Copiii cu caracter puternic. Cum sa te porti cu ei

/ / Modificat: 2024-01-08
Copiii cu caracter puternic. Cum sa te porti cu ei

A fi parinte nu este o sarcina usoara pentru nimeni si devine un pic mai complicat atunci cand copilul are un caracter puternic sau un caracter complex. Dar acest lucru nu trebuie sa fie un lucru rau, cu atat mai putin coplesitor, deoarece iti ofera sansa de a incerca stiluri de parenting diferite de cele pe care le cunosti. Poate fi o mare aventura! Dar cum o facem? Cum ne descurcam cu un copil cu un caracter puternic?

Caracter vs. temperament

Este important sa clarificam ce inseamna sa ai mult caracter. Pentru inceput, sa facem diferenta intre caracter si temperament.

Temperamentul inglobeaza un mod de a fi si trasaturi innascute; este in mare parte mostenit si originea sa este genetica. Temperamentul nu poate fi schimbat prin actiuni, educatie sau mediu.

Caracterul, pe de alta parte, este dobandit (invatat), desi este, de asemenea, influentat de genetica. In acest caz, caracterul este modificabil, adica este educabil.

Ce inseamna sa ai un caracter puternic?

Cand vorbim despre a avea un caracter puternic, ne referim la o mare intensitate emotionala, dublata de dificultati in a controla sau gestiona aceste emotii. 

Dar cum sa ne ocupam de copiii cu un caracter puternic?

Nu recurge la comparatii

Cand vedem copii al caror comportament este mai usor de gestionat decat al nostru, suntem adesea tentati sa comparam si sa spunem lucruri de genul: "de ce nu te comporti ca X" sau "de ce nu esti si tu la fel de cuminte precum Y". Acest lucru nu serveste la nimic, cu exceptia faptului ca il face pe propriul copil sa se simta foarte rau si frustrat ca nu poate (si probabil ca nu vrea) sa fie precum copiii cu care il comparati.

Pune-te in locul lor

Empatia este fundamentala atunci cand ne ocupam de orice copil, nu doar de cei cu un caracter puternic. Aceasta calitate ne permite sa ne punem in locul lor si sa intelegem cum traiesc ei situatiile. Nu le minimaliza niciodata sentimentele, asculta-i si invita-i sa explice ce li se intampla.

Implica-l

Una dintre modalitatile prin care iti poti ajuta copilul cu vointa puternica sa isi gestioneze mai bine intensitatea este sa-l implici in ceea ce faci. Acest lucru il va ajuta sa se simta luat in seama si, in plus, il va ajuta sa invete sa colaboreze si sa coopereze. Si nu este vorba doar de implicarea copilului tau, ci si de implicarea ta. In loc sa ii ceri copilului sa faca lucruri, alatura-te si spune fraze precum: Hai sa ne spalam pe dinti, in loc sa ii spui doar sa se spele, de exemplu.

Nu uita sa explici motivele

Explica-i copilului de ce se intampla anumite lucruri. Nu este suficient sa ii spui ce ar trebui sa faca sau ce te astepti sa faca. Copilul trebuie sa inteleaga motivul pentru care se intampla. De exemplu: in loc sa-i spui copilului ca trebuie sa ramana asezat intr-un restaurant, fara alte explicatii, ii poti spune ca este un loc unde toata lumea vrea sa manance in liniste si ca cineva care alearga in jurul lui ar fi enervant.

Ofera intotdeauna optiuni

Pentru copiii cu vointa puternica, este posibil ca educatia bazata pe o disciplina stricta sa nu functioneze. De fapt, aceasta poate duce la un comportament mult mai sfidator. Asadar, ceea ce ar trebui sa faci este sa-i oferi optiuni ori de cate ori este posibil. Da-i spatiu pentru a decide ce sa faca. Poti negocia cu el, in acest fel, decizia va fi a lui si nu impusa de tine, astfel incat va fi mai implicat in ea.

  • Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Caracter Sfaturi comportament copil

Articole recomandate

Citeste si despre