In calitate de parinti, ne dorim tot ce este mai bun pentru copiii nostri, iar acest lucru presupune sa ii invatam si sa le oferim cat mai multe resurse pentru ca ei sa se poata descurca in viata de zi cu zi.
O parte importanta in acest sens este invatarea de a stabili limite, ceea ce, departe de ceea ce cred unii, nu inseamna ca ne incurajam copiii sa fie nepoliticosi sau sa se comporte nepoliticos, ci pur si simplu ii invatam sa stie pana unde trebuie sa le permitem celorlalti sa fie si sa faca lucruri in raport cu ei.
Este, asadar, un act de iubire de sine, de reafirmare a stimei de sine si de a-i ajuta sa se cunoasca mai bine si sa devina mai increzatori in ei insisi. Iata cateva sfaturi simple despre cum sa-ti inveti copilul sa stabileasca limite intr-un mod sanatos.
Cum sa-i inveti pe copii sa stabileasca limite
Totul incepe acasa
Este important ca micutii sa invete despre stabilirea limitelor, acasa, dar prin aceasta nu ne referim doar la impunerea unor limite, ci si la faptul ca ei pot exprima in ce masura se simt confortabil cu anumite lucruri care se li intampla.
Lasa-ti copiii sa isi exprime gandurile si sentimentele in legatura cu tot ceea ce se intampla si nu te nelinisti daca ei gandesc diferit de tine. Invata-i ca este in regula sa spuna ce gandesc fara a-i rani pe ceilalti si ca stabilirea unor limite este un lucru corect (acest lucru se numeste asertivitate).
Cel mai important lucru este sa fii capabil sa te exprimi cu politete, respectandu-i pe ceilalti, dar fiind sincer. In asta consta asertivitatea.
Explica-i copilului ca nu are obligatii fata de nimeni
Fa-ti timp si repeta cat mai des faptul ca daca cineva ii este apropiat sau foarte drag nu ii da dreptul sa depaseasca limitele. Spune-i ca nu trebuie sa se lase maltratat in niciun fel de nimeni.
Precizeaza-i ca acest lucru nu ii va face pe ceilalti sa nu-i mai iubeasca si ca, daca cineva le spune ca nu pot spune nimanui ce s-a intamplat, este foarte important sa iti spuna acel lucru.
Doar in acest fel copilul tau va putea face fata bullyingului la scoala, iar tu vei putea sti prin ce trece micutul daca se confrunta cu o situatie neplacuta sau este intimidat de alte persoane.
Constientizarea de sine
Unul dintre punctele cheie in a invata copiii sa stabileasca limite in ceea ce priveste constiinta de sine, adica sa stie cine sunt, sa isi identifice corpul si zonele intime. Dar mai ales sa stie ca nimeni nu trebuie sa ii atinga fara permisiunea lor, sau sa ii ia in brate fortat. Cu atat mai putin sa ii atinga in zonele intime.
Totodata, este important sa le spui ca, daca in orice moment, cineva depaseste aceste limite, nu este vina lor, si trebuie sa iti spuna de indata ce s-a intamplat.
De la simplu la complex
Subiectul limitelor poate fi un pic complicat de explicat si de inteles pentru copii atunci cand vine vorba de lucruri mai complexe, asa ca cel mai bun lucru de facut este sa incepeti cu situatii simple, mici, de zi cu zi.
De exemplu, va puteti invata copilul sa aiba limite in ceea ce priveste mancarea, in ceea ce priveste cantitatea de dulciuri pe care o poate manca si il puteti face sa isi exprime limite si in ceea ce priveste consumul oricarui aliment care nu este pe placul sau.
Ofera-i un loc sigur de exprimare
In acelasi timp, este esential sa le oferi copiilor tai un loc sigur de exprimare. Un loc in care sa poata spune tot ceea ce gandesc fara sa fie judecati sau sa se simta nascultiati si neapreciati. Discutati despre tot ceea ce ii framanta, raspunde-le la intrebari, si nu ii lua niciodata in deradere, nu le pune etichete.
FOTO: freepik.com