptand ca udatul patului sa dispara in mod firesc. Nu exista o varsta anume la care acesta ar trebui sa fie remis complet, un procent de 1-2% dintre adolescentii cu varsta de18 ani suferind inca de enurezis primar.

Cel mai bun moment in care trebuie sa iei masuri este atunci cand chiar copilul iti cere sa mergi cu el la medic pentru a inspecta cauzele si a afla optiunile de tratare a acestei conditii.

Ce se poate face pentru a ameliora aceasta conditie?

Poti limita cantitatea de lichide pe care o bea copilul seara. Poti stabili de asemenea o anumita ora pana la care are voie sa bea observand apoi ce se intampla peste noapte. Daca apar modificari si constati ca ora este buna, atunci o mentii, daca nu, o modifici in asa fel incat sa obtii rezultatul scontat. Totusi, nu restrictiona accesul la apa al copilului! Daca ii este sete, nu il poti lasa sa adoarma fara se bea apa!

O alta optiune ar fi sa il trezesti cat mai frecvent noaptea, pentru a-l determina sa mearga la toaleta si sa faca pipi, chiar daca asta inseamna sa fie trezit din 3 in 3 ore.

Exista si o medicatie care se administreaza in astfel de cazuri: este vorba despre desmopresina, o substanta care reduce cantitatea de urina produsa pe timpul noptii si imipramina, un antidepresiv. Totusi, trebuie stiut ca odata ce medicatia inceteaza a mai fi administrata, conditia revine.

Articole recomandate

Citeste si despre