Copiii petrec mai putin timp in fata televizorului decat o faceau acum 2 decenii, spun specialistii. Dar asta nu inseamna ca folosesc timpul castigat pentru a se juca cu alti copii sau pentru sport. Se pare ca acestia petrec din ce in ce mai multe ore in fata calculatorului, ceea ce este ingrijorator. Unul dintre riscuri e dependenta de calculator. Afla cat trebuie sa il lasi pe copil sa stea in fata calculatorului in fiecare zi!
Este important sa evaluezi timpul pe care il petrece copilul in fata calculatorului, dar sa il raportezi la totalul de timp acordat zilnic acestui tip de activitate, plus tv-ul si jocurile video ori alte gadgeturi care-i consuma timpul in acelasi mod ca si calculatorul.
Cat timp are voie copilul la calulator?
Copiii isi vor arata interesul pentru calculator inca de cand sunt foarte mici. Acest lucru se intampla si din cauza faptului ca ii vad pe ceilalti membrii ai familiei ca petrec foarte mult timp la el. Lor le place sa imite tot ce fac adultii! Pe masura ce creste si va afla mai multe despre cum functioneaza si ce poate face calculatorul, va invata programe si jocuri noi cu atat creste si interesul lui pentru acesta si va cere chiar el sa stea si mai mult timp. Cert este ca in copilarie va deveni jucaria lui preferata, de care nu se va mai putea dezlega.
La varsta prescolara, cam intre 3 si 5 ani, copiii nu trebuie sa petreaca mai mult de 10-15 minute in fata calculatorului. Acesta ii solicita mult, in special vederea, si ii poate obosi foarte repede.
Pe masura ce cresc poti mari si timpul pe care il vor petrece in fata lui. Insa specialistii sustin ca niciodata nu ar trebui ca un sa petreaca mai mult de 1-2 ore pe zi in acest mod. Se aplica aceeasi regula ca in cazul timpului petrecut la tv.
Specialistii au descoperit ca mai mult de 2 ore petrecute zilnic in fata calculatorului ii predispune pe copii unui risc foarte mare de a suferi de probleme psihologice, indiferent de modul in care isi petrec restul zilei. Se pare ca riscul este cu 60% mai mare decat in cazul copiilor care nu petrec deloc sau petrec mult mai putin timp in acest fel.
Indiferent de varsta sau sex, specialistii avertizeaza parintii sa isi educe copiii asftel incat sa nu depaseasca niciodata mai mult de 2 ore de folosire a calculatorului pe zi.
Cum limitezi timpul copilului petrecut in fata calculatorului?
• stabileste reguli si limite inca de dinainte de a incepe sa il initiezi pe copil in tainele lui si asigura-te ca le respecta mereu;
• gaseste o solutie pentru atunci cand expira timpul petrecut in fata lui si copilul raspunde "dar sunt in mijlocul jocului"; retine ca orice joc are o setare de salvare a lui in orice nivel s-ar afla la momentul respectiv, asa ca nu te poate pacali; daca nu stie ca jocul are si aceasta functie, ajuta-l sa o gaseasca si sa o foloseasca, insa asigura-te ca inchide calculatorul la ora la care ati convenit sa o faca;
• da prioritate activitatilor casnice si temelor pentru scoala inaintea oricarui minut la calculator;
• este indicat sa ai intotdeauna o alternativa la-ndemana pentru momentul in care expira timpul; gandeste-te la alta activitate care-i place pe care sa o faca imediat dupa aceea pentru a evita izbucnirea unor crize de isterie;
• nu pune calculatorul in camera copilului, tentatia e prea mare si poti scapa din maini controlul asupra folosirii lui de catre copil;
• supravegheaza-l mereu atunc cand sta pe internet.