Cum iti ajuti copiii sa faca fata respingerilor

/ / Modificat: 2023-03-22
Cum iti ajuti copiii sa faca fata respingerilor

Respingerea este una dintre cele mai neplacute emotii pe care le poate simti o fiinta umana. Cu totii cautam sa fim acceptati si apreciati de mediul in care ne aflam. Cu toate acestea, nimeni nu poate scapa de acest sentiment in termeni absoluti.

Primele momente in care un copil se simte respins sau exclus au de obicei legatura cu o situatie de la scoala. De exemplu, pentru ca un coleg de clasa nu vrea sa se joace cu el sau pentru ca un alt copil ii marcheaza ceva la personalitatea sau aspectul fizic care nu ii place. Daca te intereseaza cum sa ii ajuti pe copii sa faca fata acestui sentiment dureros, citeste mai departe.

Copiii si respingerea

La fel ca adultii, copiilor nu le place totul. De asemenea, au preferinte, gusturi si interese specifice. Acest lucru inseamna ca exista unele jocuri, obiecte, atitudini si chiar persoane care nu le plac.  Problema nu este respingerea, ci uneori modul in care aceasta este exprimata este foarte dureros pentru cealalta persoana. Adevarul este ca, copiii au tot dreptul sa aiba mai multa afinitate cu unii colegi decat cu altii.

Cu toate acestea, situatia devine mai complicata atunci cand un elev simte ca nu se integreaza cu ceilalti, deoarece majoritatea copiilor din clasa il dau la o parte.  Inainte de a iti oferi idei pentru a-i ajuta pe copii sa faca fata respingerii, e bine de precizat ca acestea nu sunt destinate bullying-ului scolar. Mai degraba, ele vizeaza respingerea non-mal intentionata pe care orice copil o poate simti in contextul clasei.

Idei pentru a-i ajuta pe copii sa faca fata respingerii

Oamenii primesc o multime de "nu" de-a lungul vietii lor. In functie de etapa in care ne aflam, respingerea vine in diferite scenarii: "Nu vreau sa ma joc cu tine", "Nu vreau sa te sarut", "Nu vreau sa ies cu tine" sau "Nu vom continua procesul de selectie pentru acest loc de munca".

Contrar credintei populare, aceste raspunsuri negative sunt cele care ne ajuta sa ne consolidam stima de sine. In acest fel, ele ne pregatesc sa toleram frustrarea atunci cand ceva ce ne dorim ne tranteste usa in nas. A invata sa facem fata respingerii de la o varsta frageda este un lucru pe care ar trebui sa il luam in considerare. Acum, iata care sunt principalele recomandari pentru a-i ajuta pe copii.

Naturalizarea ideii de a nu placea tuturor

Dupa ce ne-am asigurat ca nu este vorba de o situatie de bullying, trebuie sa le transmitem copiilor ca respingerea face parte din viata. Crezi ca acest mesaj este prea dur pentru un copil? Da, bineinteles ca da. Cu toate acestea, este o realitate care este mai bine sa nu fie luata prin surprindere.

Asigurarea unei atmosfere de dialog

Atat acasa, cat si in sala de clasa, este important sa se asigure spatii de dialog bazate pe respect. In acest sens, este esential ca copiii sa se simta confortabil sa vorbeasca despre sentimentele lor cu adultii din jurul lor.

Imbunatatirea abilitatilor lor sociale

Este clar ca si copiii cu cele mai bune abilitati sociale risca sa fie respinsi.  Cu toate acestea, este intotdeauna interesant sa se lucreze si sa se imbunatateasca abilitatile necesare pentru a relationa intr-un mod satisfacator. In acest sens, putem explica si invata copiii unele abilitati, cum ar fi urmatoarele:
Empatie.
Autocontrol.
Asertivitate.
Cooperare si companie.

Multumirea, prezentarea de scuze si includerea lui "te rog" la o cerere.

Perceperea esecului ca fiind valid si a respingerii ca fiind inevitabila

Exista foarte multe situatii care le pot da copiilor un sentiment de respingere. De exemplu, pentru ca un coleg de clasa nu i-a invitat in casa, pentru ca cineva le-a refuzat o imbratisare sau pentru ca cererea lor de inscriere intr-o echipa sportiva a fost respinsa.

Esecul inseamna ca nu se obtine rezultatul asteptat, ceea ce duce adesea la un grad ridicat de frustrare. Totusi, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa aruncam prosopul. Dimpotriva, putem interpreta fiecare esec ca pe o oportunitate de invatare.

FOTO: freepik.com

Taguri Atitudine respingere copii Cauze respingere copii Respingere copii

Articole recomandate

Citeste si despre