Copiii mai mici iau decizii mai bune fata de copiii mai mari, potrivit studiului

/ / Modificat: 2019-05-24
Copiii mai mici iau decizii mai bune fata de copiii mai mari, potrivit studiului

Copiii intre patru si cinci ani iau decizii mai bune, bazate pe rationamente mai complexe decat cei cu varste mai mari.

Primii tin cont atat de informatiile sociale cat si de informatiile numerice, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Waterloo din Canada.

Cercetatorii au constatat ca odata cu inaintarea in varsta avem tendinta sa trecem cu vederea anumite parti de informatii pe care cei mici le sesizeaza aproape intuitiv.

"Copiii poate nu iau toate implicatiile informatiilor pe care le primesc. Acestia filtreaza rapid informatiile prin propria perspectiva si folosesc datele in modul in care cred ei ca au cel mai mult sens. Iar invatatorii si profesorii ar trebui sa tina cont de aceste aspecte", a afirmat Samatha Gualtieri, co-autorul studiului, conform studyfinds.org.

Copiii incep sa ia decizii de la 4 ani

Din cercetari a rezultat ca cei mici incep sa faca aceste scurtaturi in procesul decizional incepand cu varsta de patru ani iar la sase ani pot lua in calcul toate aspectele unei informatii, precum un adult.

Oamenii de stiinta au desfasurat doua experimente in care 288 de copii au fost testati pentru a vedea ce tip de informatii au folosit pentru a lua decizii: sociale, numerice sau ambele, iar rezultatele au aratat ca 95% dintre copiii de sase ani au tinut cont numai de informatiile sociale in timp ce 70% dintre micutii de cinci ani si 45% dintre cei de patru ani s-au bazat numai pe informatiile sociale in luarea deciziilor.

"Este bine pentru noi sa stim ca copiii percep diferit informatiile, in functie de varsta si ar trebui sa tinem cont de acest lucru cand vrem sa-i invatam lucruri noi," sustine Stephanie Denison, co-autor al studiului si profesor asociat la Departamentul de Psihologie.

Cat despre adulti, acestia sunt obisnuiti sa respinga anumite aspecte ale informatiilor pentru a economisi timp si energie. Iar aceasta abordare este una normala deoarece adultii iau mii de decizii intr-o zi.

Taguri Luare decizii copii

Articole recomandate

Citeste si despre