Copiii invata lucruri din tot ce ii inconjoara, iar arta ar trebui sa fie parte din educatia lor inca de cand sunt mici. Fie ca vorbim despre muzica, dans, pictura sau alte feluri de arta, toate ii ajuta pe copii sa isi dezvolte creativitatea si imaginatia. Punandu-i pe cei mici fata in fata cu cat mai multe acte artistice, parintii pot descoperi inca de la varste fragede daca fiul sau fiica lor are anumite inclinatii catre un anumit tip de arta sau catre altul.
Fiecare tip de arta are un impact urias asupra dezvoltarii copiilor, iar felurile in care ii ajuta pe cei mici sunt nenumarate. Iata cateva motive care va vor convinge ca muzica, desenul, pictura, sculptura, mestesugurile etc. ar trebui sa faca parte din viata copiilor vostri inca de la varste fragede.
Arta ii ajuta pe copii sa isi descopere calitatile si sentimentele
Chiar daca nu isi dau seama de calitatile lor, copiii le pot exprima in fel si chip, cu ajutorul artei. Aceasta scoate la iveala cele mai sensibile trairi si cele mai profunde emotii ale celor mici.
Ati vazut, cu siguranta, filmulete in care bebelusi de numai cateva luni lacrimeaza atunci cand aud o melodie sensibila. Iar acesta este doar un exemplu in acest sens.
Capata libertate de exprimare
Arta le ofera copiilor instrumentele de a exprima ce simt, chiar daca nu verbal. Pictura este o idee nemaipomenita de a descoperi ce simte copilul vostru si este o metoda folosita adesea si de psihologi, pentru a intelege ce ii framanta pe cei mici.
Dati-le o panza alba si acuarele potrivite pentru varsta lor si s-ar putea sa fiti surprinsi de ce vor exprima.
Activitatile artistice imbunatatesc motricitatea fina
Potrivit unui studiu publicat in revista Realitate si reflectie, atunci cand un copil este implicat in acte creative precum pictatul, desenatul sau chiar decupatul si lipitul, muschii mainilor si ai degetelor lucreaza cel mai mult, iar motricitatea fina se imbunatateste.
Ajuta la dezvoltarea limbajului
Copiii invata sa se exprime mai bine prin intermediul creatiei. Atunci cand au pictat sau decupat ceva, putem vorbi cu ei despre ce au creat, ii putem incuraja sa ne povesteasca ce au facut, ajutandu-i in acest fel sa isi dezvolte nu numai imaginatia, ci si vocabularul.
Se bucura de lucrurile din jurul lor
Nimic nu este mai satisfacator pentru un copil decat sa vada rezultatul unui lucru pe care l-a facut de la zero. Atunci cand termina de pictat, de colorat sau de modelat ceva, felicitati-l si faceti-l sa se simta mandru de creatia lui. Acest lucru ii va imbunatati stima de sine si creativitatea.
Este foarte important sa il incurajati sa creeze, mai ales in contextul in care copiii sunt din ce in ce mai ancorati in lumea digitala si uita sa se mai bucure de activitati care le provoaca imaginatia.
Le creste abilitatea de a rezolva problemele
Arta ii ajuta pe copii sa isi dezvolte gandirea critica, iar acest lucru este esential in rezolvarea problemelor si conflictelor. Copiii mici invata sa gandeasca constructiv atunci cand sunt implicati intr-un proces de creatie. De exemplu, daca au colorat ceva gresit, cauta modalitati sa remedieze sau cer ajutor, iar acest lucru ii va ajuta si in viata de zi cu zi.
Se conecteaza cu ei insisi
Prin intermediul artei, copiii devin constienti de ei insisi, atat fizic, cat si emotional. De exemplu, atunci cand vor sa se deseneze pe ei sau pe membrii familiei, vor fi atenti atat la detalii fizice, cat si la expresii.
Puteti avea surpriza sa vedeti ca unii membri ai familiei zambesc in portrete si ca altii sunt tristi. Totul tine de viziunea celor mici si de filtrul prin care trec ei emotiile atunci cand creeaza.
Dincolo de beneficiile descrise anterior, arta ii ajuta pe parinti sa descopere anumite talente ale copiilor si sa ii ghideze in domeniul in care se pricep inca de mici. Un copil pasionat de pictura poate fi indrumat catre artele plastice inca de mic. Daca observati ca micutul vostru vibreaza atunci cand aude muzica, are ureche muzicala sau incearca sa reproduca anumite sunete de instrumente, este important sa ii cultivati talentul si sa il ghidati catre un instrument muzical.
Nu intotdeauna copiii fac performanta din talentul lor, dar ii poate ajuta sa isi gaseasca un hobby si sa aiba o activitate care sa le faca placere si pe viitor.
Foto: Pixabay.com