Ce curs de dans sa aleg pentru copilul meu

/ / Modificat: 2015-04-14
Ce curs de dans sa aleg pentru copilul meu

Dansul reprezinta arta care-i ofera copilului posibilitatea de a se mentine in forma intr-un mod distractiv si amuzant. Reprezinta o activitate extracurriculara de pe urma careia cel mic poate castiga cativa prieteni, dar si o multime de abilitati fizice, intelectuale si emotionale esentiale pentru dezvoltare. Afla tot ce trebuie sa stii despre beneficiile dansului in viata copilului, dar si despre principalele tipuri de dans potrivite pentru aceasta varsta!

Beneficiile dansului pentru dezvoltarea copilului

Dansurile au numeroase beneficii de ordin fizic, mental si emotional in dezvoltarea copilului. Este o arta care deschide noi orizonturi in modul de crestere si dezvoltare al acestuia.  

Imbunateste conditia fizica si stimuleaza cresterea

Primele si cele mai importante beneficii ale dansurilor sunt cele care contribuie la dezvoltarea fizica. La cursurile de dans, copilul:

  • se mentine in forma;
  • consuma energia in exces;
  • dobandeste o tinuta frumoasa;
  • invata sa-si coordoneze miscarile;
  • isi dezvolta musculatura si sistemul osos.

Tinuta pe care cel mic trebuie sa o adopte si mentina in timpul dansului previne aparitia mai multor afectiuni de postura sau ale coloanei vertebrale frecvent intalnite la copii - scolioza, lombalgii, picioare cracanate sau in X etc.  

Imbunatateste functiile sistemului nervos central

Dansul are si beneficii de ordin cognitiv, datorita faptului ca in timpul miscarilor creste fluxul sanguin de la nivel cerebral. Stimuleaza functiile cerebrale, imbunatateste memoria si concentrarea si contribuie la imbunatatirea procesului gandirii.

Dezvolta abilitati sociale importante

Inscrierea la cursurile de dans echivaleaza cu integrarea copilului intr-o comunitate, in care ia contact cu copii de diverse varste si din diverse medii sociale. Participarea la cursurile de grup ii ofera posibilitatea de a interactiona cu acestia si de a-si face prieteni noi.  

Creste stima de sine

Dansurile au impact puternic si in dezvoltarea emotionala a copilului. Unul dintre cele mai importante beneficii pe care le castiga frecventand astfel de cursuri este stima de sine puternica. Dansul ajuta copilul sa se simta bine in propria piele, sa-si descopere calitati si talente nebanuite si sa-si imbunatateasca imaginea de sine.  

Ajuta la educare si disciplinare

Participarea la cursuri de dans necesita respectarea unor reguli clare, antrenamente solicitante, concentrare si multa atentie. Toate aceste abilitati au un rol esential in disciplinarea copilului, in viata de zi cu zi. Atunci cand face parte dintr-un grup, copilul interactioneaza atat cu adulti, cat si cu copii. Interactiunile dintre ei ajuta nu doar la dezvoltarea abilitatilor sociale, ci si la deprinderea bunelor maniere. Cel mic invata sa vorbeasca cand ii vine randul, sa-si ajute colegii la nevoie, sa utilizeze formule corecte de adresare etc.  

Are efect calmant sau relaxant

Inainte de orice, dansul este o activitate recreationala, care are rolul de a destinde copilul si de a combate stresul acumulat la scoala sau in alte contexte. Copilul se distreaza in timpul miscarilor ritmice si primeste o binemeritata doza de relaxare.

Intareste sistemul imunitar si protejeaza organismul de boli

Dansul este nu numai o forma de exprimare artistica, ci si o activitate fizica. Miscarile intense pe ritmuri muzicale atrag toate beneficiile pe care le are sportul pentru sanatate, unul dintre cele mai importante fiind intarirea sistemului imunitar. Dansul actioneaza ca o "vitamina" puternica in organism, crescand rezistenta acestuia la boli sau infectii.  

Tipuri de cursuri de dans

Dans popular sau folcloric

Cursurile de dans popular sau folcloric sunt potrivite pentru copiii de toate varstele. Daca vrei sa-ti cresti copilul in spiritul traditiilor nationale, atunci dansurile folclorice reprezinta cea mai potrivita alegere. Prin intermediul dansului popular, copilul face miscare, dar descopera si valorile si traditiile autentice romanesti, contribuind la perpetuarea lor.

In cadrul cursurilor de dans folcloric, copilul are ocazia sa descopere miscari spectaculoase, care-l mentin in forma, dar il fac si specialist in hore, sarbe, batute moldovenesti sau invartite ardelenesti.  

Dansuri sportive

Dansurile sportive reprezinta cea mai populara alegere a parintilor pentru copii. Cele mai multe scoli de dans se bazeaza pe notorietatea si beneficiile pe care acest stil de dans il are in dezvoltarea copilului si vin in intampinarea parintilor cu oferte de neegalat.

Dansurile sportive au meritul de a contribui la dezvoltarea fizica armonioasa a celui mic si il ajuta sa dobandeasca o tinuta a corpului corecta. Dansurile sportive cuprind doua sectiuni mari:

  • dansuri standard (vals lent sau vienez, tango, slow fox, quick step);
  • dansuri latino-americane (samba, cha cha, rumba, passo doble, jive).

Dansuri de societate

Dansurile de societate sunt diferite de cele sportive, chiar daca multa lume le confunda adesea. Sunt inrudite cu primele, dar au un ritm mai lent si miscari ceva mai gratioase decat acestea. Nu sunt competitive, precum cele sportive, ci recreationale.

Si categoria dansurilor de societate se imparte in doua sectiuni:

  • dansuri de salon - tango, vals vienez si lent, foxtrot, discofox;
  • dansuri latino - rumba, samba, merengue, cha cha.

Cursuri de balet

Baletul este unul dintre cele mai gratioase si elegante tipuri de dans. Miscarile mladioase ale corpului se imbina pe ritmurile cuceritoare ale muzicii intr-un ansamblu coregrafic atent repetat. Baletul imbina dansul clasic cu cel modern in cel mai frumos si elegant mod. Copilul are ocazia sa deprinda secvente de dans din:

  • dansuri de caracter (mazurca, polka, vals, dans rusesc, ceardas, tarantela);
  • dansuri de tip baroc (gavota, menuet).

Te gandesti sa iti dai copilul la cursuri de dans? Ce stil de dans ti se pare potrivit pentru el si de ce? Mai cunosti si alte beneficii ale dansurilor in dezvoltarea si sanatatea micutului? Spune-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Cursuri dans copii Dansuri copii

Articole recomandate

Citeste si despre