O rutina de somn este necesara si indispensabila in dezvoltarea sanatoasa a bebelusilor si a copiilor Aceasta rutina nclude, de asemenea, siestele, acele perioade scurte de odihna care sunt benefice pentru sanatatea si creierul micutilor.
Pe masura ce bebelusii si copiii cresc, durata si cantitatea de somn scad, dar acesta continua sa fie o parte importanta si normala a primilor ani de viata, cel putin pana la varsta de trei sau patru ani, potrivit Asociatiei Spaniole de Pediatrie (AEP).
Cu toate acestea, vor exista momente in care copiii vor refuza sa doarma. Multi parinti care se confrunta cu aceasta problema se intreaba ce ar trebuie sa faca pentru ca micutul sa doarma. Iata cateva sfaturi daca te confrunti cu aceasta problema.
Ce trebuie sa faci daca micutii refuza sa doarma
Primul lucru pe care trebuie sa-l stii este ca nu trebuie sa fortam niciodata un bebelus sau un copil sa doarma. Nu se va intampla absolut nimic daca o zi (sau doua) sar peste somnulel, atata timp cat doarme numarul de ore recomandat in functie de varsta.
In schimb, este important sa incerci sa afli cauza pentru care copilul refuza sa doarma. Poate este ceva ce il deranjeaza (eruptii dentare, febra, stare de rau), schimbari de rutina, ii este foame sau trebuie schimbat, etc. Absolut toate posibilitatile trebuie luate in calcul.
Pe de alta parte, daca aceasta problema se repeta frecvent poate fi necesar sa faci unele ajustari in rutina copilului. De exemplu, cu cateva minute inainte de ora obisnuita de somn, puteti face o activitate linistita, cum ar fi citirea unei povesti, pentru a-l ajuta pe copil sa se relaxeze.
Bineinteles, nu trebuie sa uitam importanta unui mediu care sa ii invite la odihna. Alegerea unui loc linistit, cu o temperatura placuta, o muzica usoara, instrumentala si o lumina slaba sunt elementele ideale pentru a-l invita sa traga un pui de somn.
De asemenea, este posibil ca, in ciuda tuturor eforturilor copiii pur si simplu sa nu doreasca sa doarma pentru ca nu au nevoie de somn in acel moment. In acest caz, in functie de varsta copilului, poate fi necesa sa muti ora de somn. Sau sa il culci seara mai devreme.
Ce se intampla daca un copil refuza sa doarma la pranz?
Acest lucru se intampla, de obicei, intre trei si cinci ani, cand copiii incep sa mearga la gradinita si isi schimba rutina. Schimbarea va fi treptata si, in cele din urma, va veni ziua in care copiii isi vor lua adio de la somnul zilnic de pranz. Acest lucru se intampla dupa varsta de 4-5 ani si depinde de la caz la caz. In timp ce unii copii vor refuza sa mai doarma la pranz de la 4 ani, altii pot avea nevoie de somn pana la 10-12 ani.
FOTO: freepik.com