Identitatea sexuala inseamna constientizarea de catre copil a faptului ca este fetita sau baietel. Desi bebelusii manifesta o curiozitate fata de organele genitale si de explorare a sexualitatii inca din viata intrauterina si din primele momente dupa nastere, identitatea sexuala a copilului se stabileste abia la varsta prescolara, cand copiii incep sa imite parintele de acelasi sex si sa se asocieze cu el.
La ce varsta isi afirma copiii identitatea sexuala?
In jurul varstei de 2-3 ani majoritatea copiilor isi afirma identitatea sexuala. De la acea varsta ei preiau gesturile si comportamentul sexului de care apartin. Fetitele incep sa se imbrace si sa se joace cu papusele, iar baieteii sunt mai interesati de masinute si de minge.
Evolutia identitatii sexuale la copii mici
Desi de la varsta prescolara copiii isi asuma identitatea sexuala, aceasta incepe sa se dezvolte inca de cand este sugar:
-
intre 8-10 luni bebelusii isi descopera organele genitale;
-
1-2 ani- copiii devin constienti de diferentele fizice dintre baieti si fete;
-
cam pe la 3 ani – copiii sunt capabili sa se identifice ca fiind baietei sau fetite pe masura ce isi dezvolta mai mult conceptul de "sine", ego-ul;
-
pana la 4 ani – identitatea sexuala a copilului este deja stabilita si ei stiu ca vor fi toata viata fetite sau baieti.
Identitatea sexuala in perioada prescolara
Intre 2-4 ani copiii invata comportamentul adecvat fiecarui sex. Acest lucru inseamna ca incep sa faca si sa diferentieze intre lucruri "pe care baietii/fetele le fac".
Inainte de a implini 3 ani ei deja stiu sa faca diferenta intre jucarii de fetite (papusi, produse de machiaj, gentute) si cele de baietei (masinute, mingii, unelte). La implinirea a 3 anisori ei deja cunosc si sunt constienti de unele activitati, interese sau ocupatii specifice fiecarui sex in parte.
Sigmund Freud considera varsta prescolara ca fiind definitorie pentru stabilirea si asumarea identitatii sexuale. De la varsta de 3 ani in sus copilul se intereseaza de propriile organe sexuale si le exploreaza (la modul constient), ba chiar apare masturbarea voluntara. Freud sustine ca in aceasta perioada copilul poate elabora scenarii despre nastere si sex. Ei devin din ce in ce mai curiosi din punct de vedere sexual si incep sa apara primele intrebari despre sex.
Tot in aceasta perioada apare complexul lui Oedip la copii, in care copilul manifesta o dragoste exagerata fata de parintele de sex opus, ba chiar devine gelos pe celalalt parinte cand sta prea mult in preajma acestuia. El face parte din dezvoltarea fireasca a sexualitatii copiilor.
Discutiile despre sex trebuie sa apara cat mai de devreme cu copilul.
Pentru ca perioada prescolara este una presarata cu o multime de curiozitati din punct de vedere sexual, este momentul propice ca parintii sa profite de aceasta ocazie.
Este recomandat sa ii vorbesti copilului despre fetite si baieti, sa denumesti corect fiecare parte a corpului si functiile ei (fara a folosi termeni inlocuitori pentru vagin sau penis). Este important sa inveti copilul corect despre sexualitatea lui pentru a nu fi confuz mai tarziu. De exemplu, daca tu ii vorbesti despre "pasarica" sau "putulica", cand va fi mai mare si va auzi despre "penis" sau "vagin" nu le va identifica nicidecum cu ceea ce auzeau de la tine.
Cum ajuti copilul sa isi stabileasca identitatea sexuala?
Identitatea sexuala nu ia intotdeauna o directie la care te astepti, iar unii copii pot fi usor dezorientati. Nu te poti mira daca vezi ca baietelul incepe sa exploreze lumea papusilor si a machiajului, in timp ce fetita este din ce in ce mai interesata de cursele de masini si de activitati masculine pe care le face impreuna cu taticul. Este normal ca parintii sa se ingrijoreze si sa inceapa sa isi puna intrebari in acest sens.
Nu trebuie ca parintii sa intervina direct asupra conportamentului sexual al copilului: daca observi ca se autostimuleaza, in niciun caz nu trebuie sa tipi sau sa il certi; daca baietelul se joaca cu papusile nu trebuie sa fii categorica si sa ii spui pe un ton ridicat ca baietii nu au voie cu papusi.
Felul in care vorbesti cu copilul si iti exprimi afectiunea influenteaza enorm felul in care copilul concepe dragostea si afectiunea. Trebuie tot timpul sa comunici cu el si sa ii explici pe intelesul lui tot ce trebuie sa stie despre acest subiect. Jocurile, cartile sau povestile sunt instrumente la-ndemana pentru a-l ajuta pe micut sa-si defineasca identitatea sexuala.