Copilul de azi este omul de cariera, sotul sau sotia, tatal sau mama, de maine! Indiferent de educatie, cariera sau de conturile din banca, copilul tau va fi cu adevarat fericit in viata daca va avea alaturi de el o persoana cu care sa formeze o familie puternica si unita! Comunicarea, respectul, impartirea responsabilitatilor si spiritul de echipa creeaza fundamentul unei casnicii reusite! Iata cum poti contribui la transformarea copilului dintr-un baietel intr-un viitor sot demn de toata lauda, prin cateva invataturi esentiale, pe care i le poti insufla inca din copilarie!
Ca sa pui bazele unui bun viitor sot, responsabil si intelegator, este important sa incepi din copilaria timpurie si sa ai ca punct de reper sau ca model relatia ta cu partenerul de viata.
O relatie bine inchegata si frumos construita cu cel de langa tine este o metoda esentiala de a ajuta copilul sa inteleaga cum functioneaza regulile unei casnicii sanatoase, inca de cand are cativa anisori.
Comunicarea cu partenerul
Din modul in care interactionezi cu partenerul este foarte important ca cel mic sa deprinda cateva invataturi importante pentru atunci cand va fi mare si va deveni, la randul lui, sot.
Comunicarea ajuta la rezolvarea problemelor in cuplu, la exprimarea dorintelor si sentimentelor, atat pozitive, cat si negative, si este una dintre cele mai importante moduri prin care doua persoane pot avea o relatie frumoasa si unita.
Pana la a se folosi de acest mic secret pentru a avea si a construi o relatie cu cineva, copilul trebuie sa deprinda cateva abilitati importante, care devin fundamentul pentru comunicarea de mai tarziu: sa invete sa asculte si sa se faca ascultat, sa invete cum sa vorbeasca cu o alta persoana, care sunt bunele maniere in discurs, cand trebuie sa raspunda, fara a intrerupe si asa mai departe.
Insa important este sa va vada vorbind mereu, comentand subiecte, rezolvand conflicte sau probleme cu ajutorul conversatiilor, pentru a-si da seama cat este de important dialogul si cat il poate ajuta pe viitor.
Impartirea responsabilitatilor
In orice casnicie sanatoasa, responsabilitatile trebuie impartite in mod egal. Nu este indicat sa creezi un mediu in care sa se promoveze mentalitati invechite, cum ar fi ideea ca femeia trebuie sa stea la cratita, barbatul nu are ce cauta in bucatarie si nu are grija de bebelus etc.
Sunt preconceptii desfiintate in timp de specialisti, care sustin ca impartirea responsabilitatilor este secretul unei relatii de succes.
Asadar, aplica aceasta regula in sanul relatiei tale si lasa copilul sa fie martor la impartirea responsabilitatilor si sarcinilor cotidiene, pe care o planificati mereu cu intelegere si respect.
Micutul va dezvolta o gandire sanatoasa in aceasta privinta. Cand va deveni barbat si se va casatori, nu i se va parea ciudat sau nepotrivit sa isi ajute partenera la curatenie, gatit sau sa aiba grija de copil.
Spiritul de echipa
Odata cu impartirea responsabilitatilor si cu buna comunicare din interiorul relatiei, tu si partenerul de viata, dar si copilul, veti forma nu doar o familie, ci o echipa puternica, greu de invins de problemele cu care va veti lovi pe parcurs.
Este important sa actionati toti pentru unul si unul pentru toti, sa fiti uniti si sa va ajutati reciproc. Veti invata copilul ce este spiritul de echipa, cat de important este sa va sprijiniti unul pe celalalt si sa rezolvati problemele impreuna, ca o adevarata familie.
Respectul pentru celalalt
Respectul este una dintre valorile unei relatii pe care multe cupluri moderne au inceput sa o uite sau sa o ignore. Multi au ajuns sa-si critice partenerii din nimicuri si sa arunce vorbe rautacioase si dureroase la adresa lor.
Respectul pentru cel de langa tine este fundatia unei casnicii sanatoase. Dar pe cat este de important, pe atat de abstract e pentru un copil de numai cativa anisori. Cel mai usor poti invata copilul despre respect prin puterea exemplului. Poarta-te respectuos cu partenerul tau si iti va raspunde cu aceeasi moneda.
Invata copilul sa vorbeasca respectuos si sa-i trateze pe ceilalti cu aceeasi stima, indiferent ca este vorba de un copil de varsta lui sau de un adult. Respectul se aplica tuturor persoanelor, indiferent de sex, religie, profesie, varsta etc.
Cum crezi ca este cel mai bine sa iti educi copilul pentru a deveni un sot model? Care crezi ca sunt secretele? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!