Copilul la 3 ani si 3 luni este din ce in ce mai atent la cei din jurul sau si la diferentele dintre el si ceilalti si nu se teme sa puna intrebari uneori jenante, cu voce tare.
La acesta varsta este bine ca explicatiile sa fie scurte si simple. Copilul tau este destul de mare ca sa ii poti vorbi deja despre diferentele evidente dintre oameni precum culoare pielii, greutatea sau anumite tipuri de handicap fizic, dar si despre acceptare fara a judeca.
La 3 ani si 3 luni copilul poate sa inceapa sa te ignore si ca sa eviti aceste situatii este bine sa ii transmiti cu fermitate ce doresti de la el si chiar sa ii dai cateva instructiuni.
De exemplu, daca vrei sa il iei de la locul de joaca, ii poti spune "strange-ti jucariile si ia-ti la revedere de la copii", in loc sa ii spui "mergem acasa".
La varsta de 3 ani si 3 luni (39 luni), copilul este deja maricel, iar dezvoltarea lui cognitiva, sociala si emotionala sunt in prim planul evolutiei lui. Este perioada intrebarilor jenante, de tipul "cum se fac copiii?", "care este diferenta intre baietei si fetite?", "ce este sexul?" si a descoperirii propriei identitati sexuale. Joaca este activitatea lui principala, iar razvratirile comportamentale ale prescolarului sunt o provocare pentru tine. Descopera principalele aptitudini ale copilului la varsta de 39 de luni, dar si situatiile neprevazute cu care te-ai putea confrunta in aceasta etapa a copilariei!
Dezvoltarea fizica a copilului la 3 ani si 3 luni
Din punct de vedere al motricitatii, copilul a dobandit o multime de abilitati fizice noi pana la varsta de 3 ani, dar nici de acum incolo nu lipsesc "premierele" in dezvoltarea lui. Tot in aceasta perioada, isi pune la punct sau dezvolta mai bine abilitati deja dobandite, precum alergat, catarat, urcat si coborat scari, mers pe varfuri, aruncarea si prinderea mingei. Cele mai importante achizitii sunt in dezvoltarea motrica fina.
Copilul incepe sa isi foloseasca cu mai multa precizie manutele si degetelele. Din acest motiv, trenuletele, creaioanele, puzzle-urile, jucariile pentru apa si lego-urile devin jucariile lui preferate in aceasta perioada. Prescolarul face progrese si in ceea ce priveste abilitatea de a se dezbraca de hainute.
Daca pana acum, era apt doar sa se imbrace cu unele hainute, la varsta de 39 de luni, poate sa desfaca nasturi sau sa traga fermoarul, daca ai grija sa ii arati frecvent. Important este sa-l incurajezi si sa ii lauzi fiecare reusita, pentru a-l stimula sa invete si mai mult cum se scot hainutele sau deschid ori inchid pantofiorii.
Comportamentul si dezvoltarea emotionala ale copilului la 3 ani si 3 luni
Imediat dupa implinirea varstei de 3 anisori, copilul incepe sa fie constient ca este o persoana individuala, separata de cei din jurul lui. Constientieaza ca are sentimente si nevoi separate de ale altora si este capabil sa recunoasca starile celor din jur, ceea ce este un pas enorm in dezvoltarea lui cognitiva si emotionala si un avantaj pentru tine, in procesul de disciplinare.
Este perfect capabil sa isi exprime verbal nevoile, sentimentele si ideile noi pe care le are, iar tu si cei din jur ar trebui sa intelegeti aproape toate cuvintele pe care le rosteste. Temerile si fobiile sunt specifice acestei etape a copilariei, iar cosmarurile vor continua si la aceasta varsta, chiar daca cu o frecventa mai redusa decat in trecut. Prescolarul reuseste sa isi controleze mult mai bine impulsurile si sa isi exprime sentimentele si emotiile verbal, nu comportamental, asa cum o facea pana de curand.
