Ai vrea ca micutul tau sa te asculte si sa se implice mai mult in activitatile casnice la care ii soliciti ajutorul. Distribuirea sarcinilor si determinarea copilului sa si faca ceea ce ii ceri sunt misiuni grele pentru parinti. Insa de multe ori acestia gresesc in felul in care le cer ajutorul si cum ii trateaza in incercarea lor de a duce la capat o sarcina!
Cred ca ceea ce vor ei sa faca copiii este si ceea ce trebuie!
Multi parinti gresesc incercand sa implice copiii in diverse activitati casnice pentru a le oferi o mana de ajutor, indiferent daca este potrivita pentru el sau nu. Parintii merg pe niste sabloane clasice in incercarea de a educa si creste micutii. Daca fetitele se joaca cu papusi, fac mancare si curatenie in casa inseamna ca in acest spirit trebuie educate.
Totusi, tu iti cunosti cel mai bine copilul. Daca ai un copil care nu prezinta interes pentru unele activitati, chiar daca sunt potrivite pentru sexul lor (de exemplu sa implici o fetita la bucatarie, dar nu manifesta interes pentru asta) nu este bine sa o obligi sa te ajute la gatit sau sa spele vase. Implica micutul in activitati care se potrivesc personalitatii lui si testeaza mai multe pana cand le vei gasi.
Multi parinti repartizeaza copiilor sarcini care nu sunt potrivite varstei lor!
Fiecare lucru se invata la timpul lui. Asa si cu activitatile de curatenie din casa! Nu poti pune un copil de numai 2 ani sa faca patutul de exemplu asa cum nu poti limita un copil de 4-5 ani sa puna doar jucariile intr-un cos si atat. Pentru a avea mai multe sanse de reusita in a convinge copilul sa faca anumite activitati, trebuie sa fie si suficient de dezvioltat pentru ele. Asadar, aloca copilului sarcini de curatenie adecvate varstei lui!
Au asteptari prea mari!
Parintii cauta perfectiunea in orice activitate pe care copilul trebuie sa o faca. Exact ca la scoala cand parintii vor ca el sa vina acasa numai cu 10! Vor adesea totul sau nimic. Trebuie sa fii intotdeauna realista si sa apreciezi efortul copilului, chiar daca finalizarea sarcinii nu a fost un succes total. Nu il critica daca greseste, daca rateaza un fir de praf sau un loc unde sa dea cu maturica. In timp, va reusi sa le faca mult mai bine.
Nu au suficienta rabdare si nu sunt perseverenti!
Pe fondul stresului si al problemelor cotidiene care apasa pe umerii multor parinti, ei incep sa isi piarda rabdarea cand vine vorba de a-i implica pe micuti in activitati casnice.
Nu mai au suficienta rabdare sa delege sarcini potrivite pentru el sau sa experimenteze diverse activitati pentru a vedea daca le place. Ei cedeaza sa mai insiste daca micutul se razvrateste cand il roaga prima oara sa faca ceva. Micutii nu vor face niciodata din prima lucrurile pe care parintii le cer si in niciun caz bine de la cap la coada. Insa este rolul vostru sa il ajutati sa faca lucrurile din ce in ce mai bine si sa ii treziti interesul pentru astfel de activitati care il vor ajuta foarte mult atat in dezvoltare, cat si la maturitate. Insista si fii perseverenta! Nu ceda chiar daca apar celebrele crize de isterie! Trateaza-le cu calm si vorbeste cu micutul tau despre ele, ajutandu-l sa inteleaga.
Nu stiu cum sa le ceara ajutorul!
Daca rugamintea ta suna mai degraba a porunca sau tonul este foarte rece si agasant, copilul nu va coopera. Copiilor le place sa le vorbesti cat mai frumos, dulce si colorat... pe limba lor! Trebuie sa folosesti un vocabular adecvat si mai ales metode istete pentru a-l convinge. Daca ii spui "Este timpul sa speli vasele" ii vei crea frustrari si stres, dar daca te vei folosi de jocuri, cantecele si alte metode distractive atunci copilul va fi mai dornic sa te ajute in acest sens.
Multi parinti nu arata copiilor apreciere!
Unii dintre ei esueaza in a-si complimenta copilul de cate ori depune un mic efort pentru a face ceva, iar copilul nu mai este stimulat sa mai faca acel lucru. Ba mai mult, uneori sunt criticati, ceea ce le creeaza frustrari. Altii insa gresesc, spun specialistii, pentru ca asteapta sa complimenteze copilul abia la sfarsitul unei activitati. Ei sustin ca cel mai bine este ca micutul sa fie incurajat pe parcurs, apreciindu-se fiecare pas reusit pe care il fac in finalizarea sarcinii.
Sursa foto: freepik