Cum reactionezi la prima dragoste a copilului

/ / Modificat: 2012-07-19
Cum reactionezi la prima dragoste a copilului

Te-ai gandit vreodata cum ar trebui sa reactionezi la prima dragoste a copilului tau? Este posibil sa crezi ca este prea devreme sa iti faci probleme in aceasta privinta, insa in realitate prichindelul tau se poate indragosti puternic oricand, de la gradinita pana la varsta liceului. Multi parinti tind sa nu ia in serios micile episoade de amor platonic ale micutilor, cand in realitate ele pot lasa urme adanci in personalitatea viitoare a micilor iubareti.

Foto: womensforum.com

Expertii sustin ca, de regula, prima dragoste vine in jurul varstei de 5-6 ani. Este vorba despre o traire afectiva pura (nu una erotica), inspirata de mediul familial in care copilul este incojurat de iubire.

Atunci cand micutul tau se integreaza intr-un grup si isi petrece cea mai parte a zilei cu copii de varsta lui, este firesc sa se ataseze rapid de o parte dintre acestia. Iata de ce si copilul tau poate experimenta primii fiori de dragoste extrem de timpuriu. Afla cum poti sa reactionezi corect in aceasta situatie delicata.

Stadiile tipice pentru prima dragoste a copilului

Inainte sa te gandesti la diversele moduri in care sa fii alaturi de micutul tau cand dezvolta o pasiune speciala pentru cineva, este important sa intelegi care sunt stadiile tipice pentru prima dragoste a copilului.

Ele au fost evidentiate de psihologi si iau aceeasi forma la nivelul mental al celor mici, chiar daca din exterior nu se observa la fel:

Stadiul idolatrizarii: copilul admira si idolatrizeaza persoana de care s-a indragostit, avand senzatia ca lumea se opreste atunci cand aceasta se afla prin preajma.

Stadiul anxietatii: in timp ce unii prichindei aleg sa nu dea curs emotiilor din motive diverse si se opresc la primul stadiu, exista si cazuri in care ei incearca sa se apropie de persoana indragita si traverseaza stari de anxietate si emotivitate crescuta; astfel, pot deveni irascibili si ostili, schimbandu-si drastic comportamentul normal.

Stadiul relatiei propriu-zise: copilul primeste atentie din partea persoanei pe care o "curteaza", incearca savo impresioneze cu orice pret si devine competitiv in raport cu potentialii "adversari".

Stadiul final: orice legatura amoroasa in copilarie are o finalitate rapida, de regula dupa 2-3 pupici si pierderea totala a interesului, cand micutul isi da seama ca persoana idolatrizata nu este intocmai asa cum el si-a imaginat-o; depasirea momentului poate fi una facila sau se poate solda cu dezamagire.

Sprijinul mamei la prima dragoste a copilului

Sprijinul mamei este foarte important la prima dragoste a copilului, deoarece este un bun inceput pentru consolidarea relatiei de incredere intre parinte si urmasul sau. Acorda o atentie sporita semnelor care iti indica instalarea unor sentimente speciale in inimioara puiului tau si indruma-l corect catre gestionarea sanatoasa a emotiilor sale.

Analizeaza semnele

Copiii extrovertiti vor fi dornici sa iti dea ei insisi vestea ca s-au indragostit, situatie in care nu mai este necesara "munca" de cercetare. In caz contrar, vezi cum reactioneaza atunci cand mentionezi numele unei persoane de sex opus din cercul apropiat (de regula, zambeste stanjenit si face gesturi stangace) sau observa in ce masura devine interesat de filmele romantice sau de jocurile "de-a mama si de-a tata".

Identifica "vinovatul"

Adreseaza-i apoi intrebari generale, care sa il aduca in punctul in care sa recunoasca: "Am observat ca te joci mai mult cu X in ultima vreme" sau "Iti place mult de X, cum te simti in preajma ei/lui?". Incearca sa nu te amuzi de raspunsurile sale, altfel il vei determina sa nu se mai deschida in fata ta.

Verifica reciprocitatea sentimentelor

Sa presupunem ca fetita ta s-a indragostit de un baietel de la scoala, iar tu ai dedus acest lucru din comportamentul si marturisirile sale. Roag-o sa iti povesteasca despre atitudinea lui fata de ea, iar daca sentimentele nu par reciproce, explica-i ca este in regula ca o persoana sa nu iti impartaseasca emotiile. Spune-i ca va primi si ea invitatii de prietenie de la baietei pe care nu ii simpatizeaza si ca este firesc sa ii refuze, fara sa se simta prost.

Stabileste limite

In timp ce prima dragoste a copiilor se consuma de obicei prin biletele de amor si joaca in timpul pauzelor, unii dintre acestia vor dori chiar sa se tina de mana sau sa isi dea cate un pupic pe obraz.

Specialistii spun ca acest tip de interactiune nu are nicio incarcatura sexuala la varstele mici, insa daca tu consideri ca un contact fizic prea intim nu este de bun augur, stabileste de la inceput cateva limite. Spune-i micutului tau ca are voie sa se joace cu prietena lui la scoala si sa ii ofere bombonele din pachetel, fara alte gesturi pe care le fac adultii.

Vindeca-i inimioara franta

Amorurile timpurii sunt foarte trecatoare, iar copiii trec de obicei cu usurinta peste ele. Totusi, copilul tau poate resimti primele neplaceri ale respingerii daca persoana draga refuza sa ii mai impartaseasca prietenia. In acest moment, interventia ta joaca un rol important, deoarece aceasta este prima lectie despre gestionarea sentimentelor pe care micutul tau o primeste in viata.

Scoate in evidenta toate calitatile sale si indreapta-i atentia catre ceilalti colegi care ii apreciaza compania. Povesteste-i intamplari din copilaria ta, da-i detalii precise despre ceea ce ai simtit si tu in fata unei dezamagiri si ajuta-l sa inteleaga ca aceste momente sunt firesti si se intampla tuturor.

Copilul tau trebuie sa primeasca asigurari ca a fi indragostit nu este o greseala. Cel mai important este sa nu il faci sa simta rusine sau stanjenire. Din pacate, multi parinti au o reactie agresiva in fata trairilor sentimentale ale copiilor, pentru ca nu stiu cum sa gestioneze mai bine problema. Rusinea din copilarie se transforma in frustrari si complexe pentru viitorul adult!

Trebuie sa fii constienta de faptul ca refuzul tau de a accepta prima dragoste a copilului nu va face ca problemele asociate cu o eventuala dezamagire sa dispara de la sine. Lanseaza discutii deschise despre actiunile copilului tau, daca vrei ca acesta sa dezvolte o prietenie sanatoasa cu tine.

Negociaza limitele pe care le impui si explica-ti detaliat motivele pentru care ii impui un anumit lucru. Doar in acest mod, comunicarea dintre voi va avea o baza sanatoasa pentru viitor.

Tu ai trecut prin prima dragoste a copilului tau? Poveste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii!

Taguri Prima dragoste Prima dragoste copil Prietenie copii

Articole recomandate

Citeste si despre