Este un progres important, deoarece si frecventa acceselor de furie scade, iar tu te poti intelege din ce in ce mai bine cu el. Acest lucru nu inseamna ca va fi mereu ascultator. Tendinta de a te sfida si de a face sau obtine ce doreste va continua si acum, mai ales cu "instrumentele" potrivite, care stie ca dau roade: plansete, rugaminti insistente, mita etc.
Comunicarea copilului la 3 ani si 3 luni
Chiar daca mai poate intampina mici probleme cu pronuntia cuvintelor, prescolarul de 3 ani si 3 luni foloseste coerent si cursiv o multime de cuvinte pe care le combina in fraze din ce in ce mai complexe. Imbunatatirea dictiei si folosirea din ce in ce mai corecta a formelor gramaticale ale verbelor si substantivelor il transforma intr-un tovaras de conversatie de exceptie.
Te poate surprinde cu unele dintre cele mai delicate intrebari legate de Dumnezeu, nasterea copiilor sau sex, de aceea, este recomandat sa fii pregatita cu raspunsuri adecvate, pe masura capacitatii sale de intelegere.
Articole si informatii utile despre copilul de 3 ani si 3 luni
Procesele senzoriale la copii de 3-4 ani
Cum ajuti copilul sa fie un bun ascultator?
Metoda Montessori sau cum dezvoltam capacitatea copilului de a invata
Cum dezveti copilul de suptul degetului?
7 activitati pentru stimularea creierului la copiii mici
Imitarea adultilor, identificarea cu parintii
Nutrientii cheie pentru dezvoltarea copilului
Somnul copilului la 3 ani si 3 luni
Incepand cu varsta prescolara, copilul are nevoi mai reduse de somn decat in trecut. Daca dormea si pana la 13 ore zilnic, incepand cu varsta de 3 ani, numarul de ore de somn dintr-o zi nu depaseste 11-12. In general, prescolarul doarme toate cele 11-12 ore pe timpul noptii si nu mai are niciun pui de somn de dupa-amiaza in program. Daca micutul tau inca mai cere sa doarma la pranz, nu il refuza.
Majoritatea parintilor unui copil de 39 de luni se confrunta frecvent cu refuzul celui mic de a adormi la ora stabilita in program, seara. Pentru a evita aceasta situatie, este recomandat sa continui cu rutina de somn in programul lui zilnic, dar sa ai grija sa o adaptezi varstei si abilitatilor lui. Include in rutina lui cititul, periajul dentar, schimbarea in pijamale de unul singur, conversatiile private cu el, un joc relaxant, astfel incat sa adoarma mai repede si mai usor.
Alimentatia copilului la 3 ani si 3 luni
In absenta predispozitiilor catre alergii alimentare, copilul de 3 ani si 3 luni poate manca absolut orice fel de aliment, atat timp cat este hranitor si sanatos. Este recomandat ca meniul zilnic sa fie cat mai diversificat cu putinta si sa cuprinda alimente din toate categoriile: fructe, legume, carne, lactate, cereale etc.
Programul alimentar zilnic cuprinde 5 mese, dintre care 3 sunt mese principale, iar 2 sunt gustari. Dimensiunile portiilor sunt stabilite cel mai bine de medic. In functie de parametri de crestere - greutate si inaltime - pe care-i inregistreaza la aceasta varsta, pediatrul va stabili si aportul caloric zilnic necesar si nevoile nutritionale ale acestuia.
Tine cat mai departe copilul de fast-food si alimente nesanatoase care-i afecteaza cresterea si dezvoltarea. Daca cel mic prinde gustul alimentelor nocive pentru sanatate - de exemplu, cartofi prajiti - te-ai putea confrunta cu situatia in care ti-ar putea cere tot timpul aceasta mancare in defavoarea altora, mai sanatoase. Incepe sa faca nazuri la alte alimente pe care odinioara le manca si sa ai ceva de furca cu el in a-l convinge sa le pape.
Copilul mananca singur, fara ajutor din partea ta, si sta la masa cu toata familia. Este capabil sa respecte cateva dintre principalele bune maniere la masa, daca ai grija sa i le repeti constant si sa fii perseverenta in disciplinarea lui.
Cu ce achizitii noi te-a surprins copilul la 3 ani si 3 luni? Povesteste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!