Este o experienta minunata sa ai copii, dar si extrem de dificila si provocatoare. Ca parinti, una dintre partile cele mai dificile pe care le putem intelege este modul in care functioneaza creierul copiilor nostri.
Un exemplu, cand copiii fac ceva care nu are sens pentru noi, cum ar fi unele experimente sau intamplari. Cu toate acestea, ar trebui sa incercam sa vedem lucrurile din punctul lor de vedere si sa tinem cont de faptul ca micutii nu fac ceea ce fac pentru a ne enerva, pentru ca, uneori, acolo unde tu vezi un dezastru, copilul tau vede o noua abilitate sau o oportunitate de a invata ceva nou.
Cand copilul creste doreste sa faca singur cat mai multe lucruri
Desi cand sunt mici depind 100% de parinti, pe masura ce cresc vine o zi in care copiii vor sa inceapa sa faca singuri cat mai multe lururi. Aceasta este o veste minunata! Inseamna ca acei ochisori mici au urmarit ceea ce am facut, iar mintea lor incepe sa ia initiativa.
Cu toate acestea, la inceput s-ar putea sa nu vedem lucrurile asa, pentru ca mentalitatea noastra de adulti ne impiedica adesea sa intelegem cum functioneaza creierul copiilor.
De ecemplu, cand sunt mici, hainele copiilor sunt alese intotdeauna de adulti. Pe masura ce cresc insa, multe mamici ii pun sa aleaga dintre doua-trei optiuni. Dar vine o zi in care copiii vor spune “Stop!” si vor dori sa-si aleaga singuri hainele.
Bineinteles, fiind doar un copil, cel putin in primele dati rezultatele pot fi dezastruoase: haine dezordonate, sifonate, imprastiate prin toata camera, etc. Iar asta nu e tot. Copilul face alegeri dintre cele mai putin potrivite, fusta peste pantaloni, culori nepotrivite, etc. Insa asta doar in mentalitatea noastra, de adulti.
In aceasta etapa multi parinti fie le cer micutilor sa se schimbe, fie ii obliga sa faca acest lucru alegand ei hainele pentru a fi “potrivite”. In realitate insa, trebuie sa constientizezi ca, la urma urmei, abia invata sa se imbrace singur si tot ce trebuia sa faci este sa-i explici cum sa puna la loc hainele pe care nu le poarta, dar si ca s-a imbracat singur pentru prima oara si a facut acest lucru PENTRU EL!
Toti parintii pot fi de acord cu faptul ca viata alaturi de copii mici este un haos pretios in care intotdeauna va exista ceva murdar sau dezordonat in casa. De la dezordinea hainelor sau a jucariilor, pana la arta abstracta pe care o picteaza pe podea si pe pereti cu creioanele colorate, nebuniile copiilor sunt la ordinea zilei.
Unele dintre ele ii scot din sarite pe unii parinti deoarece nu inteleg de ce le fac, ba chiar li se pare ca o fac pentru a ii enerva. Cu toate acestea, ar trebui sa te opresti pentru o clipa si sa-ti schimbi mentalitatea pentru a incerca sa vezi cum stau lucrurile din punctul de vedere al copiilor. Nu-i asa ca peretii si podelele arata ca o panza uriasa gata sa fie decorata?
Prin urmare, atunci cand copilul tau face o “nazbatie”, incearca sa vezi totul din punctul lui de vedere deoarece ceea ce pentru tine este un dezastru, pentru copil este o oprtuinitate de a invata. Iata cateva exemple:
- Acolo unde vezi ca si-a murdarit hainele cu mancare, exista capacitatea de a manca singur.
- Acolo unde vezi sertarele cu haine dezordonate si nelalocul lor, exista capacitatea lui de a le alege si de a se imbraca singur.
- Acolo unde vezi pasta de dinti peste tot prin baie, exista initiativa lui de a se spala singur pe dinti.
- Acolo unde ii vedeti parul ud sau gelatinos, exista abilitatea sa de a se pieptana singur.
- Acolo unde vezi un creion rupt in doua, se descopera puterea sa.
- Acolo unde vezi lapte sau apa varsata pe jos, exista intentia lui de a incepe sa o toarne fara sprijin.
- Acolo unde vezi mizerie in bucatarie, exista intentia copilului de a ajuta si de a invata sa gateasca.
- Acolo unde vedeti un pachet gol de servetele umede, exista dorinta copiilor de a te ajuta sa cureti mobila.
- Acolo unde tu vezi un copil cu un marker, gata sa scrie orinde apuca, el isi descopera abilitatea de a-l tine in mana si de a desena cu el.
- Acolo unde vezi peretii sau podeaua cu zgarieturi de creion, acolo sunt experimentele sale de exprimare a creativitatii.
- Acolo unde vezi hartie igienica pe jos, exista capacitatea copilului de a merge singur la baie.
- Acolo unde vedzi rufele pe jos, exista intentia copilului de a te ajuta sa le separi pentru a le spala.
Iar acestea sunt doar cateva exemple. Exista mii de alte exemple de acest fel. Totul este sa descoperi aceste lucruri prin ochii copilului tau.
FOTO: freepik.com