Copilul este speriat de artificiile de la miezul noptii? Cum il poti ajuta

/ / Modificat: 2022-12-29
Copilul este speriat de artificiile de la miezul noptii? Cum il poti ajuta

Anul Nou este tot mai aproape. Iar cel mai important moment din an este marcat an de an, cu focuri de artificii si petarde. In timp ce noi ne bucuram de explozia de lumini de pe cer, copiii pot fi foarte speriati din cauza bubuiturilor puternice de care acestea sunt insotite.

Daca si micutul tau este speriat de artificii, iata 6 sfaturi care iti pot fi de folos:

1. Fii un detectiv al sunetelor

Multi copii, fie ca au sau nu probleme de procesare senzoriala, se vor speria adesea cand aud un sunet neasteptat. Ar putea fi si un scartait in podea. Sau ar putea fi un dulap care se inchide, facandu-i sa se intrebe: "Ce a fost asta?!". Atunci cand descopera ce cauzeaza sunetul, copiii vor descoperi ca nu au de ce sa se teama. Faceti o plimbare in cartier sau in jurul casei si ascultati sunetele pentru a determina de unde incep. Odata ce vor gasi originea sunetelor, vor intelege mai bine zgomotele neasteptate. Acelasi lucru se intampla si in cazul artificiilor. Arata-i filmulete cu artificii pentru a sti la ce sunete sa se astepte in momentul in care se apropie miezul noptii.

2. Pune-i intrebari

Temerile si anxietatea provin adesea din necunoscut. Intrebari de tipul “Ce se intampla daca..” ii ajuta pe micuti sa scape mai usor de anxietate. Aceste intrebari pot fi folosite in orice situatie. In cazul de fata insa, intrebarile ar trebui sa-l faca pe copil sa-si realizeze ca zgomotele produse de artificii si petarde nu ii fac nimic rau atata timp cat nu iese in strada, unde poate fi lovit, din greseala, de una dintre acestea.

3. Numarati

Stiai ca, dupa ce scanteia artificiilor atinge cerul, adesea BOOM-ul se va auzi dupa aproximativ 1 secunda? Foloseste-te de acest truc si numara alaturi de copil o secunda, de fiecare data cand vedeti scanteia unei artificii.

Daca copilul aude sunetul, dar nu vede artificiile, spune-i ca, cel mai probabil, a fost data intr-o alta directie, spre care fereastra nu are vizibilitate, de exemplu in spatele blocului/casei. 

4. Anticipati momentul zgomotelor mari

Un al mod de a face fata acestei perioade este sa anticipezi sunetele si zgomotele provocate de artificii si sa-i pui pe copii sa faca si mai multa galagie. Foloseste trompete, fluere sau clopotei pentru a marca trecerea dintre ani intr-un mod vesel si unic. Invatandu-i acest truc, ii imputerniciti sa preia controlul asupra temerilor lor!

5. Imbratisari mari

Copiilor le place sa se simta in siguranta atunci cand sunt speriati, asa ca imbratiseaza-i la miezul noptii si spune-le ca nu au de ce sa se teama. Nu li se va intampla nimic cat timp sunteti impreuna. 

6. Foloseste casti pentru atenuarea zgomotului

Uneori, frumusetea focurilor de artificii nu compenseaza zgomotele produse, iar copiii sunt in continuare speriati, in special cei mici. In acest caz, o pereche de casti pentru anularea zgomotelor ii poate ajuta pe copii sa treaca usor peste aceasta perioada.

FOTO: freepik.com

Taguri Activitati revelion Revelion copii

Articole recomandate

Citeste si despre